«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Bucurestiul-un oras al contrastelor si al excluziunii

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-07-23

 


Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
 si Institutul de Economie Sociala  au organizat in data de 17 mai 2013, Dezbaterea regionala Bucuresti-Ilfov - O regiune, o capitala, un oras cu o economie sociala si solidara -Forum deschis al economiei sociale, in Bucuresti, la Hanul lui Manuc. Acest articol face parte dintr-o serie de articole care prezinta opiniile si concluziile Dezbaterii Regionale. Mai multe detalii aici

Bucurestiul si regiunea din jurul sau, Ilfov, nu au fost niciodata atat de bogate ca astazi, sustine dna Ancuta Vamesu, coordonator IES in interventia facuta in cadrul Forumului deschis al economiei sociale.
Produsul Intern Brut al regiunii s-a dublat in perioada 2005-2008 si reprezinta 24% din PIB-ul Romaniei. PIB-ul pe cap de locuitor era in anul 2010 de 27.000 Euro, peste PIB-ul mediu european, la egalitate cu regiuni italiene cum ar fi Piemonte sau Liguria, Freibourg din Germania sau East Scotland.
In Bucuresti si imprejurimi este relativ usor de gasit un loc de munca, rata de activitate este foarte mare, de 81% in Capitala si de 71% in Ilfov, cu mult peste media nationala de 62,8%.

In acelasi timp, Bucurestiul este un oras al segregarii, in care polarizarea sociala, inegalitatea veniturilor si fenomenele de excluziune sociala se accentueaza. Observam diferente mari, mai ales intre Nordul bogat, unde cei prosperi se refugiaza spre periferie, in cautarea atmosferei "de tara" si a izolarii de sudul sarac.

In nord se concentreaza o populatie formata din persoane cu studii superioare, cu putini analfabeti, someri, muncitori necalificati ori rromi, avand locuinte aproape exclusiv case boieresti si vile. Conform specialistilor, acestia controleaza in mare parte economia urbana.

Pe de alta parte, sudul sarac (cartiere cum ar fi Rahova, Ferentari, Berceni, Militari, Giulesti, Pantelimon si Colentina) este format din comunitati sarace constranse de nivelul veniturilor sa se rezume la bunuri si servicii de stricta necesitate, afectate de prezenta deseurilor, a zgomotului si degradarii imobiliare, in care iau nastere ghetouri si unde regasim si o concentrare spatiala a rromilor avand la baza un complex de factori de natura economica.

Relatiile dintre oras si comunele din jur, de pe teritoriul judetului Ilfov, sunt marcate de dezvoltarea oarecum necontrolata a orasului.
Volumul deseurilor creste si gropile de gunoi (Glina si Vidra) pe care orasul le genereaza raman o mare problema, la fel ca si comunitatile de exclusi care traiesc acolo ignorate de autoritati.

Aceste comune furnizeaza in acelasi timp o mare parte din hrana proaspata pentru locuitorii orasului. Suprafata agricola a regiunii Bucuresti- Ilfov este importanta-117.965 ha. Legumicultura s-a dezvoltat pentru a putea satisface nevoile crescande de aprovizionare ale Capitalei. Comunele in care legumicultura se afla pe primul plan sunt:in Nord- Nuci, Ciolpani, Gruiu si in Sud- Berceni, 1 Decembrie, Vidra.

Prezentarea sustinuta de dna Ancuta Vamesu este disponibila la aceasta pagina.

Puteti descarca acest articol de la aceasta pagina.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile