«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

GAL-urile, strategii dezvoltarii rurale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-09-03

 

 

Interviu cu Alexandru Potor, presedintele Federatiei Nationale a Grupurilor de Actiune Locala (FNGAL)

– De curand v-ati ocupat de organizarea unei Conferinte care a reunit la Sinaia peste 100 de reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL) din teritoriu. Care a fost scopul acestui eveniment?

– Scopul Conferintei organizate de FNGAL este stimularea absorbtiei fondurilor europene, in special a celor dedicate axei 4 LEADER. Aceasta este axa din care se finanteaza Grupurile de Actiune Locala. A fost un prilej pentru noi sa ne reunim pentru a discuta problemele cu care ne confruntam in acest moment in absorbtia sumelor care sunt la dispozitia GAL-urilor si am pus accent pe proiectele de cooperare, care sunt prevazute in strategiile GAL-urilor, atat prin decizia proprie, dar si prin liniile oferite de Ministerul Agriculturii.

– Cate astfel de Grupuri de Actiune Locala exista pe teritoriul Romaniei?

– In acest moment in Romania exista 163 de GAL-uri, dintre acestea 81 au fost acreditate in 2012 si au semnat contracte de finantare, iar 82 au fost finantate si au incheiat contracte cu APDRP in 2013. Aproape toate sunt afiliate federatiei, cu exceptia celor care sunt acreditate foarte tarziu in 2013.

GAL-urile stabilesc eligibilitatea proiectelor

– Care este misiunea acestor GAL-uri si care sunt beneficiile aduse de aceste structuri comunitatilor locale?

– GAL-urile reprezinta partene¬riate public-private, asta inseamna ca reprezinta o reuniune de autoritati publice locale, agenti economici, ONG-uri dintr-o microregiune, iar misiunea acestor parteneriate este de a implementa o strategie de dezvoltare locala. Se urmareste aduce¬rea unor bani de la nivel european si national catre aceste teritorii unde activeaza GAL-urile, bani care pot fi distribuiti catre diversi beneficiari. In felul acesta se creeaza liniile de finantare la nivelul GAL-urilor. Spre exemplu, un GAL poate sa aiba o linie de finantare care sa sustina activitatea fermierilor, a tinerilor fermieri in genul Masurii 112 din PNDR, exista GAL-uri care au linii de finantare pentru activitati nonagricole, cum ar fi Masura 313 din PNDR, dar si GAL-uri care finanteaza infrastructura locala, drumuri, canalizare apa. Depinde de la GAL la GAL, in functie de particularitatile teritoriului, cum si-a facut incarcarea pe aceste linii de finantare. Poate unii colegi au dat mai multi bani pentru turism, pentru ca au constatat ca au o zona cu potential acolo unde este instalat GAL-ul sau altii au dat mai multi bani pentru fermieri, pentru dotarea cu combine, tractoare sau dezvoltarea activitatilor de procesare. Acesta este un avantaj enorm fata de orice alta abordare, pentru ca decizia de incarcare cu proiecte se ia la nivel local prin consultarea comunitatii. Toti acesti parteneri implicati – autoritati locale, agenti economici, ONG-uri – in momentul in care se propune finantarea unei strategii sunt intrebati: „Dupa parerea voastra, ce-ar fi mai bine sa dezvoltam in teritoriu, mai degraba turismul, infrastructura, zootehnia?“ iata deci un proces interactiv care se desfasoara pe tot parcursul implementarii strategiei. Si pentru ca m-ati intrebat de avantajele unei asemenea abordari, pot sa va spun ca strategiile se modifica permanent, de la an la an, iar pe baza raspunsului primit din teritoriu de potentialii beneficiari, daca sunt multumiti de modul cum sunt alocati banii, putem sa ne adaptam aceste planuri.

Peste 600 mil. euro vor fi atrasi prin GAL-uri

– Cate proiecte eligibile sunt in acest moment la nivel national?

– La nivelul GAL-urilor, aproxima¬tiv 1.700 de proiecte au fost selectate, sunt in diverse stadii de analiza, conformitate, eligibilitate, dar noi speram sa ajungem la cifra de 7.000 de proiecte pana in 2013, pentru ca implementarea propriu-zisa va fi prelungita la toate proiectele din PNDR pana la 31 decembrie 2015. Contractarea este undeva spre sfarsitul anului 2013, iar pe partea de contractare noi consideram ca in structura celor 163 de GAL-uri vom avea 7.000 de proiecte.

– Care este valoarea proiectelor?

– Valoarea totala estimata la nivelul tuturor GAL-urilor este de aproximativ 400 mil. euro, aceasta fiind valoarea grantului care vine din partea UE si a Guvernului Romaniei. La aceasta valoare, in functie de specificul masurilor, se adauga si cofinantarea privata, care difera de la un grup la altul. Spre exemplu, daca un GAL are 1 mil. euro alocati pentru masuri de procesare Masura 123, PNDR va avea 1 mil. euro de la UE si inca 1 mil. euro care va fi contributia beneficiarilor privati care vin si depun proiecte acolo. In concluzie, extrapoland peste cei 400 mil. euro, vor mai fi inca 200 mil. – 250 mil. euro cofinantare privata, ducand la un buget de 600 mil. - 650 mil. euro, in functie de proiectele depuse.

Evaluarea si selectia proiectului dureaza o luna

– Care este circuitul documentelor pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene? Vin la Grupul de Actiune Locala, ce urmeaza apoi?

– Este o particularitate in GAL-uri. Decizia de finantare nu se ia in cadrul Centrelor Regionale ale APDRP sau la nivel national, ci chiar la nivelul GAL-ului. Aceasta particularitate da foarte mare flexibilitate, mai ales in ceea ce priveste lansarea apelurilor de proiecte. Trebuie sa tinem cont de faptul ca intr-un GAL apelul proiectelor si posibilitatea ca un beneficiar sa depuna proiecte nu sunt limitate de lansarea la nivel national a unei linii de finantare. GAL-ul este absolut suveran si are posibilitatea ca in orice moment sa lanseze o linie de finantare pe oricare dintre masurile cuprinse in strategie. In momentul in care o asemenea linie este deschisa, informatie care poate fi gasita pe site-ul GAL-ului sau la primariile partenere din teritoriul GAL, potentialii beneficiari trebuie sa realizeze documentatia in conformitate cu ghidurile si rigorile care sunt prezentate pentru orice proiect din PNDR, apoi vor veni cu acest proiect la GAL-ul din zona in care sunt localizati, il depun, se face verificarea normala de conformitate, eligibilitate si, dupa depasirea acestor faze de evaluare, se trece la selectie. Acesta este un proces des¬fasurat la nivelul GAL-ului, Comitetul de Selectie fiind compus din persoane aflate in teritoriul GAL. Este un proces transparent, raportul de selectie se publica pe pagina de Internet si chiar in ziare, astfel incat fiecare beneficiar sa afle ce s-a intamplat cu dosarul depus la GAL. Dupa aceasta etapa proiectul ajunge la APDRP, care mai face ultimele verificari normale, ei fiind autoritatea de finantare, si se incheie contractul cu beneficiarul. De aici procedura decurge pe regula unui proiect national.

– Care este timpul pe care il par¬curg toate aceste documente de la depunerea dosa¬rului si pana la obtinerea finantarii?

– Un timp mult mai scurt decat la nivel national, pentru ca trebuie sa va ganditi ca GAL-ul analizeaza un numar redus de proiecte. Nu vorbim de ani de zile cum s-a intamplat pe liniile de finantare nationale in unele cazuri, ci vorbim de 1-1,5 luni pentru depunere, evaluare si selectie. Dupa acest interval suntem legati de APDRP in ceea ce priveste derularea platilor.

Sursa: www.lumeasatului.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile