«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Gradina ASAT, prima gradina sociala din Romania

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2013-07-11

 

 

 

 

Prima gradina sociala din Romania a inceput sa dea roade anul trecut, in satul buzoian Poieni. Legumele cultivate in sistem bio ajung la clienti din Bucuresti, iar veniturile obtinute sunt indreptate spre doua centre sociale din judetul Buzau. Sistemul a fost pus la punct de voluntara americana Denise Deshaies, care de opt ani traieste in Romania.

Am cunoscut-o in Bucuresti, la Targul Economiei Sociale - ONGFest - editia 2013. Didi statea in fata unei masute, cu aerul de liceanca si ghiozdanul in spate, imbracata ca de drum lung. Si greu, de munte. Deloc intamplator s-o vezi astfel pe Denise Deshaies, daca afli ca de opt ani, de cand traieste in Romania, se lupta sa schimbe ceva in viata oamenilor din doua sate cocotate pe „acoperisul” judetului Buzau. Unde a reusit, cu implicarea altor organizatii neguvernamentale din tara noastra, acum, in plina criza economica, sa creeze un sistem economic de-a dreptul revolutionar, pentru noi. Prima gradina sociala din Romania produce legume si zarzavaturi bio pentru clienti din Bucuresti, dar in acelasi timp si beneficii materiale pentru satele Poieni si Panatau.

[...]

Principiul gradinii sociale functioneaza astfel - oameni din mediul urban cumpara produsele, castigand sanatate, daca mananca bio, dar, in acelasi timp, beneficiari ai acestei activitati sunt si alti oameni, cei din comunitatea in care se afla terenul unde se cultiva legumele si zarzavaturile. Prima recolta a fost anul trecut. Lansarea oficiala a proiectului a fost in ziua de 7 martie, la Muzeul Taranului Roman. Didi n-a ezitat sa ia cosuri cu produse din gradina sociala si sa mearga cu ele si la Ambasada SUA, cu deplin succes. Trebuia neaparat sa gaseasca oameni care sa cumpere aceste cosuri. A gasit ajutor la Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidaritate - CRIES. „Am ajutat la formarea unui grup de 35 de persoane, in Bucuresti, care sa cumpere aceste produse. Vrem sa vedem daca aceasta componenta de solidaritate functioneaza la prima gradina sociala ASAT din Romania, deschisa in satul Poieni. Modelul acesta va fi functional si in Timisoara, din luna iunie, acest an”, mi-a spus ulterior Mihaea Vetan, presedintele CRIES. Prima gradina sociala a beneficiat de consultanta de specialitate din partea Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile - FDSC - pentru managementul fermei, adaugandu-se implicarea NESST - organizatie care promoveaza incubatoarele de afaceri.

Articol preluat de pe site-ul Romania Libera. Pentru a citi articolul in intregime click aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile