«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cooperativele solare - o solutie pentru asociatiile de proprietari la liberalizarea preturilor la gaze?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-09-20



Conform graficului de liberalizare a preturilor la energie, semnat cu Banca Mondiala si cu FMI, pentru consumatorii casnici pretul la gaze se mareste in acest an doua ori: in luna iulie cu 8% si in luna octombrie cu 2%. Acest proces vine in contextul in care, la momentul 1 ianuarie 2013, pretul gazelor in Romania pentru consumatorii casnici reprezenta 35% din pretul mediu la nivel european, urmand ca pana in octombie 2018 sa ajunga la acelasi pret.

Calendarul detaliat de eliminare treptata a preturilor reglementate publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (A.N.R.E.) la gaze naturale pana in anul 2018 este urmatorul:

Reintoarcerea la sistemul centralizat?

Strategiile de diminuare a efectelor acestor scumpiri pentru consumatorii casnici sunt multiple. Una din ele ar fi rebransarea la sistemul centralizat de incalzire si apa calda.

Spre exemplu, Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a inceput o campanie de informare privind rebransarea locuintelor in care proprietarii au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe oameni ca pana in anul 2018 pretul la gaz aproape se va dubla.
 
Reprezentantii RAT distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat, astfel incat sa beneficieze de un pret subventionat al agentului termic. 

"Avantajele sistemului centralizat sunt predictibilitatea costurilor (165 lei/ gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10-12 % anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest-europene (Finlanda, Danemarca, Germania), siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului. In conformitate cu calendarul convenit de Guvernul Romaniei cu FMI, pretul gazului a fost in iulie 2013 de 109,20 lei /MWh, in timp ce in octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/ MWh"
, se arata in materialele informativ.

Trecerea pe "solar"

O alta solutie propusa o reprezinta trecerea  "pe solar”. In contextul in care facturile la utilitati cresc in toata lumea, o comunitate din Washington, www.mtpleasantsolarcoop.org, a decis sa instaleze panouri solare pe acoperisurile cladirilor din cartierul Mt. Pleasant, in acest sens infiintand o cooperativa care are ca membri locuitorii din cartier care au decis ca pe acoperisurile cladirilor lor sa se instaleze astfel de panouri

Puteti gasi la aceasta pagina un film realizat de acestia care arata modul in care se pot infiinta si dezvolta  cooperative solare in comunitati.   

O alta cooperativa care ofera surse alternative de energie membrilor sai este Consorzio Elettrico Industriale di Stenico, o cooperativa din Italia, regiunea Trentino, infiintata in anul 1905.
Aceasta cooperativa, incepand cu anul 2008, produce energie electrica pentru  membrii sai inclusiv prin intermediul panourilor solare.

Prima "cooperativa solara" din Bucuresti

Locatarii unui bloc din Capitala au vrut sa nu mai fie dependenti de furnizorii de gaze, dar si sa aiba facturi mai mici la final de luna, si au instalat pe acoperis panouri solare.

Imobilul este situat pe Calea Victoriei si are nu mai putin de 300 de locatari. Si cum incalzirea si apa calda sunt furnizate de o centrala termica pe gaze, locatarii s-au gandit la o metoda prin care sa reduca din costurile tot mai mari ale facturilor pentru gaze.

Beneficiile vor fi pe masura: 8 luni pe an, vor avea apa calda gratuit, iar pe timpul iernii vor plati cu 15% mai putin la facturile pentru apa calda.

"Acum toata Europa este plina de panouri, nici aia nu sunt mai destepti decat noi, asa ca am trecut si noi sa capatam cat mai multa independenta sa nu mai depindem de furnizorii de energii, cum ar fi gazele, apa. Avem 4 baterii a cate 10 panouri deci in total 40 de panouri solare", a spus Constantin Cojocaru, presedintele asociatie de proprietari.

Investitia a costat 35.000 de euro. Bani multi la prima vedere, dar asociatia de proprietari s-a gospodarit bine si a obtinut aproape toti banii din chiriile pe care le-au luat pentru antenele companiilor de comunicatii montate pe acoperisul blocului. Locatarii au contribuit doar cu 5.000 de euro. Calculat pe apartament inseamna rate in medie de 25 de lei, pe o perioada de 5 luni. 

"Aproape 90% ne au dat iscalitura pentru montarea acestor panouri solare, pe timp de vara se economiseste pana la 80% din consumul de gaze iar pe timp de vara, iar pe timp de iarna 10% din consumul de gaze", a spus Petrica Rosu, administratorul blocului.

Astfel, pentru ca pe toata durata verii centrala termica de bloc este inchisa, aproape 8 luni pe an locatarii acestui bloc nu vor plati niciun ban pentru apa calda, iar in aceasata perioada, pe timp de iarna, facturile se reduc cu pana la 15 procente.

Asociatiile de proprietari, actori ai economiei sociale?

Institutul de Economie Sociala, in articolul Asociatiile de proprietari de locuinte, sustine ca asociatiile de proprietari, datorita definitiei si a principiilor care guverneaza aceste entitati, pot fi considerate actori ai economiei sociale. IES si-a propus o analiza mai amanuntita in acest sens.

Mai multe informatii despre sistemul cooperatist din Romania puteti gasi la aceasta pagina si la aceasta pagina.

(*Sursa www.solar-magazin.ro)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile