«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Despre cooperativele de utilitati

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-08-02

 

 

O cooperativa de utilitati este un tip de cooperativa care are ca scop livrarea de utilitati publice, cum ar fi electricitate, apa sau telecomunicatii pentru membrii sai. Profiturile sunt fie reinvestite pentru infrastructura, fie distribuite membrilor sau devin „credite de capital”, care sunt in esenta, dividendele platite pe membru de investitii in cooperativa.

Fiecare client este membru si proprietar al afacerii, cu un cuvant egal cu al oricui alt membru al cooperativei, spre deosebire de utilitatile detinute de societatile comerciale de capital, in care puterea de decizie – numarul de voturi – este direct proportionala cu partea de capital detinuta de unul dintre actionari.

In mediul rural din Statele Unite exista multe astfel de cooperative create in perioada  New Deal  pentru a aduce energie electrica si telefonie in zone din mediul rural, atunci cand firmele capitaliste furnizoare nu erau interesate de aceste zone pentru ca nu asigurau profituri suficiente ca sa acopere cheltuielile de capital necesare. Multe cooperative de electricitate s-au unit pentru a forma propriile lor cooperative angro pentru producerea si furnizarea de energie electrica catre membrii-proprietari.  Multe cooperative de utilitati depun eforturi pentru a aduce cele mai bune servicii la cel mai mic cost posibil, dar de multe ori costul ridicat de intretinere a infrastructurii necesare pentru a acoperi suprafete mari, rurale, fara sprijinul oraselor mari care au o baza de clienti bogati, fac ca preturile sa fie ridicate. Cateva astfel de  cooperative care au reusit sa patrunda pe pietele urbane s-au dovedit a fi insa foarte cost-eficiente. In Finlanda, reteaua de telefonie a fost in mare parte construita de catre cooperativele de telefonie. In loc de un abonament telefonic, se cumpara astfel o actiune la compania de telefonie. Cea mai mare cooperativa, cunoscuta initial ca Helsinki Telephone Association (acum Elisa Oyj), a fost fondata in 1882.

Telefon Co-op a fost infiintat mai recent in Marea Britanie in 1998 pentru a furniza servicii de telecomunicatii, iar in 2011 Midcounties Co-operative a lansat Energy Co-operative pentru a furniza energie electrica si gaze naturale. Ca parte a comunitatii energiei eoliene miscare, Energy4all a sponsorizat infiintarea a aproximativ o duzina de cooperative bazate pe energia furnizata de vant.

Si in Romania miscarea cooperatista a contribuit la electrificarea zonelor rurale inainte de razboi. Un astfel de exemplu este Banca Populara „Gilortul” din zona Novaci - Gorj care in 1937 „a demarat lucrarile de constructie a unei microhidrocentrale pe raul Gilort. Acestea s-au incheiat in septembrie 1939, uzina electrica avand o putere instalata de 150 Kw, Novaciul devenind, astfel, prima comuna din Oltenia iluminata electric”. Mai multe despre Banca Populara „Gilortul” din Novaci puteti citi aici.

Prima parte a articolului este preluata de pe site-ul Wikipedia – traducerea si adaptarea IES.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile