«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Care sunt cele 8 volume din Seria de economie sociala elaborate de ICCV si UB in cadrul proiectului Prometeus?

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-08-21

 

 

Volumele au fost redactate de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Bucuresti si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), in cadrul proiectului "Prometeus - promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene" (ID 57676), implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), Universitatea Bucuresti - Facultatea de Sociologie, EURICSE - European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in Oameni!


„Economia sociala si cooperatia in Romania. O perspectiva socioistorica comparata”
Autor: Maria Larionescu


Manualul ofera, in premiera, o sinteza a evolutiei cooperatiei romanesti din perspectiva economiei sociale. Destinat studentilor la stiinte social economice si profesionistilor preocupati de politici publice, volumul ofera informatii relevante pentru intelegerea si explicarea conditiilor ce au facilitat atat performantele, cat si esecurile cooperatiei rurale si urbane din Romania.

Sunt prezentate argumente sustinute de experti recunoscuti asupra identitatii cooperatiei ca institutie a economiei sociale: finalitati asumate, relatiile dintre Statul normator si autonomia cooperatiei, tipologia si frecventa unitatilor cooperatiste, nivelul de participare al populatiei satesti si urbane la miscarea cooperativa. Lucrarea initiaza dezbateri asupra cooperatiei si dinamicii nevoilor populatiei, comparand politica cooperativa cu viata asociativa reala, in contextul problematic al economiei cociale.

Argumentele invocate chestioneaza legatura dintre cooperatia de credit, cooperatia economica (de productie) si gradul de dezvoltare socioeconomica a tarii. Se problematizeaza situatia lipsita de speranta a micului agricultor pe piata produselor agricole in prima jumatate a secolului al XX-lea. Se discuta efectul de tutela administrativa asupra cooperatiei, precum si o serie de deficite de management durabil in viata organizatiilor cooperatiste. Cartea pune in lumina o serie de limitari ale dreptului de autonomie a cooperatiei prin imixtiunile puterii.



„Economia sociala a grupurilor vulnerabile”
Coordonator: Doru Buzducea


Dincolo de teoriile economice clasice, probabil ca afacerile sociale, antreprenoriatul social si economia sociala ar putea sa constituie economia viitorului, evident, neignorand afacerile centrate pe profit care raman motorul dezvoltarii oricarui tip de societate.

La nivel local supravietuiesc grupurile vulnerabile si grupurile de risc ridicat, victime ale diferitelor situatii social-structurale sau familial-istorice, confruntandu-se cu lipsuri cronice, cu deficit substantial de resurse, cu lipsa perspectivelor si posibilitati limitate de evadare din situatiile ce inspira fatalitate si perpetuarea stilurilor defectuoase de viata.

Asistam atat la tendinte globale, cat si la practici locale in ceea ce priveste tipurile de interventii, iar programele din zona economiei sociale sunt esentiale in asigurarea protectiei sociale a grupurilor vulnerabile.

Speram ca manualul de fata, realizat prin efortul unor cercetatori si cadre didactice cu preocupari in domeniu sa fie util studentilor de la facultatile de profil, decidentilor din administratia publica centrala si locala, dar si practicienilor din sfera asistentei sociale.


„Organizatiile de ajutor reciproc in Romania”
Autor: Mihaela Lambru

Prin acest volum ne propunem sa aducem informatie structurata care sa sustina dezbaterile recente din Romania cu privire la mutualism si organizatii mutuale, sa aduca clarificari conceptuale si informatie recenta cu privire la profilul, dinamica si structura organizatiilor mutuale si de ajutor reciproc.

La nivel foarte general, mutualismul reprezinta un principiu de functionare a asociatiilor, grupurilor voluntare de persoane (formalizate sau nu) care impreuna isi realizeaza interesele, raspund la nevoi comune printr-un efort colectiv, valorizind prioritar succcesul intreprinderii comune de a raspunde nevoilor tuturor celor implicati prin comparatie cu organizatiile capitaliste orientate prioritar catre profit pentru actionari.

Toate organizatiile economiei sociale, fie ca vorbim despre cooperative sau asociatii profit sau non-profit, impartasesc acest etos mutualist, dar nu toate se definesc juridic si organizatoric ca organizatii sau societati mutuale. Organizatiile sau societatile mutuale sunt un model distinct de organizatie economica care indeplineste o functie unica la nivelul organizatiilor economiei sociale, aceea de a acoperi colectiv si mutual riscuri ale membrilor. Aceste riscuri sunt diverse: excluziune financiara, boala si deces, excluziune sociala prin acces redus la locuinta etc.

Volumul de fata isi propune sa „decupeze” din realitatea organizationala complexa acoperita de domeniul economiei sociale, zona specifica asociatiilor de ajutor reciproc, organizatii mutuale functionand in Romania. Majoritatea organizatiilor de acest tip se regasesc in Romania sub forma juridica si organizationala a Caselor de Ajutor Reciproc. Vom scoate in evidenta contributia si importanta acestor organizatii in dezvoltarea cadrului asociativ pentru varsta a treia, in dezvoltarea unor variante viabile economic si social de acoperire suplimentara a unor riscuri precum excluderea de pe piata de credit a persoanelor cu resurse mici, accesul redus la servicii de sanatate si servicii de proximitate variate pentru varstnicii saraci, sprijin pentru familie in cazul unor evenimente dificile (deces) sau dezvoltarea de alternative pentru situatiile de dependenta.


„Intreprinderile sociale”
Autor: Mihaela Lambru


Manualul isi propune sa contribuie la intelegerea conceptului si realitatii institutionale a intreprinderilor sociale. Intreprinderile sociale reprezinta un concept organizational recent, o tipologie de intreprinderi construite specific pentru a genera beneficii pe termen lung comunitatilor si grupurilor sociale in situatie de risc. Aceste organizatii au doua dimensiuni strategice: dimensiunea institutionala care are in centrul ei scopuri ‚sociale” (definite general ca initiative sociale) si dimensiunea antreprenoriala care presupune desfasurarea de activitati economice aducatoare de profit.

Manualul debuteaza cu o prezentare a cadrului teoretic in care s-a dezvoltat conceptul de intreprindere sociala, precum si a dezbaterilor publice privind utilitatea sociala a acestor tipuri noi de organizatii hibride. In a doua parte a manualului prezentam evolutii ale cadrului de politica publica privind sustinerea acestor intreprinderi sociale in diverse tari europene, propunand o tipologie a abordarilor de politici publice in domeniu. Ultima parte a manualului discuta diversele provocari pe care le ridica conceptul de intreprindere sociala. Discutam elemente care tin de inovatie sociala in materia guvernarii, managementului si strategiilor care sa puna in evidenta elementele distincte pentru aceste organizatii antreprenoriale prin raportare la cele conventionale.


„Economie sociala, bunuri si proprietati comune in Romania”
Autori: Calin Cotoi, Oana Mateescu


Cartea trateaza aparitia economiei sociale ca expertiza, tip de reprezentare, teorie si mod de guvernanta a unui sector aparte din zona economica, sociala si morala a societatii moderne in legatura cu problematica bunurilor comune. Filiera ce leaga discursurile economiei sociale de cele ale bunurilor comune este asigurata de perspectivele istorice ale constituirii unei a treia cai – intre capitalism si socialism – asa cum au aparut acestea in Europa Centrala si Rasariteana, cu accentul pus asupra cazului Romaniei.

Modalitatile de folosire a (teoriei) bunurilor comune isi pot extinde aplicabilitatea de la intreprinderi si forme de asociere in special agricole, la problematica cunoasterii, a bunei guvernante si a accesului la informatie. Este problematic insa in ce masura diferite forme istorice de bunuri comune – in proces de disolutie sau radicala transformare – pot, in cadrul tipului de expertiza si guvernare propus de teoriile economiei sociale, sa aiba semnificatie si impact in Romania de astazi.

 



„Cooperativele din Romania  – actori ai dezvoltării socio-economice”
Coordonator: Claudia Petrescu


Volumul de fata prezinta principalele caracteristici si evolutia cooperativelor din Romania avand la baza o cercetare teoretica si empirica comprehensiva. Paradigma conceptuala aflata la baza elaborarii volumului este cea a economiei sociale, cooperativele fiind analizate din aceasta perspectiva.

Prima parte cuprinde istoricul acestui tip de entitate de economie sociala la nivel national si international. Partea a doua este dedicata diverselor abordari teoretice ale cooperativelor, caracteristicilor acestora si tipologiei acestor organizatii. Cadrul de politici publice specific cooperatiei din Romania este prezentat in cea de-a treia parte a volumului incepand cu anul 1887 si pana in zilele noastre. Ultima parte a volumului cuprinde o analiza a principalelor trenduri si provocari din ultimul deceniu al cooperatiei din Romania bazata pe datele analizei cantitative si calitative derulate. Evolutia si principalele elemente structurale ale cooperatiei din Romania sunt analizate pornind de la baza de date REGIS a Institutului National de Statistica.

 


„Organizatiile colective ale proprietarilor de terenuri agricole si forestiere. Profil, evolutie, tendinte”
Coordonator: Claudia Petrescu


Pornind de la paradigma conceptuala a economiei sociale, volumul de fata realizeaza o analiza comprehensiva a formelor de proprietate colectiva a proprietarilor de terenuri agricole si forestiere bazata pe o cercetare teoretica si empirica.

Volumul debuteaza cu prezentarea principalelor abordari teoretice si caracteristici ale acestor organizatii. Partea a doua este dedicata istoricului acestui tip de entitate de economie sociala la nivel national si international. Cadrul de politici publice al acestor entitati este analizat in partea a treia. Ultima parte cuprinde o diagnoza a formelor de proprietate colectiva a proprietarilor de terenuri agricole si forestiere din Romania pe baza datelor unei cercetari cantitative si calitative exhaustive.

 

 

 



„Economia sociala in contextul dezvoltarii locale”
Coordonator: Claudia Petrescu


Entitatile de economie sociala sunt actori importanti in procesul de inovare sociala prin produsele si serviciile realizate si mai ales prin efectele acestora asupra intregului proces de dezvoltare locala.

Volumul de fata propune o analiza transversala a entitatilor de economie sociala din Romania (cooperative, case de ajutor reciproc, forme asociative ale proprietarilor de terenuri agricole, forme de proprietate colectiva ale proprietarilor de terenuri forestiere, organizatii neguvernamentale) si a impactului acestora asupra dezvoltarii locale. Este prima analiza comparativa a impactului acestor entitati asupra dezvoltarii locale derulata in Romania, ce are la baza rezultatele unei cercetari de teren exhaustive ce a cuprins peste 5000 de entitati de economie sociala din Romania.

Volumul debuteaza cu o prezentare a principalelor caracteristici ale entitatilor de economie sociala care au efecte asupra procesului de dezvoltare sociala. Partea a doua este dedicata analizei comparative a acestor entitati. Ultima parte a volumului cuprinde studii de caz cu entitati de economie sociala si rolul lor in dezvoltarea locala.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile