«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

"Crearea de locuri de munca prin intermediul economiei sociale si antreprenoriatului social" - un studiu asupra situatiei din doua regiuni ale Romaniei si state membre OECD. Partea I

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-04-08

OECD a publicat raportul final referitor la "Crearea de locuri de munca prin intermediul economiei sociale si antreprenoriatului social", realizat pe baza unui studiu desfasurat in 14 regiuni din 8 tari, printre care si Romania (Regiunile Centru si Sud-Est), alaturi de Australia (Tasmania si Sydney - partea de vest), Belgia (Flandra), Canada (British Columbia si Quebec), Franta (Burgundia si Bretania), Italia (Lombardia si Puglia), Luxembourg si Suedia (Ostergotland si Vastra Gotaland). Datele pentru Romania au fost obtinute cu ajutorul Institutului de Economie Sociala.

Raportul prezinta rolul organizatiilor de economie sociala in furnizarea de locuri de munca si modul in care s-au descurcat acestea in ultima perioada de turbulenta economica. O sectiune speciala a studiului a fost dedicata organizatiilor care lucreaza cu persoane vulnerabile, fie ca furnizori directi de locuri de munca, fie ca furnizori de formare si servicii menite sa integreze aceste persoane pe piata muncii. In plus, cercetarea si-a propus sa obtina o mai buna intelegere a conditiilor de munca din cadrul acestor organizatii si a provocarilor pe care trebuie sa le depaseasca pentru a oferi locuri de munca de calitate, pastrand costuri scazute pentru a putea sa opereze pe piete competitive.   

Capacitatea organizatiilor economiei sociale de a oferi locuri de munca in 2011, in Romania

Conform rezultatelor anchetei, in Regiunea Centru o organizatie din cele cuprinse in ancheta avea in medie 13.3 locuri de munca cu norma intreaga, cu peste 50% mai mult decat cele oferite in regiunea Sud-Est (6.3).
Un numar apropiat de organizatii din cele doua regiuni (34.6%, respectiv 37%) au reusit sa creasca numarul locurilor de munca pe parcursul anului 2011, cu 2.7 posturi in regiunea Centru, respectiv 4 in regiunea Sud Est. Principalele motive ale cresterii numarului de angajati in regiunea Centru au fost cresterea nevoii de personal si a  cuantumului donatiilor sau granturilor obtinute. Totusi, aproximativ un sfert dintre organizatiile respondente din ambele regiuni au semnalat faptul ca desi au intampinat nevoia de a creste numarul de personal, acest lucru nu a fost posibil din cauza lipsei resurselor financiare.  

Rolul organizatiilor economiei sociale in integrarea in munca a persoanelor vulnerabile

Numai 16% dintre organizatiile respondente din regiunea Centru si 12% din regiunea Sud Est au furnizat oportunitati stabile de munca pentru persoanele vulnerabile.
Organizatiile care au furnizat in anul 2011 servicii de formare pentru aceste persoane, s-au implicat in obtinerea de locuri de munca stabile pe piata muncii (in afara organizatiei) pentru 37.1% dintre persoanele  formate in regiunea Centru si pentru numai 13.3% in regiunea Sud Est. Procentele mici sunt explicate cel mai frecvent in ambele regiuni de lipsa oportunitatilor de angajare, un obstacol în calea persoanelor vulnerabile de a-si gasi locuri de munca in afara acestor organizatii.

Calitatea locurilor de munca. Provocari pentru organizatiile de economie sociala

Una dintre provocarile majore cu care se confrunta organizatiile de economie sociala in asigurarea calitatii este securitatea locurilor de munca, semnalata de 42.1% dintre organizatiile respondente din regiunea Centru si 56.5% dintre cele din regiunea Sud Est. Alte astfel de provocari sunt oferirea unei plati adecvate si a formarii necesare, de catre 36.8% dintre organizatiile din regiunea Centru, si 47.8%, respectiv 43.5% dintre cele din regiunea Sud Est.

Motivele cel mai des invocate ca genereaza aceste dificultati sunt insecuritatea financiara in general, dar si in cadrul organizatiilor (instabilitatea veniturilor si a finantarilor), alaturi de lipsa suportului serviciilor sociale din partea organismelor guvernamentale si insecuritatea mediului de afaceri. In plus, organizatiile semnaleaza si dificultati legate de insuficienta sau inconsistenta resurselor financiare, precum si un cuantum mare al costurilor de formare, o varietate mica a programelor de formare si fenomelul de „migratie a angajatilor”.

Textul integral al raportului este disponibil aici.

Urmariti site-ul IES pentru continuarea acestui material in zilele urmatoare.

Articol redactat de Irina Opincaru, specialist Institutul de Economie Sociala (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile).

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile