«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

CAR-urile, o solutie pentru finantarea clientilor romani nebancabili

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-09-20



Casele de Ajutor Reciproc in 2012: aproape un milion de membri, 475 milioane Euro imprumuturi, finantari acordate si clientilor nebancabili si dezvoltarea micro-creditelor pentru intreprinzatori intr-un context general de supraindatorare.

Revista Piata Financiara a dedicat un supliment Caselor de Ajutor Reciproc, scotand in evidenta contributia pe piata financiara a acestor actori cheie ai economiei sociale in anul 2012 (articol disponibil aici).

Astfel, dupa cum se arata in acest supliment, Casele de Ajutor Reciproc s-au dovedit a fi, mai cu seama in vremuri de criza, o nisa viabila pentru finantarea clientilor romani nebancabili.
"Cel mai imbucurator lucru este cresterea efectivului de membri. De remarcat, totodata, extinderea in teritoriu a caselor mari prin cresterea numarului lor de agentii. Avem deja doua modele de extindere a caselor - unul prin infiintare de agentii si altul prin intermediul mediului virtual. In schimb, lichiditatea ridicata este indicatorul ce necesita a fi imbunatatit anul acesta", subliniaza Marioara Duna, Secretar Executiv al U.N.C.A.R.S..

In acest moment populatia este suprasaturata si supraindatorata

Potrivit datelor raportate prin bilantul contabil, numarul de membri al CAR-urilor din UNCARS a crescut cu 10.415, ajungandu-se astfel la finalul anului 2012 la 954.979 membri.
Insa, desi numarul de membri a crescut, solicitarile numerice de imprumuturi au scazut cu peste 200.000 fata de anul trecut.
Aceasta lipsa a activitatii de creditare a generat un exces de lichiditate in sistem. Negasirea unei solutii echivaleaza cu “omorarea bazei de venit" asa se arata intr-un document al Consiliului Director al UNCARS. 

 

“In acest moment populatia este suprasaturat a si supraindatorata; in aceasta situatie se afla si membrii nostri, care pana acum erau considerati cu risc scazut fiind angajati de regula la stat si care au devenit si ei o problema prin disponibilizarile repetate." 

Valoarea imprumuturilor acordate membrilor a fost in 2012 de 2.105,29 mil lei in crestere usoara fata de 2011 de doar 2,4% ajungand la o valoare de aproximativ 475 milioane Euro.

In aceasi perioada, alte institutii financiare non-bancare raporteaza rezultate financiare superioare. Astfel conform reprezentantilor Provident Financial Romania citati de revista Piata Financiara, compania a acordat imprumuturi in valoare de 54,9 milioane de euro in prima jumatate a acestui an, in crestere cu aproximativ 12% comparativ cu perioada similara din 2012, si a incheiat primul semestru cu un portofoliu de peste 269.000 de clienti activi. 

Casele de Ajutor Reciproc - o solutie pentru de micro-creditare

CAR-urile membre UNCARS sunt active si in domeniul micro-creditului, un domeniu foarte important pentru sprijinirea micilor intreprinzatori si dezvoltare economica, Uniunea Nationala fiind membru in Reteaua Europeana de Microfinantare.

Mai mult, sase dintre CAR-urile membre UNCAR participa la programul European Jasmine. Acest program, o initiativa comuna a Comisiei Europene, Bancii Europene de Investitii si a Fondului European de Investitii, este creat pentru a stimula capacitatea furnizorilor de microcredite/institutiilor de microfinantare in diverse domenii printre care buna guvernanta, sistemele de informatii, managementul riscurilor si planificarea strategica si pentru a-i ajuta sa devina operatori sustenabili si viabili pe piata microcreditelor.
CAR-urile implicate in acest program sunt: CAR Sanatatea Targu Mures, CAR Invatamant Falticeni, CAR CFR Ramnicu Valcea, CAR Sanitar Ramnicu Valcea, CAR Tractorul Brasov si CAR Sanitar Brasov 

Institutul de Economie Sociala a organizat in data de 19 septembrie 2012 seminarul cu tema "Actori cheie ai economiei sociale in sectorul financiar si de asigurari" , in cadrul caruia a avut loc dezbatere cu privire la rolul si locul acestor organizatii ca actori cheie ai economiei sociale, mai ales in aceasta perioada marcata de stagnare economica, si modalitatile de sprijinire a dezvoltarii acestui sector in Romania.

Mai multe detalii despre Casele de Ajutor Reciproc puteti gasi in acest articol

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile