«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comisia Europeana - programul "Garantia pentru Tineret" pentru reducerea somajului in randul tinerilor

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-11-27





La inceputul lunii noiembrie a acestui an, Comisia Europeana a publicat un document cu privire la masurile luate la nivelul UE pentru a reduce somajul in randul tinerilor. Documentul prezinta unul dintre cele mai importate programe UE menite sa aduca o crestere a angajabilitatii tinerilor europeni, si anume programul "Garantia pentru Tineret" (Youth Guarantee), alaturi de o serie de masuri conexe, de mai mica amploare.

In Septembrie 2013, la nivelul Uniunii Europene, 5.6 milioane de tineri erau someri in zona EU-28, ceea ce reprezinta o rata de somaj de 23,5%. Mai mult de 1 din 5 tineri europeni nu isi pot gasi in loc de munca, in Grecia si Spania, raportul fiind de 1 din 2. Pentru Comisia Europeana situatia este inacceptabila, de aceea a lucrat alaturi de statele membre pentru reducerea somajului in randul tinerilor.

Prin programul "
Garantia pentru Tineret", Comisia Europeana doreste sa se asigure ca toti tinerii de pana la 25 de ani din toate statele membre beneficiaza de un loc de munca de calitate, educatie continua, un stagiu de practica sau de formare, in primele patru luni de la parasirea sistemului de invatamant sau de la parasirea unui loc de munca. Programul "Garantia pentru Tineret" este una dintre cele mai urgente reforme structurale pe care Statele Membre trebuie sa le introduca pentru a actiona asupra somajului in randul tinerilor si pentru a imbunatati tranzitia de la scoala la un loc de munca.
 
In sens simplu, programul "
Garantia pentru Tineret" presupune ca serviciile publice de ocupare a fortei de munca fie sa ajute tinerii sa isi gaseasca un loc de munca potrivit cu educatia, abilitatile si experienta lor, fie sa ii ajute sa obtina nivelul de educatie, abilitatile si experienta cerute de angajatori, crescandu-le astfel sansele sa isi gaseasca un loc de munca in viitor.

Cea mai importanta sursa de finantare a acestui program va fi Fondul Social European, estimat in continuare la aproximativ 10 miliarde de euro pe an, in perioada 2014-2020. Comisia Europeana declara ca este foarte important ca statele membre sa dedice o suma semnificativa din alocarea FSE 2014-2020 pentru implementarea programului.

Documentul complet poate fi consultat la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile