«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Resurse dedicate de Guvernul Romaniei asistentei sociale si combaterii saraciei. Cum masuram rezultatele?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-10-21

Resurse dedicate de Guvernul Romaniei asistentei sociale si combaterii saraciei: imprumutul de 500 milioane Euro de la Banca Mondiala dedicat Modernizarii Sistemului de Asistenta Sociala este in executie din 2011. Cum masuram rezultatele?

Romania se afla pe ultimul loc in UE in ponderea cheltuielii cu protectia sociala

De multe ori organizatiile din domeniul social, ONG-urile - furnizorii privati de servicii sociale care reprezinta 50% dintre furnizorii acreditati si deservesc 50% dintre beneficiari in Romania, au constatat si au deplans ineficienta si lipsa de resurse a sistemului de asistenta sociala din Romania.
Asa dupa cum se remarca in Raportul Serviciile sociale in Romania - rolul actorilor economiei sociale al IES, in anul 2010 Romania se afla pe ultimul loc in UE in ponderea cheltuielii cu protectia sociala in PIB. Mai mult totalul cheltuielii generale guvernamentale cu protectia sociala, ca pondere in PIB, a scazut in perioada 2009-2011 la 14,1% in PIB in 2011 de la 14,9% in PIB in 2010, respectiv de la 14,6% in PIB 2009. 

Consolidarea managementului performantei serviciilor sociale

Cu toate ca autoritatile publice reclama permanent lipsa de resurse publice atunci cand se vorbeste despre cresterea numarului de servicii sociale si, implicit, de beneficiari ai acestora, in 2010 Romania si-a propus imbunatatirea performantei generale a sistemului de asistenta sociala din Romania, prin consolidarea managementului performantei, prin imbunatatirea echitatii si a eficientei administrative, precum si prin reducerea numarului de erori si fraude si a solicitat Bancii Mondiale un imprumut in valoare de 500 milioane Euro dedicat atingerii acestor obiective.

Baza de lucru a proiectului o constituie o Strategie ad-hoc a Ministerului Muncii din 2010 initiata de Ministerul Botis aprobata prin aprobata prin Memorandum de Guvernul Boc in 2011.
Strategia a fost urmata de un plan de actiune adoptat in acelasi an, iar imprumutul a fost ratificat in anul 2012 de Parlamentul Romaniei prin LEGEA Nr. 68/2012

Din cate intelegem din documentele programului una din principalele tinte este reducerea cheltuielii publice totale cu prestatiile sociale si, in acelasi timp, o mai buna tintire a acestora catre categoriile cele mai sarace.  Cota din fondurile totale de asistenta sociala care merge catre cea mai saraca cincime este proiectata sa se majoreze de la 37,7% in 2009 la cel putin 45% in 2014. Una din tintele programului este aceea de a reduce costurile administrative si private asociate cu sistemul de asistenta sociala cu 15% fata de valoarea de referinta, documentele programului deplangand cresterea costului financiar al asistentei sociale de la 1,5 la 2,9% din PIB in perioada 2005-2010. 

Conform comunicatului de presa al Bancii Mondiale la lansarea proiectului, disponibil la aceasta pagina, se asteapta ca acest proiect sa aiba un impact pozitiv si asupra pietei muncii.

1,8 milioane adulti apti de munca in Romania

In Romania exista foarte multi adulti apti de munca care, insa, traiesc din prestatiile sociale. Acestia nu sunt nici angajati si nici cursanti la diverse forme de instruire sau training ori prezinta o anumita dizabilitate, numarul acestora ridicandu-se la aproximativ 1,8 milioane. Aceasta cifra reprezinta 22% din beneficiarii de asistenta sociala de varsta activa.
Obiectivul masurilor de asistenta sociala planificate este acela de a furniza stimulente mai puternice pentru ca unii dintre acesti adulti sa-si gaseasca un loc de munca, precum: (i) reducerea ratei impozitelor marginale pe castiguri, pentru alocatia de crestere a copiilor; (ii) reducerea duratei de plata a alocatiei pentru cresterea copiilor la un an, pentru cei cu venituri mari, si cresterea bonificatiei acordate celor care isi reiau serviciul mai devreme; (iii) eliminarea persoanelor cu „false” dizabilitati, care ar putea munci, dar care traiesc din alocatii; si (iv) introducerea unei cerinte mai strictepentru acceptarea in programul de venit minim garantat. mai spune acest comunicat

Care este impactul real al acestui imprumut? 

In acest moment nu stim  daca acest imprumut in sine va contribui la reducerea sau cresterea costurilor sistemului de asistenta sociala. Documentul contine un plan de actiune care prevede, printre altele, si plata efectiva a prestatiilor sociale, insa nu exista documente publice si transparente care sa descrie modalitatea in care au fost cheltuiti acesti bani pentru dezvoltarea sistemului de asistenta sociala.
Lipsa acestor informatii  impiedica orice minima evaluare publica a eficientei cheltuielilor publice asociate acestui imprumut.

Mai mult, proiectarea si implementarea unei astfel de strategii si a programului asociat finantat prin acest imprumut a fost realizata fara consultarea si implicarea directa si a furnizorilor de servicii sociale privati care au bune cunostinte din teren privind problemele actuale ale sistemului.  

Banca Mondiala implicata si in elaborarea Cadrului strategic national de combatere a saraciei

Conform unei variante mai vechi a Acordului de Parteneriat intre Romania si Uniunea Europeana privind fondurile europene 2014-2020, Banca Mondiala este de asemenea implicata in dezvoltarea si implementarea Cadrului strategic national de combatere a saraciei care sa vizeze integrarea activa a persoanelor excluse de pe piata muncii.  

Existenta si implementarea acestei strategii este una din conditionalitatile pe care Comisia Europeana CE le-a pus Romaniei pentru a accepta Acordul de Parteneriat 2014-2020 privind fondurile europene alocate Romaniei. CE a prevazut ca si criteriu de evaluare a strategiei implicarea actorilor relevanti din domeniu. Strategia va urma si orientarile din domeniul ocuparii.
O alta conditionalitate este existenta unui cadru strategic de politici publice pentru integrarea romilor.

(sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile