«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Bucurestiul: noi sau ei? - Sesiunea de deschidere a Forumului deschis al economiei sociale

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-07-23

 

 

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Institutul de Economie Sociala  au organizat in data de 17 mai 2013, Dezbaterea regionala Bucuresti-Ilfov - O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara -Forum deschis al economiei sociale, in Bucuresti, la Hanul lui Manuc. Acest articol face parte dintr-o serie de articole care prezinta opiniile si concluziile Dezbaterii Regionale. Mai multe detalii aici.

Dl Mircea Kivu, reputat sociolog si membru in Consiliul Director al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a deschis Dezbaterea regionala apreciind implicarea ONG-urilor in viata capitalei, mentionand ca "initiativele ONG-urilor sunt extrem de importante, indiferent daca acestea reusesc sau nu sa influenteze decizii, ele reusesc sa produca schimbari mici, dar importante pentru comunitate. Acestor initiative li se aduaga intiative mai mari, de economie sociala. Astfel de schimbari sunt importante pentru viata Bucurestiului, pentru ca acesta sa redevina capitala oamenilor." 

In continuare, dl Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a propus ONG-urilor sa se implice mai activ in problemele Bucurestiului prin "Primaria din umbra".

Administratia locala cheltuieste in fiecare an cel putin 2 miliarde de euro si totusi nu a rezolvat lucruri elementare cum ar fi problema creselor si a gradinitelor.
Daca vorbim de economia sociala, de asociatii de producatori, de relatia directa consumator-producator, trebuie sa luam in calcul faptul ca administratia a privatizat aproape toate pietele si cetateanul nu mai are acces facil la produse direct de la producator.

Dincolo de problemele Bucurestiului, Romania are o problema si mai mare, ce se rasfrange si asupra capitalei, cea a statului de drept. Instiutiile care ar trebui sa se asigure ca legea este respectata, nu fac acest lucru. Atunci cand apare o situatie deosebita in constructii, oamenii contacteaza organizatia Salvati Bucurestiul si nu apeleaza la primarie, fapt ce nu este deloc in regula si poate fi un semnal ca poate statul s-a retras dintr-o zona pe care trebuia de fapt sa o ocupe. 

Un aspect mai important decat cele de pana acum este considerat de catre Nicusor Dan a fi CHESTIUNEA CONSTIINTEI. De-a lungul istoriei putem sa observam ca popoarele care au o constiinta progreseaza, in timp ce altele raman in urma. Din pacate Romania are un urias deficit de constiinta. 

"Poate nu sunteti constienti de responsabilitatea pe care o aveti-putinii reprezentanti ai societatii civile exercita constiinta unei societati", a spus Nicusor Dan. “Se impune o presiune directa asupra autoritatilor, in care sa ne mobilizam noi, ONG-urile. si oricat de rau ar suna, acest lucru nu se poate face decat in instanta si in politica. Va invit sa participati la o primarie din umbra, si la crearea unor retele de organizatii care sa mearga prin cartiere si sa ii ajute pe oameni sa descopere cum ar putea fi un oras european in secolul 21."

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile