«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

ICCV impreuna cu Editura Polirom au lansat lucrarea "Cooperativele in Romania: actori ai dezvoltarii socio-economice"

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-07-10

 

 

 

Coordonatorul lucrarii este Claudia Petrescu, doctor in sociologie, care si-a indreptat atentia de mai multi ani incoace asupra unor teme de interes pentru economia sociala si a fost de acord sa ne raspunda la cateva intrebari:

1. Va rugam sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceasta publicatie. De ce credeti ca este importanta?

Cooperativele sunt agentii economici care au demostrat un rol din ce in ce mai important in procesul de dezvoltare socio-economica atat in tari dezvoltate, cat si in tari in curs de dezvoltare. Prin obiectivele, principiile si modul lor de organizare, cooperativele au un impact major in ocuparea fortei de munca, oferirea de servicii si produse in zone cu un nivel de dezvoltare redus sau redistribuirea bunastarii in societate. Criza financiara si economica globala prin care trece societatea din 2008 a aratat ca, dintre agentii economici prezenti pe piata, cei care au raspuns intr-un mod eficient la schimbarile produse sunt cooperativele. Acestea au rezistat mai bine pe piata decat firmele detinute de actionari si in multe tari au intrat pe noi nise cum ar fi serviciile sociale sau servicii publice. Toate acestea, precum si presiunea de a cauta noi formule viabile de dezvoltare economica, au dus la o crestere a interesului pentru aceste organizatii aratat de catre organismele internationale (UE, UN, OECD, ILO). Dualitatea social-economic prezenta in definirea cooperativelor este o caracteristica importanta a acestui tip de agent economic, care urmareste atingerea obiectivelor economice pentru a satisface nevoile membrilor sai. Tocmai aceasta dualitate este considerata a reprezenta cheia dezvoltarii acestor organizatii a caror „putere si forta” se gasesc in numarul de membri pe care il au. Relatiile care se stabilesc intre membrii unei cooperative sunt „motorul” de dezvoltare al acestei prin efectele pe care le au – reducerea asimetriei de informatii, cresterea capitalului social si uman etc.

Volumul de fata  prezinta principalele caracteristici si evolutia cooperativelor din Romania, avand la baza o cercetare teoretica si empirica comprehensiva. Paradigma conceptuala aflata la baza elaborarii volumului este cea a economiei sociale, cooperativele fiind analizate din aceasta perspectiva. Prima parte cuprinde istoricul acestui tip de entitate de economie sociala la nivel national si international. Partea a doua este dedicata diverselor abordari teoretice ale cooperativelor, caracteristicilor acestora si tipologiei acestor organizatii. Cadrul de politici publice specific cooperatiei din Romania este prezentat in cea de-a treia parte a volumului incepand cu anul 1887 si pana in zilele noastre. Ultima parte a volumului cuprinde o analiza a principalelor trenduri si provocari din ultimul deceniu al cooperatiei din Romania bazata pe datele analizei cantitative si calitative derulate. Evolutia si principalele elemente structural ale cooperatiei din Romania sunt analizate pornind de la baza de date REGIS a Institutului National de Statistica.

2. Ce provocari ati intalnit in realizarea lucrarii?

Raportul vine sa ofere informatii, date despre cooperativele din Romania, dar si o serie de abordari ale fenomenului cooperatist intalnite atat in literatura de specialitate, cat si la nivel european. Triangularea datelor de cercetare a presupus un efort sustinut din partea echipei de cercetatori, mai ales in conditiile in care informatiile obtinute din surse diferite au fost coroborate si apoi analizate.
 
3. Cui ii poate fi utila aceasta cercetare?

Este un material util tuturor celor interesati de fenomenul cooperatist, de la cercetatori si cadre didactice, pana la practicieni si decidenti politici. Informatia prezentata cuprinde atat date cantitative, cat si calitative ale fenomenului in tara noastra, care sa sustina viitoarele decizii de politica publica in domeniu. Analiza cooperativelor din perspectiva economiei sociale vine in contextul dezbaterii publice existente la nivel european si national privind rolul acestor entitati in furnizarea de bunastare sociala.

Lucrarea este disponibila pentru cei interesati spre consultare la biblioteca IES sau la biblioteca ICCV.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile