«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

In memoriam Nicolae Gheorghe (1946-2013)

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-08-23

"Nici roman, nici tigan, nici rom - doar o fiinta umana."

Redam mai jos unul dintre numeroasele articole scrise in memoria lui Nicolae Gheorghe, cel care a pus bazele primelor organizatii ale rromilor din Romania si care a reformat miscarea internationala a rromilor. Articolul a fost redactat de Lucian Stefanescu, ziarist, corespondent la Biroul din Bucuresti si apoi redactor in Serviciul romanesc al Europei Libere la Praga:

„L-am cunoscut in 1993, la o conferinta de presa care anunta infiintarea Centrului Romilor pentru Interventie Sociala si Studii.

Am inceput atunci un dialog care a continuat neintrerupt pina in 2011, cu pauze mai lungi sau mai scurte, cauzate de departarea geografica dintre noi.

Am stat de vorba cu Nicolae Gheorghe pentru Radio Europa Libera aproape de fiecare data cand se vorbea in public despre problemele comunitatii rome din Romania, de cele mai multe ori in mod negativ.

Uneori ne intilneam intimplator pe strada, si stateam de vorba off the record minute in sir despre proiectele lui, despre ce a mai reusit sau nu sa faca pentru cauza sa, aceea de a schimba mentalitati, de a sterge stereotipuri, de a convinge autoritati in incercarea de a modifica o data pentru totdeauna in bine situatia romilor din Romania.

Dar si sa-i schimbe pe ai lui, sa-i faca sa creasca, sa se integreze ramanind diferiti, si sa-si asume o voce a lor. [...]

Am stat de vorba ultima oara cu Nicolae Gheorghe pe 20 februarie 2011, la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, la o comemorare a 154 de ani de la dezrobirea romilor din Tara Romaneasca.

Acest un interviu e intr-o buna masura in premiera, pentru ca el nu a fost transcris pina acum pentru pagina de internet a Europei Libere, dar a fost transmis partial la postul nostru de radio in 22 februarie 2011.”

Articol preluat de pe site-ul www.europalibera.org. Pentru a citi interviul mai sus mentionat, aflat in continuarea articolului, click aici.

Pentru a citi necrologul dedicat lui Nicolae Gheorghe de revista britanica „The Economist” click aici.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile