«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Conferinta finala a proiectului RES - "Reteaua de Economie Sociala, o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii"

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2013-09-05

 

 

Persoanele cu dizabilitati pot sa munceasca? Ar putea acesti oameni sa traiasca la fel ca toti ceilalti cetateni europeni, simtindu-se utili in fiecare zi si bucurandu-se de realizarile lor profesionale? Proiectul "Reteaua de Economie Sociala, o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii", cofinantat din Fondul Social European (FSE) - Investeste in oameni!, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013; Axa prioritara: 6 – "Promovarea incluziunii sociale"; Domeniul major de interventie: 6.1 – "Dezvoltarea economiei sociale" si-a propus sa demonstreze ca acest lucru este posibil.

Marti, 27 august 2013, a avut loc, la Bucuresti, Conferinta Finala a proiectului "Reteaua de Economie Sociala, o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii". Proiectul este implementat de catre Federatia ONPHR - Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, in parteneriat cu Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC; NCDP – Confederatia Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati din Grecia; Fundatia "Centrul de Resurse pentru Educatie si Formare Profesionala" - CREFOP si SC Euro-Link Consultants SRL.

In cadrul acestei conferinte s-a reusit reunirea, intr-un cadru mai putin formal, a persoanelor care fac parte din grupul tinta al proiectului, respectiv cursanti, formatori, reprezentanti ai ONG-urilor, alaturi de potentiali angajatori, reprezentanti ai autoritatilor, dar si de artisti si jurnalisti, in vederea discutarii celor mai importante probleme legate de economia sociala si de posibilitatile reale pe care persoanele cu dizabilitati le au pentru integrarea pe piata fortei de munca.

Elementul inedit al conferintei a fost marturia actritei Manuela Harabor, care a venit insotita de fiul sau, Andrei, cel ce de 22 de ani lupta pentru a invinge necrutatoarele consecinte ale autismului. Daca Andrei Harabor a facut o adevarata demonstratie de abilitati de comunicare, reusind sa vorbeasca si sa recite o poezie in fata publicului numeros prezent in sala, Manuela Harabor a povestit cate ceva din lupta lor cu societatea, in incercarea de a obtine toleranta celor din jur si sprijin din partea autoritatilor.

Momentele artistice sustinute de mai multi excponenti ai spatiului cultural romanesc au venit in completarea discursurilor pe tema dizabilitatii. Astfel, dramaturgul si scriitorul Pusi Dinulescu a prezentat un capitol semnificativ al noii sale lucrari "Calatoriile lui Pusi", din perspectiva artistului care a devenit, intr-un moment al vietii, persoana cu dizabilitati, profesorul, prozatorul si specialistrul in indianistica George Anca a prezentat problematica dizabilitatii in spatiul indian, o abordare dintr-un spatiu cultural foarte diferit de al nostru, iar studentii Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti au prezentat un film artistic creat special pentru acest proiect.

Conferinta a fost deschisa de  dl. Dr. Gheorghe Paun, Consilier al Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pe problemele persoanelor cu dizabilitati, care a prezentat mesajul doamnei ministru Mariana Campeanu. Seria prezentarilor a fost continuata de domnul Francisc Simon, presedintele Federatiei ONPHR, iar printre temele ce au fost dezbatute impreuna cu participantii la conferinta s-au numarat  dreptul la munca si sansele reale pe care le au la angajare persoanele cu dizabilitati, problemele legate de legislatie, pentru implementarea Economiei Sociale in Romania sau oportunitatile pe care le au astazi persoanele cu dizabilitati, pentru a se pregati profesional, in vederea incadrarii pe piata fortei de munca.

DESPRE RES - “Reteaua de Economie Sociala, o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii”

In urma proiectului “Reteaua de Economie Sociala, o premisa pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii” au fost selectate, evaluate si sunt in curs de formare, in vederea plasarii pe piata muncii 200 de persoane cu dizabilitati, in domeniile call-center, IT si antreprenoriat. Tot in cadrul proiectului a fost elaborat un RAPORT DE ANALIZA privind piata fortei de munca si angajarea persoanelor cu dizabilitati, analiza caracteristicilor regionale privind potentialul de angajare si recomandarile care sa raspunda problemelor identificate.

De asemenea, in cadrul proiectului au fost derulate cinci campanii de constientizare privind mediatizarea rezultatelor analizei pentru angajati din 200 de firme, au fost formati 20 de specialisti in domeniul economiei sociale, s-a realizat formarea vocationala pentru 200 de persoane cu dizabilitati, au fost formati 12 specialisti, participanti la vizitele de studiu, in vederea transferului de bune practici si au fost infiintate trei birouri unice de angajare pentru persoanele cu dizabilitati, la Suceava, Slobozia si Bucuresti. 2.200 de persoane cu dizabilitati au fost informate cu privire la serviciile furnizate in cadrul proiectului si asupra drepturilor pe care le au si au fost distribuite 4.000 de materiale informative.

Pentru informatii suplimentare: Silvia Ursu - 0731.35.65.52, silvia.ursu@onphr.ro.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile