«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Manifest al organizatiilor din domeniul agricol pentru un PNDR mai bine adaptat nevoilor mediului rural

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-11-04

 

 

Joi, 31 octombrie, Confederatia Asociatilor Taranesti din Romania (CATAR) si Alianta RO PAC au prezentat manifestul elaborat de cele mai reprezentative organizatii din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale cu privire la pregatirea PNDR 2014-2020. Prezentarea a avut loc cu prilejul conferintei „O noua paradigma agrara in Romania”, organizata in cadrul targului INDAGRA - editia 2013.

Initiatorii manifestului reclama, in primul rand, externalizarea intocmirii PNDR 2014-2020 catre o companie de consultanta austriaca si excluderea asociatiilor, federatiilor, patronatelor, organizatiilor de producatori agricoli, dar si universitatilor de agronomie din tara din procesul de programare pentru urmatoarea perioada financiara.

„PNDR trebuie realizat de fermierii romani. De reprezentantii lor, lideri de organizatii, specialistii cei mai apropiati de fermieri si tarani, ingineri agronomi, medici veterinari si economisti din domeniul”, sustine Bogdan Buzescu, presedintele CATAR. De altfel, reprezentantul CATAR a atras atentia asupra faptului ca o parte din masurile din actualul PNDR – cum este cazul masurilor 1.4.1 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” si 1.4.2 „Infiintarea grupurilor de producatori” - nu au raspuns nevoilor reale de dezvoltare ale agriculturii si mediului rural.

In esenta, CATAR si Alianta ROPAC propun schimbarea logicii care sta in spatele implementarii in Romania a PAC, astfel incat masurile de finantare disponibile producatorilor si procesatorilor din domeniul agricol sa se concentreze nu doar pe asigurarea securitatii alimentare, ci chiar pe asigurarea „suveranitatii alimentare” a Romaniei - concept ce presupune ca productia alimentara sa fie suficienta si suficient de bine valorificata pentru a satisface cererea de alimente de pe piata interna. „PNDR-ul pe care il propunem pentru 2014-2020 aduce o schimbare de gandire fundamentala, o noua paradigma pentru ca abordarea fata de banii europeni si fata de programele de dezvoltare trebuie sa se schimbe”, a adaugat Bogdan Buzescu.

Printre directiile de actiune propuse de CATAR si RO PAC se numara initierea unui subprogram tematic adresat tinerilor fermieri, care sa contracareze tendinta de imbatranire a persoanelor care activeaza in domeniul agriculturii, dar si a unui subprogram dedicat zonei montane, o zona unde productivitatea exploatatiilor agricole este inerent mai mica decat a celor situate in alte forme de relief.

Manifestul membrilor CATAR si RO PAC vine in contextul in care cele doua organizatii au lansat, in septembrie 2013, propria propunere pentru PNDR 2014-2020. La momentul respectiv, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, a declarat ca numai propunerile privind pilonul II al PAC vor putea fi integrate in viitorul PNDR intrucat forma sprijinului de suprafata fusese deja agreata la nivelul ministerului.

Articol preluat de pe site-ul www.fonduri-structurale.ro.

[sursa imaginii: aici]

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile