«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Au fost publicate 8 volume in Seria de economie sociala elaborate de ICCV si UB in cadrul proiectului Prometeus

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-08-21

 

 

In ultimii ani asistam in Romania la o crestere a interesului factorilor de decizie din administratia publica, specialistilor din zona academica si publicului larg pentru sectorul economiei sociale. Acest interes nu este intotdeauna sustinut cu informatie suficienta si consistenta cu privire la organizatiile economiei sociale, de cele mai multe ori discutiile si analizele fiind limitate la problematica integrarii pe piata muncii pentru grupuri vulnerabile economic.

Conceptul de economie sociala acopera o realitate organizationala variata, de la asociatii si fundatii la cooperative si societati mutuale, toate aceste entitati avind in comun faptul ca pun in centrul misiunii si practicii lor obiective sociale, dar au si obiective economice (antreprenoriale) si sunt construite in jurul principiului mutualitatii. Majoritatea organizatiilor economiei sociale (cooperative, societati mutuale, asociatii si fundatii cu activitate economica) realizeaza profit, dar se raporteaza diferit la acesta prin comparatie cu organizatiile capitaliste (cu actionariat). Altfel spus, distinctia dintre organizatile economiei sociale si organizatiile capitaliste nu consta in modul de realizare al profitului, ci in modul in care utilizeaza profitul (interes actionari vs. interesul membrilor).

Grupate sub acelasi concept integrator, impartasind o serie de principii comune de organizare si functionare, fiecare tip de organizatie de economie sociala vine incarcat cu propria istorie si profil institutional specific. Avand o istorie indelungata, aceste organizatii au traversat diverse tipuri de regim politic, au functionat in diverse contexte socio-economice, au asigurat riscuri variate pentru grupuri la fel de eterogene, atit inainte de dezvoltarea marilor regimuri de asigurari sociale publice, cit si in paralel cu acestea. Sensibile la contextul institutional si cultura politica a fiecarei epoci, organizatiile economiei sociale au gasit de fiecare data o forma de a functiona, raspunzind nevoilor indivizilor de a solutiona situatii de risc in mod mutual.

Regimul comunist a afectat dezvoltarea fireasca a acestor organizatii, fiecare dintre ele fiind afectata prin alienarea unora dintre principiile de organizare specifice, astfel incit sa fie subsumate ideologiei comuniste. Dupa 1990 fiecare tip de organizatie de economie sociala a dezvoltat o strategie specifica de supravietuire si dezvoltare. Daca in cazul cooperativelor asistam la fenomene grave de demutualizare si blocaj institutional, societatile mutuale sau asociatiile si fundatiile au cunoscut o noua perioada de dezvoltare.

Lucrarile cuprinse in Seria de economie sociala s-au constituit pornind de la un proiect amplu de cercetare desfasurat in ultimii trei ani, care a avut ca obiectiv sa identifice si sa analizeze entitatile de economie sociala din Romania si astfel sa reconstituie teoretic si sa dea vizibilitate prin cercetare acestui sector.

Seria de economie sociala cuprinde 8 volume care adreseaza specific tipuri de organizatii (cooperative, asociatii mutuale, composesorate, asociatii si fundatii), cat si teme majore pentru sector (dezvoltarea conceptului si politicilor de sustinere pentru intreprinderi sociale, economie sociala si dezvoltare locala, economie sociala si grupuri vulnerabile).

Volumele au fost redactate de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea Bucuresti si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), parteneri alaturi de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrul de Pregatire in Statistica (INS) si EURICSE - European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises in cadrul proiectului „Prometeus - promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene.”

Volumele din Seria de economie sociala se constituie intr-un material de lucru foarte util pentru toti cei care sunt interesati de cercetare in domeniu, pentru profesori si studenti, pentru practicieni, pentru publicul larg doritor de informatie structurata pe acest domeniu.

Intrebarile la care incercam sa oferim un raspuns prin lucrari bine fundamentate teoretic si metodologic sunt urmatoarele:
- Ce este economia sociala si care sunt organizatiile care se subsumeaza acestui concept?

- Care este utilitatea acestui concept astazi?
- Care sunt provocarile, dar si oportunitatile de dezvoltare pentru organizatiile economiei sociale?
- Cum se plaseaza aceste organizatii intre dependenta de cale si nevoia de inovatie sociala?
- Pot ele reprezenta o alternativa institutionala valida in contextul economic actual?
- Ce pot rezolva si ce nu pot rezolva aceste organizatii intr-un context de criza?
- Ne ajuta ele sa solutionam parte din crizele Statului Bunastarii?

Click aici pentru a accesa articolul in care sunt prezentate fiecare dintre volumele mentionate in acest articol.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile