«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Modificari de interes pentru intreprinderile sociale propuse Directivei privind achizitiile publice

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-11-20



Saptamana trecuta, la Parlamentul Europeana, a avut loc Conferinta "Work Integration Social Enterprises: Investing in Social Europe!" - Intreprinderile Sociale de Integrare in Munca: investind in Europa sociala! organizata de ENSIE. Conferinta a avut loc in contextul in care, in decembrie 2013, va fi lansata o noua Directiva privind Achizitiile Publice care va inlocui prevederile actualei Directive.

Agenda Conferintei a vizat atat prezentarea valorii adaugate a intreprinderilor sociale de insertie in munca, precum si prevederile noii Directive privind achizitiile publice, prevederi de interes pentru intreprinderile sociale, la care au contribuit si membrii retelei ENSIE.


Modificari de interes pentru intrepriderile sociale

La aceasta conferinta, in calitate de vorbitor, a participat si Raluca Ouriaghli din partea Ateliere fara Frontiere si a Retelei Romane a intreprinderilor sociale de Insertie RISE, care ne-a raspuns la cateva intrebari

1. Care sunt propunerile de modificare a Directivei Europene privind achizitiile publice, demersuri facute de la inceputul dezbaterilor legate de reviziuire de Reteaua Europeana a Intreprinderilor Sociale de Insertie ENSIE din care care faceti parte?

"RISE Romania - Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie, membra a ENSIE sustine mentionarea clara in Noua directiva europeana privind achizitiile publice a clauzelor sociale si de mediu ca fiind criterii specifice de atribuire a contractelor de achizitii publice.
Mai mult, sustinem si necesitatea rezervarii dreptului de participare la procedurile de achizitii publice a intreprinderilor sociale de insertie. In acest mod, obiectivele pentru o dezvoltare inteligenta, incluziva si durabila ale Strategiei Europa 2020 sunt incluse transversal si concret in politicile publice la nivel national. 
La nivelul fiecarui stat membru va fi posibila, astfel, definirea unui procent minim de contracte de achizitii publice rezervate intreprinderilor sociale de insertie. In acest sens, in perioada urmatoare publicarii noii directive, dorim sa valorificam expertiza noastra de actori de teren si sa lucram impreuna cu autoritatile publice romane la transpunerea directivei in legislatia nationala."

2. Care este stadiul dezbaterilor la nivel european si cum credeti ca se vor finaliza?Raluca Ouriaghli

"In acest moment, articolul 17 al propunerii de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind achizitiile publice prevede posibilitatea existentei contractelor rezervate.
Acest lucru inseamna ca statele membre pot rezerva dreptul de participare la procedurile de achizitii publice unor ateliere protejate si unor operatori economici al caror scop principal este integrarea sociala si profesionala a lucratorilor cu dizabilitati si defavorizati sau pot prevedea ca astfel de contracte sa fie executate in contextul programelor de angajare protejata daca peste 30% dintre angajatii atelierelor, operatorilor economici sau programelor in cauza sunt lucratori cu dizabilitati sau defavorizati. Invitatia la procedura concurentiala de ofertare trebuie sa faca trimitere la aceasta dispozitie.

La conferinta "Intreprinderile sociale de insertie: Investeste in Europa Sociala" organizata in data de 14 noiembrie de ENSIE la Parlamentul European, parlamentarii europeni si comisarii europeni Michel Barnier (DG Market) si Lazlo Andor (DG Employment) au recunoscut oficial rolul intreprinderilor sociale de insertie in Europa in lupta impotriva excluziunii si integrarea durabila a persoanelor defavorizate si ne-au asigurat de sustinerea lor ca Directiva sa includa aceste prevederi."

3. Care sperati ca va fi impactul concret in Romania al adoptarii acestei Directive?

"Autoritatile publice din statele membre, deci si din Romania, vor putea sa rezerve participarea la unele achizitii publice intreprinderilor sociale de insertie, acesta fiind un foarte bun exemplu pentru modalitatea in care achiziile publice pot raspunde la realizarea unor obiective sociale.
Rezervarea dreptului de participare la procedurile de achizitii publice a intreprinderilor sociale de insertie al caror scop principal este integrarea sociala si profesionala a lucratorilor cu dizabilitati si defavorizati, este un instrument care promoveaza in mod concret sustenabilitatea economica a acestor intreprinderi. 
Acestor intreprinderi, la nivel european, le este recunoscut deja rolul in crearea de locuri de munca de calitate, ele permitand persoanelor defavorizate si excluse sa aiba o munca salariata, sa participe la schimburile economice, sa se formeze si sa-si (re)construiasca durabil demnitatea, increderea in sine si in ceilalti, angajabilitatea si calitatea deplina de cetateni si contribuabili."


Modificarea Directivei privind achizitiile publice, efort conjugat al actorilor sociali la nivel european

Conferinta ENSIE face parte dintr-o campanie de constientizare la nivel european privind rolul intreprinderile sociale de insertie in munca. In urma acestei campanii, ENSIE si partenerii sai au inaintat Comisie Europene mai multe documente care contin propuneri de modificare a Directivei privind Achizitiile Publice, documente pe care le puteti consulta la paginile urmatoare:

Dupa cum aratam intr-un articol anterior, si EASPD - Asociatia Europeana a Prestatorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilitati a organizat la Parlamentul European o conferinta in care au prezentat modificarile propuse Directivei privind achizitiile publice. Mai multe detalii aici.

(sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile