«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Bucuresti - Ilfov: O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-07-23

 

 

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Institutul de Economie Sociala au organizat in data de 17 mai 2013, Dezbaterea regionala Bucuresti-Ilfov - O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara (Forumul deschis al economiei sociale), in Bucuresti, la Hanul lui Manuc.

Actori ai economiei sociale din regiunea Bucuresti-Ilfov au dezbatut in cadrul unui forum deschis patru dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Bucurestiul si regiunile limitrofe, cu scopul de a gasi solutii concrete la realitatea urbana care ne inconjoara si de a le propune autoritatilor publice. 

Temele puse in discutie au vizat urmatoarele aspecte:

  • Bucuresti, orasul tuturor copiilor. De ce avem inca pe strazi copii?
  • Bucuresti  - un oras care ii include pe marginalii sai
  • Bucuresti, orasul tuturor tinerilor - al studentilor, al ultrasilor si "al celor din mahalale"
  • Metropola si suburbiile ei - Ce respiram?  Ce relatii se pot stabili intre metropola ai comunitatile rurale ale micilor fermieri din judetul Ilfov? 

Specialisti si activisti sociali au fost invitati sa se alature evenimentului pentru ca impreuna sa inventarieze cauzele care stau la originea problemelor sociale cu care se confrunta Bucurestiul, sa discute despre modelele testate si sa propuna noi interventii care pot contribui la rezolvarea problemelor aduse in discutie. 

Formatul intalnirii a permis participantilor sa se implice activ in dezbatere si sa vina cu propuneri care ulterior au fost articulate intr-un document final, disponibil in intregime aici.

Printre invitatii care au participat la acest seminar ii amintim pe dl Nicusor Dan - presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, dl. Mircea Kivu - sociolog, dl. Mircea Toma - Active Watch, dna Voica Pop - UNICEF Romania, dna Dana Deac - jurnalist si dl. Andrei Popescu - ANPCDEFP.

Lista organzatiilor participante la Forumul deschis al economiei sociale: Bucuresti- Ilfov O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara, o puteti gasi la aceasta pagina

Institutul de Economie Sociala va prezinta in continuare o serie de articole tematice ce urmaresc temele aduse in discutie, prezentand concluziile rezultate in urma dezbaterilor din cadrul formului.


Bucurestiul: noi sau ei? - Sesiunea de deschidere a Forumului

In cadrul sesiunii de deschidere, dl. Mircea Kicu si dl. Nicuor Dan au discutat despre importanta initiativelor ONG-urilor in viata capitalei, subliniind faptul ca organizatiile ar trebui sa se implice mai activ in solutionarea problemelor Bucurestiului. Articolul integral il puteti accesa la aceasta pagina.


Bucurestiul - un oras al contrastelor si al excluziunii

Ancuta Vamesu, coordonator Economie Sociala IES, a sustinut ca Bucurestiul si regiunea din jurul sau, Ilfov, nu au fost niciodata atat de bogate ca astazi. Produsul Intern Brut al regiunii s-a dublat in perioada 2005-2008, si reprezinta 24% din PIB-ul Romaniei. PIB-ul pe cap de locuitor era in anul 2010 de 27.000 Euro, peste PIB-ul mediu european, la egalitate cu regiuni italiene cum ar fi Piemonte sau Liguria, Freibourg din Germania sau East Scotland. 
Cu toate acestea, Bucurestiul este un oras al segregarii, in care polarizarea sociala, inegalitatea veniturilor si fenomenele de excluziune sociala se accentueaza. Observam diferente mari, mai ales intre Nordul bogat, unde cei prosperi se refugiaza spre periferie, in cautarea atmosferei "de tara" si a izolarii de sudul sarac.

Articolul integral il puteti citi la aceasta pagina.


Economia sociala in regiunea Bucuresti-Ilfov

Economia sociala (ce cuprinde asociatii, fundatii, cooperative si case de ajutor reciproc) este un angajator important in Regiunea Bucuresti-Ilfov oferind peste 18.000 de locuri de munca in 2010, 2% din salariatii regiunii.  

Mai multe date despre economia sociala din regiunea Bucuresti Ilfov si istoricul dezvoltarii acesteia puteti gasi in articolul disponibil aici.


Bucuresti, orasul tuturor copiilor. De ce avem inca pe strazi copii?

Dna Voica Pop - UNICEF, alaturi de dna Liliana Bibac (Asociatia Salvati Copiii Romania), dna Nicoleta Preda (SOS Satele Copiiilor Romania) si dna Irina Zaharia (Organizatia Umanitara Concordia), au dezbatut in cadrul acestei sesiuni situatia copiilor strazii si cauzele acestui fenomen.

Articolul integral il puteti citi la aceasta pagina.


Bucuresti - un oras care ii include pe marginalii sai

In cadrul acestei sesiuni, dl. Mircea Toma (Active Watch) a discutat, impreuna cu invitatii sai dna. Cristina Eremia (Centrul Comunitar pentru Educatie Creativa si Arta Activa La BOMBA), dna. Doina Crangasu (Confederatia Caritas Romania) si dna Elena Adam (Samusocial din Romania), despre grupurile marginalizate din Bucuresti si alternativele si propunerile pentru includerea acestora in viata sociala a Capitalei. Articolul integral il puteti accesa la aceasta pagina.


Bucuresti, orasul tuturor tinerilor - al studentilor, al ultrasilor si "al celor din mahalale"

Tinerii din Bucuresti reprezeinta o alta categorie a populatiei Capitalei care se confrunta cu multiple si diverse probleme, plecand de la somaj si consum de droguri, la implicarea civica redusa si lipsa unor facilitati adecvate vietii studentesti si din cartiere. 

Despre acest subiect au discutat Andrei Popescu - ANPCDEFP, Vlad Catuna - Make a Point Pantelimon, Mihail Bumbes - Militia Spirituala si Marian Ursan, Asociatia Carusel.

Mai multe detalii puteti citi in acest articol.


Metropola si suburbiile ei - Ce respiram?  Ce relatii se pot stabili intre metropola ai comunitatile rurale ale micilor fermieri din judetul Ilfov?

Despre suburbiile Bucurestiului si relatiile care exista intre capitala si zonele limitrofe, au discutat dna. Dana Deac (jurnalist) impreuna cu reprezentanti ai organizatiilor care desfasoara activitati destinate acestor zone sau in chiar in localitatile invecinate, si anume: Irina Dobrita (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis), Diana Berceanu (FDSC) si dl. Gheorghe Cernicenco (director Cooperativa Legume de Vidra) si dna Gabriela Iordan (Viitor Plus)

Punctele de vedere si concluziile acestei sesiuni le puteti citi in cadrul acestui articol.


Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Prometeus - promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene" (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile