«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Finatarea POSDRU pentru economia sociala 2007-2013. Lectii invatate pentru 2014-2020

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-07-22

 

 

In data de 17 iulie 2013, Institutul de Economie Sociala a organizat seminarul Dezvoltarea economiei sociale în România. Programarea FSE 2007-2013 POSDRU DMI 6.1. Lectii invatate, la care au participat aproximativ 65 de persoane, reprezentanti ai organizatiilor implicate in domeniul economiei sociale, dar si reprezentanti ai autoritatior publice nationale (Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene) si ai autoritatilor publice locale (Consiliul Judetean Alba).

Seminarul  a vizat dezbaterea rezultatelor Programului POSDRU – DMI 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale in perioada 2007-2013, dar si prezentarea de propuneri pentru urmatoarea perioada programatica.

Agenda seminarului a urmarit urmatoarele subiecte:

1. De ce sa finantam dezvoltarea economiei sociale? intrebare la care dl. Ionut Sibian, director executiv FDSC, a oferit cateva raspunsuri, prezentand aportul pe care initiativele de economie sociala il au in promovarea incluziunii sociale a persoanelor din categoriile defavorizate si in sustinerea economiei in ansamblu.

 

2. POSDRU 2007-2013 DMI 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale

a. Contextul programarii, rezultate preliminare, dificultati, recomandari pentru 2014-2020Daniel Chitoi, director adjunct in cadrul Autoritatii de Management (AM POSDRU). 

In cadrul acestei interventii, dl. Daniel Chitoi a precizat ca AMPOSDRU pregateste un nou apel pe DMI 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale. Discutia a continuat cu prezentarea posibilelor conditii de accesare a viitorului program si intrebari din partea participantilor adresate dlui. Chitoi. Va invitam sa urmariti la aceasta pagina interventia dumnealui.

 

 

b. Experienta europeana si propuneri pentru programul POSDRU 2014-2020, Adriana Dutu, expert independent.

Prezentarea dnei Adriana Dutu a vizat propunerea de solutii concrete pentru imbunatatirea Programului POSDRU 6.1 Dezvoltarea economiei sociale, aducand noi perspective si raspunsuri la dilemele prezentate de dl. Chitoiu si evidentiate de participantii la seminar.

Dupa aceasta interventie a urmat o sesiune de intrebari din partea publicului adresate dnei Adriana Dutu si dlui Daniel Chitoi, intrebari care au vizat atat pregatirea noului apel pe DMI 6.1, cat si pregatirea documentului programatic pentru perioada 2014-2020.

 

c. POSDRU si Economia Sociala – prezentare rezultate chestionar IES, Ancuta Vamesu, coordonator Economie Sociala IES.

Institutul de Economie Sociala, in perioada premergatoare Seminarului, a realizat o ancheta prin trimiterea un chestionar de evaluare a programului POSDRU beneficiarilor de grant pe DMI 6.1, beneficiarilor programului NESST si alte organizatii ale economiei sociale din baza de date a IES, chestionar la care au raspuns aproximativ 60 de reprezentanti.

Principalele intrebari
ale chestionarului au vizat Programul POSDRU 2007-2013, problemele si reusitele acestui program, si contextul de programare 2014 – 2020, incluzand si cateva sugestii pentru aceasta perioada. L
a aceasta pagina puteti accesa prezentarea Ancutei Vamesu privind rezultatele chestionarului aplicat de IES.

 

 

3. Programarea 2014-2010. Economia sociala - directii programatice:

In cadrul acestei sesiuni, Institutul de Economie Sociala i-a avut ca invitati pe dl Marius Jitea, Ministerul Fondurilor Europene, si dna Olivia Rusandu, MMFPSPV, coordonator Grup de Lucru Tematic privind Antreprenoriatul si Economia Sociala.

Interventia dlui Marius Jitea a vizat prezentarea generala a demersurilor privind urmatoarea perioada programatica si aspecte legate de organizarea si principiile implementarii si administrarii fondurilor structurale, cu accent pe domeniul ecnomiei sociale. Prezentarea dlui Jitea este disponibila la aceasta pagina.

Dna Olivia Rusandu a prezentat pe scurt documentul programatic privind economia sociala, document care contine o scurta analiza a situatiei economiei sociale in spatiul european si in Romania, principalele informatii macro-economice ce au oferit o baza de sustinere pentru stabilirea prioritatilor de interventie si analiza SWOT care a stat la baza prioritizarii propunerilor de interventie privind economia sociala.
De asemenea, in cadrul prezentarii dna Olivia Rusandu a abordat si problemele cheie identificate, incheind cu prioritatile de finantare privind acest domeniu.

Informatiile prezentate fac obiectului demersului organizatiilor implicate in Grupul de Lucru Tematic privind Antreprenoriatul si Economia Sociala din care au facut parte si reprezentati ai Institutului de Economie Sociala.
Puteti accesa prezentarea dnei Olivia Rusandu la aceasta pagina

Seminarul s-a incheiat cu o sesiune intrebari la care au raspuns atat reprezentantii celor doua Ministere, cat si ceilalti experti prezenti.

Pentru alte detalii privind evenimentul, puteti contacta urmatoarele persoane din cadrul IES: 

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului "Prometeus - promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene" (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!"
 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile