«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Consiliul a adoptat cadrul financiar multianual 2014-2020!

Postata in: Stiri externe
Data: 2013-12-03

(preluare fonduri-structurale.ro)

 

Consiliul UE a adoptat ieri, 2 decembrie, Regulamentul 11791/7/2013, care stabileste cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020. Decizia vine dupa adoptarea de catre Parlamentul European, pe 19 noiembrie, a bugetului pentru urmatoarea perioada financiara. Adoptarea Regulamentului marcheaza finalul a doi ani si jumatate de negocieri si face posibila implementarea, incepand cu 1 ianuarie 2014, a noilor programe de finantare ale UE.

Regulamentul privind cadrul financiar multianual permite Uniunii Europene sa cheltuiasca pana la aproape 960 de miliarde de euro in angajamente si peste 908 miliarde de euro in plati pe parcursul urmatorilor 7 ani. Aceste valori sunt cu 3.5%, respectiv 3.7% mai mici decat cele aferente cadrului financiar 2007-2013, reflectand presiunea la nivel de buget cu care statele membre se confrunta la momentul de fata. 

Un accent puternic este pus pe cheltuielile axate pe stimularea cresterii economice si crearea de locuri de munca, in conformitate cu prioritatile politice ale UE. De exemplu, limita cheltuielilor pentru subcapitolul “Competitivitate” este cu 37% mai mare in comparatie cu exercitiul financiar curent. 

Dincolo de asigurarea disciplinei bugetare a UE si transpunerea prioritatilor politice in cifre, cadrul financiar multianual isi propune sa faciliteze adoptarea bugetului anual al UE. Pentru 2014, scopul a fost deja indeplinit: pe baza acordului politic asupra cadrului financiar multianual 2014-2020 din luna iunie a anului curent, Comitetul de Conciliere a adoptat, pe data de 12 noiembrie, bugetul pentru anul urmator. 

Tot ieri, Consiliul a adoptat Acordul interinstitutional intre Parlamentul European, Consiliu si Comisie privind disciplina bugetara, cooperarea in chestiuni bugetare si buna gestiune financiara. Adoptarea formala a celor doua documente permite Consiliului si Parlamentului European sa finalizeze negocierile privind cele aproximativ 70 de programe de finantare, a caror implementare va incepe de la 1 ianuarie 2014. 

Dupa cum aratam in articolul O mie de miliarde de euro de investit in viitorul Europei. Bugetul cadru UE, 2014-2020, bugetul UE prevede acordarea a aproximativ 70 miliarde Euro pentru crearea de locuri de munca prin intermediul Fondului Social European si a programelor conexe.

La aceasta pagina puteti gasi care sunt cele 12 Repere care arata valoarea adaugata a bugetului UE 2014-2020

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile