«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Ministerul Fondurilor Europene a publicat prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Cum regasim economia sociala in viitoarele programe operationale?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-10-03



Ministerul Fondurilor Europene supune consultarii publice acest document care stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii pentru a promova competitivitatea, convergenta si cooperarea, in vederea incurajarii obtinerii unei dezvoltari inteligente, bazate pe crestere economica si incluziune sociala.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat marti, 1 octombrie 2013, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 pe pagina web a institutiei. Varianta in engleza a Acordului de Parteneriat (varianta ce primeaza) poate fi consultata aici.  
Acordul de Parteneriat detaliaza atat cadrul institutional, respectiv Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, cat si principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

Obiective tematice si prioritati de finantare

Acordul de Parteneriat propune o abordare bazata pe provocari de dezvoltare, cu obiective tematice specifice, nevoi identificate si prioritati de finantare.
Mai jos puteti vedea Provocarile de dezvoltare si Obiectivele tematice Specifice. 

Cum regasim economia sociala in Acordul de Parteneriat?

In documentul transmis, economia sociala se regaseste in mai multe sectiuni, fiind abordata in cadrul a 4 Provocari de dezvoltare, si anume Competitivitatea, Oamenii si societatea, Resursele si Guvernanta.

Astfel, in cadrul PD 1 - Competitivitate, economia sociala se regaseste in mod indirect in cadrul OT. 3 Creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, a sectorului agricol și a sectorului pescuitului și acvaculturii, fiind mentionata ca nevoie si integrata in cadrul unei prioritati de finantare pentru infiintarea grupurilor de producatori prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala.

In cadrul PD 4 - Resurse, este mentionata nevoia crearii unei piete noi pentru IMM-uri si intreprinderi sociale, nevoie identificata la nivelul celor 3 obiective tematice specifice (OT.4,OT.5 si OT.6). De asemenea, OT.6 include in prioritatile de finantare  investiții publice in protecția mediului in vederea crearii de noi piete, potential disponibile IMM‐urilor si intreprinderilor sociale.

PD 5 - Guvernanta mentioneaza in cadrul OT. 11 Consolidarea capacitatii institutionale si o administratie publica eficienta finantarea intreprinderilor sociale ca solutie pentru sprijinirea consolidari serviciilor publice alaturi de alte entitati ale sectorului privat.

In ceea ce priveste PD 2 - Oamenii si societatea , economia sociala este subliniata prin potentialul modelelor oferite pentru integrarea pe piata muncii, sprijinirea incluziunii sociale si combatere a saraciei. Astfel, regasim acest domeniu in sectiunea Nevoi de dezvoltare, Promovarea economiei sociale si a intreprinderilor sociale, si ca prioritate de finantare in cadrul Obiectivul tematic nr. 9 Promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei:

Exploatarea potentialului modelelor economiei sociale in sprijinirea integrarii pe piata muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile, dezvoltarea de servicii locale acolo unde modelele pietei esueaza, creand astfel locuri de munca si incluziune sociala. 

Economia sociala in Acordul de Parteneriat 

Economia sociala, parte a strategiilor integrate de dezvoltare

Economia sociala, in documentul propus spre consultare, este un domeniu inclus in strategiile integrate, si acestea avute in vedere pentru zonele sarace.
Astfel, proiectele integrate care abordeaza nevoile acestor comunitati (inclusiv pe cele ale persoanelor de etnie roma), vor trebui sa includa atat investitii in infrastructura (educatie, sanatate, servicii sociale), precum si masuri de incurajare a ocuparii fortei de munca, prin intermediul activitatilor economiei sociale, impreuna cu imbunatatirea conditiilor de locuit (prin activitati de constructie/reabilitare), in paralel cu punerea in aplicare a activitatilor pentru dezvoltarea integrata a comunitatii (informare/consiliere/mediere).

Varianta anterioara a acordului avea o sectiune explicita dedicat economiei sociale

Documentul initial al Acordului de parteneriat  propunea Economia sociala ca fiind una din 4 prioritati in cadrul  Obiectivului 9 Promovarea incluziunii sociale si comabterea saraciei, in cadrul caruia se aveau in vedere urmatoarele prioritati:

  1. Dezvoltarea sistemului de asistenta sociala 
  2. Integrararea gurpurilor si comunitatilor vulnerabile, inclusiv de romi 
  3. Sprijinirea economiei sociale si a intreprinderilor sociale 
  4. Promovarea si sprijinirea refomei sistemului national de sanatate

In cadrul prioritatii 3 Sprijinirea economiei sociale si a intreprinderilor sociale se propuneau urmatoarele:

  • dezvoltarea economiei si a antreprenoratuilui social pentru a facilita accesul si participarea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile 
  • sprijinirea intreprinderilor sociale si a activitatilor de economie sociale si asigurarea sustenabilitatii acestora; 
  • sprijinirea educatiei si formarii profesionale pentru a promova antreprenoriatul social, a incuraja transfeful de bune practici, metode si knowhow in domenile economiei sociale si incluziunii sociale;
  • sprijinirea responsabilitatii sociale a intreprinderii si dezvoltarea unor servicii dedicate in cadrul acesteia (dgradinite pentru copiii angajatilor, centre de ingrijire varstnici etc).

Comisia Europeana recomanda existenta unui obiectiv specific dedicat economiei sociale

Comisia Europeana, intr-o recomandare anterioara, sustine in mod explicit Promovarea economiei sociale ca prioritate in cadrul Obiectivului tematic Promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei. Puteti consulta Pozitia Comisiei cu privire la dezvoltarea unui Acord de parteneriat si a unor programe in Romania in perioada 2014-2020 la aceasta pagina

Implicarea societatii civile in CIAP

Inainte de a fi transmis spre consultare publica, Acordul de parteneriat a fost supus atentiei membrilor Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) in data de 27 septembrie  a.c., urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o noua reuniune a Comitetului.
Dupa consultarea partenerilor de dialog in cadrul reuniunii CIAP, Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa transmita serviciilor Comisiei Europene, informal, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Documentul va fi transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate inca regulamentele care vor stabili modul in care vor fi implementate fondurilor europene in viitoarea perioada de programare.

Din Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) fac parte si urmatoarele Organizatii din mediul economic, social, academic si din societatea civila:

44. Academia Romana
45. Asociatia Consultantilor in Management din Romania (AMCOR) 
46. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) 
47. Asociatia Romana a Bancilor 
48. Camera de Comert si Industrie a Romaniei 
49. Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate 
50. Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii (Romani Criss) 
51. Coalitia ONG-urilor pentru fonduri structurale 
52. Consiliul de Coordonare Nationala a Pactelor Regionale pentru Ocupare si Incluziune Sociala 
53. Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania 
54. Consiliul National al Patronatului Roman (CoNPR) 
55. Federatia Nationala a Sindicatelor AGROSTAR 
56. Federatia Sindicala ALMA MATER 
57. Patriarhia Romana 
58. UNICEF 
59. WWF Asociatia programul Dunare Carpati Romania 
60- 64. Confederatii Sindicale (5)

Urmatoarea intalnire CIAP va avea loc in data de 7 octombrie 2013.

Institutul de Economie Sociala si FDSC intentioneaza sa propuna MFE un document de pozitie cu recomandari de completare si revizuire a documentului. Mai multe detalii in curand.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile