Data: 2013-11-15
In data de 13 noiembrie 2013, Asociatia Europeana a Furnizorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilitati a prezentat o prima evaluare a impactului noii directive privind achizitiile publice cu privire la serviciile sociale. Noua directiva va fi publicata in luna decembrie.
EASPD, Asociatia Europeana a Prestatorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilitati, au organizat la Parlamentul European in data de 13 noiembrie, un eveniment in care a fost prezentata Noua Directiva privind Achizitiile Publice cu privire la serviciile sociale. La eveniment au participat reprezentanti ai Comisie Europene, reprezentanti ai societatii civile la nivel european, autoritati publice si furnizorii de servicii sociale.
Un nou prag minim de aplicare
Noua directiva va fi publicata in luna decembrie si, conform reprezentantilor Comisiei Europene, recunoaste specificitatea serviciilor sociale. Pornind de la aceasta recunoastre, conform noii directive, statele membre vor avea o mare libertate de actiune in ce priveste organizarea si finantarea acestora. Statele vor fi libere sa presteze ele insele serviciile sociale sau sa organizeze furnizarea acestora intr-un mod care nu implica achizitii publice.
De asemenea, un alt aspect important este faptul ca pragul minim de la care este aplicabila Noua Directiva va fi stabilit la suma de 750.000 €, astfel incat contractele cu o valoare sub pragul mentionat nu vor mai face subiectul achizitiilor publice.
In ceea ce priveste calitatea serviciilor, Directiva face trimitere la Cadrul European de Calitate pe baza voluntara al Comitetului pentru protectie sociala (European Voluntary Quality Framework), care a fost elaborat in stransa cooperare cu societatea civila din UE.
De asemenea, criteriul costurilor se inlocuieste cu cel mai bun raport calitate-pret, iar implicarea utilizatorilor va fi parte a acestui raport.
Aspecte nerezolvate
Exista, insa, unele aspecte ale noi directive care au ramas nesolutionate.
Astfel, articolul 76, care stabileste principiile de atribuire a contractelor, nu obliga statele membre sa ia in considerare calitatea si criteriile de durabilitate a serviciilor contractate. Acest lucru lasa, implicit, deschisa posibilitatea ca autoritatile publice sa acorde servicii sociale numai pe baza de cost.
De asemenea, articolul 76a , privind contractele rezervate pentru organizatiile non-profit, da o definitie foarte vaga a acestor organizatii si stabileste la 3 ani durata maxima pentru care pot fi incheiate contractele, principiu care vine impotriva principiului continuitatii serviciilor sociale.
Comisia s-a angajat sa publice in curand o serie de linii directoare actualizate pentru implementarea noii directive, care ar ajuta statele membre sa clarifice unele dintre aceste ambiguitati.
La aceasta pagina puteti gasi pozitia EASPD privind noua directiva privind achizitiile publice .
Sursa articol aici, sursa foto aici