«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

"Crearea de locuri de munca prin intermediul economiei sociale si antreprenoriatului social" - un studiu asupra situatiei din doua regiuni ale Romaniei si state membre OECD. Partea a II-a

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-04-09

Recomandari de politici publice pentru a dezvolta capacitatea organizatiilor economiei sociale din Romania de a contribui la crearea de locuri de munca 

Raportul formuleaza, pe baza opiniilor organizatiilor de economie sociala respondente, urmatoarele recomandari de politici publice care sa contribuie la crestrea capacitatii lor de a crea si sustine locuri de munca:

  • crearea unor sisteme guvernamentale de recunoastere si suport a valorii adaugate de ONG-uri in livrarea unor servicii sociale de calitate, care sa le permita pastrarea locurilor de munca si a respectivelor servicii;
  • modificari privind stimulentele financiare oferite ONG-urilor, reducerea nivelului costurilor cu salarizarea, recuperarea TVA-ului, realizarea la timp a ramursarilor pe proiecte precum si sustinerea organizatiilor prin diverse mecanisme pentru atragerea de fonduri si finantari (facilitati de acordare a creditelor, suport in incheierea de colaborari trans-frontaliere).   

Sugestiile de politici publice care sa sustina oportunitatile de formare si integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati au inclus:

  • introducerea unor masuri care sa sprijine angajatorii in furnizarea unor conditii de munca potrivite;
  • armonizarea cu legislatia in vigoare a serviciilor sociale oferite;
  • crearea de stimulente oferite organizatiilor angajatoare care lucreaza cu persoane vulnerabile;
  • suport direct in obtinerea de locuri de munca si armonizarea acestora cu oportunitatile de formare; dezvoltarea unor mecanisme dedicate de finantare, precum si dezvoltarea si sustinerea parteneriatelor de tip public-privat (de ex. prin crearea de birouri publice dedicate colaborarii cu ONG-urile).

Organizatiile participante la studiu au fost de asemenea rugate sa formuleze recomandari de politici publice care sa imbunatateasca calitatea locurilor de munca din economia sociala. Una dintre sugestiile importante formulate de catre acestea a fost promovarea parteneriatelor public-privat care sa favorizeze acest tip de ONG-uri si nevoia unui interes politic autentic fata de problemele sociale si organizatiile care ofera serviciile sociale, prin oferirea de subventii pentru modernizarea spatiilor de lucru, organizarea de intalniri pe tema calitatii mediului de lucru sau furnizarea de formare gratuita pentru personalul care lucreaza in furnizarea serviciilor sociale.

Cum se pozitioneaza Romania in raport cu celelalte state?

Organizatiile din Romania sunt printre cele mai mici din regiunile studiate

Organizatiile din regiunile din Romania se situeaza printre regiunile in care organizatiile au cele cele mai mici valori ale numarului de locuri de munca oferite, in medie 18.5 locuri de munca sau mai putin. In toate aceste regiuni, valoarea mediana nu depaseste 8.5, ceea ce ne arata faptul ca jumatate dintre organizatiile intervievate au oferit pana la sfarsitul anului 2011 mai putine locuri de munca decat valoarea mentionata. Tabelul alaturat prezinta datele complete obtinute din regiunile participante la sondaj.

Organizatiile din Romania au o evolutie similara cu cele din celelalte regiuni in ceea ce priveste numarul de locuri de munca create sau desfiintate

In 2011, in vreme ce 42.3% din totalul organizatiilor respondente au crescut numarul de angajati, 11.3% au scazut numarul angajatilor, iar 46.4% au pastrat acelasi nivel de angajare. Organizatiile din regiunile romanesti inregistreaza cifre asemanatoare celor agregate, aproximativ o treime dintre acestea crescand numarul angajatilor, pe cand numai 7.7% dintre cele din regiunea Centru au scazut numarul de angajati si niciuna din regiunea Sud Est.

Organizatiile din Romania isi bazeaza finantarea noilor locuri de munca create intr-o proportie mult mai mica pe veniturile din activitati economice

Un fapt interesant de notat este acela ca atat in regiunile Romaniei, cat si in Columbia Britanica, cresterea vanzarilor de produse si servicii, deci activitatile economice propriu-zise, a dus la cresterea numarului de angajati pentru numai intre o treime si o cincime dintre organizatiile participante, spre deosebire de 52.2% din totalul organizatiilor respondente. In fiecare dintre aceste trei regiuni, date fiind conditiile nefavorabile ale pietei, doua treimi dintre organizatii s-au bazat in principal pe donatii atunci cand au luat decizia de a creste numarul de angajati, spre deosebire de doar 22.4% din totalitatea organizatiilor participante la sondaj.

Organizatiile din Romania au o precupare mult mai redusa pentru integrarea in munca a persoanelor din gruprui vulnerabile decat cele din celelalte tari studiate

Peste trei sferturi dintre organizatiile respondente au declarat ca lucreaza cu persoane vulnerabile astfel: 20.8% dintre acestea au oferit servicii de formare si suport pentru angajare, 26.6% au fost angajatori directi ai persoanelor vulnerabile, iar 26.6% s-au implicat activ in sustinerea persoanelor ale caror dizabilitati le limiteaza sau le suprima capacitatea de a-si gasi un loc de munca pe piata libera. Cele mai multe organizatii furnizoare de formare s-au inregistrat in Luxembourg (37.5%), Regiunea Centru (56%), Regiunea Sud Est (32%) si Östergötland (37.5%). Mai putin de 20% dintre organizatiile respondente din Romania si Franta au furnizat locuri de munca stabile pentru persoanele cu dizabilitati.

Securitatea angajarii este una dintre dificultatile in asigurarea calitatii munci cel mai des mentionate de catre organizatiile respondente (50.1%), pe cand numai 37.6% dintre acestea au adus in discutie oportunitatile de avansare in cariera si 33% „adecvarea remuneratiei”. Un procent de 32.7% de organizatii au mentionat dificultati in livrarea trainingurilor si formarii, procent asemanator si la nivelul regiunilor: 47.1% in Puglia, 43.5% in regiunea Sud Est si 46.2% in Östergötland. 

O concluzie importanta a autorilor acestui studiu este aceea ca organizatiile din Romania, ca si celelalte organizatii cu procente asemanatoare (de ex. Luxembourg), par sa nu reuseasca sa-si asigure suficiente venituri care sa poata acoperi costurile salariale ale unui angajat cu dizabilitati, si astfel prefera sa isi asume rol de formare si sustinere pentru integrarea pe piata muncii.

Textul integral al raportului este disponibil aici.

Partea I a articolului poate fi citita aici.

Articol redactat de Irina Opincaru, specialist Institutul de Economie Sociala (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile).

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile