«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Ce produc organizatiile neguvernamentale?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-05-29

 

 

Purtam acum ceva vreme o discutie cu un domn dintr-o agentie de publicitate, alaturi de care fundatia la care lucrez era partenera intr-un proiect social. Eram la o conferinta de final de proiect si, in timpul atelierelor ce aveau loc in paralel, stateam de vorba in holul hotelului unde se intampla conferinta.

Imi amintesc ca era o discutie aprinsa despre organizatiile neguvernamentale si cum reusesc ele sa atraga bani pentru proiectele lor. Eu ii spun ca e greu pentru unele organizatii mai mici sa faca rost de bani pentru ideile lor, pentru ca desi sunt bune in ceea ce fac, nu stiu sa stranga fonduri. El imi raspunde ca i se pare ca noi “ONGistii” suntem foarte “draguti”.  Suntem simpatici asa, binevoitori, tot cerem bani pentru proiectele noastre, dar de fapt nu producem nimic.
 
Pe moment m-am blocat. M-am intrebat ce ar fi trebuit sa faca organizatiile neguvernamentale  ca sa fie pe placul acestui domn, care parea ca le cunoaste foarte bine activitatile, la cat de pertinent vorbea. Probabil trebuie sa produca masini, pantofi sau sapunuri imi spun. Da, cred ca daca ii spuneam ca lucrez la o firma ce produce masini m-ar fi privit cu alti ochi. Sau macar dulceturi sau lumanari parfumate. Si probabil, daca ONG-urile ar produce cosmetice, ar fi castiga toata admiratia domnului.
 
Week-end-ul trecut, intre 17 – 19 mai, a avut loc in parcul Tineretului, ONGFest – Targul Economiei Sociale 2013, targul organizatiilor neguvernamentale, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea  Societatii  Civile (FDSC) si este a patra oara cand are loc sub aceasta denumire.  Am fost si eu acolo. Am aflat ca exista organizatii precum Fundatia Alaturi de Voi ce are Atelierul Protejat Util Deco, unde sunt facute obiecte de arta mestesugareasca, obiecte pictate manual si lumanari decorative (www. utildeco.ro). Apoi ca Asociatia Depresiunea Horezu a infiintat Cooperativa Manufactura Horezeana care lucreaza covoare si tesaturi (www.horezuonline.ro/adh; www.manufacturahorezeana.ro). Ca bijuterii pot cumpara de la Asociatia Touched Collection care produce si sunt facute de mame aflate in dificultate (www.touchedromania.org). Ca produse de panificatie se gasesc la Brutaria Concordia (www.concordia.or.at/romania/de/brutaria-concordia.html), a Organizatiei Umanitare Concordia, iar legume bio pot fi cumparate de la Asociatia AMURTEL Romania (www.amurtel.ro/poieni/proiect-cos-de-legume). Am mai aflat si de Asociatia Caritas Campulung Muscel, ce are o ferma agricola unde sunt facute branzeturi si produse lactate (www.caritasmuscel.ro).

Banii stransi din ce vand aceste organizatii se duc tot catre proiectele lor, deci ajuta si oameni pe deasupra. Este economie sociala practic, adica o afacere ce ajuta la rezolvarea unei probleme sociale. Economia sociala inseamna mult mai mult de fapt, dar ce mi-a placut insa in acest moment este ca organizatiile neguvernamentale produc si ele. Mi-am amintit de domnul respectiv. Ma gandesc ca daca ar afla acest lucru si-ar schimba parerea despre organizatiile neguvernamentale.

ONGFest – Targul Economiei Sociale 2013 este un eveniment organizat in cadrul proiectului ”Prometeus – promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul Naţional de Pregatire în Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!

Articol preluat de pe site-ul www.procinema.ro.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile