«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Programul ASAT - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti - incepe sa dea roade

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2013-07-11

 

 

Dupa ce a muncit la o fabrica de impletit cosuri, bihoreanul Liviu Negrescu si-a dezvoltat o retea prin care livreaza saptamanal cosuri cu produse bio pentru 20 de familii din Oradea. Acestea s-au asigurat, printr-un contract, ca vor avea la masa legume bio, proaspete, crescute ca in gradina bunicilor. Din aceasta primavara nu este saptamana in care legumele cultivate fara produse chimice sa nu ajunga la familiile inscrise in program.

Liviu Negrescu (38 de ani) este singurul bihorean care a incheiat un parteneriat reciproc avantajos. A intrat intr-un program-pilot al Asociatiei pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti (ASAT) si, impreuna cu familia, munceste la propria afacere.

Atunci cand i s-a propus sa intre in programul celor de la ASAT a raspuns afirmativ, mai ales ca iubeste agricultura. „Cultivam legume si inainte, dar acum e altceva. Stiu ca trebuie sa obtin produse de calitate, produse de care familiile care mi-au acordat incredere sa fie multumite“, ne-a marturisit Liviu.

Calculul pretului, o inovatie

Vinete, dovlecei, rosii, gogosari, ardei, morcovi, fasole, mazare, telina, castraveti, verdeturi sau cartofi. Mai bine zis, toate legumele de sezon sunt cultivate pe aproximativ un hectar de catre Liviu Negrescu. Mecanismul de calcul al pretului este una dintre inovatiile notabile ale acestui sistem, care face parte dintr-o familie raspandita in toata lumea, in tari precum Franta, Germania, SUA sau Japonia.

Pretul nu mai are referinta cerere si oferta, ci este gandit mai aproape de ideea unui raport de echilibru intre costurile de productie in regim de agricultura naturala, o plata echitabila pentru munca micului producator agricol si reducerea costurilor indirecte. Pe de alta parte, relatia directa intre consumatorii-parteneri si producator inseamna ca toti banii platiti ajung la micul producator agricol.

„Ideea ASAT-ului este de solidaritate. Ne indreptam spre micii producatori, spre agricultorii care doresc sa-si dezvolte o afacere, dar care nu au sprijin. Practic, cele doua de familii care ni s-au alaturat proiectului au ales sa sustina cu bani un producator local care la randul lui le asigura lor, saptamanal, un cos cu produse bio. Preturile poate ca sunt un pic mai mari decat cele din piata, dar sunt mai mici decat cele de pe piata bio“, a afirmat Adina Patroc, promotor ASAT in Oradea.

Articol preluat de pe site-ul Adevarul. Pentru a citi continuarea articolului click aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile