«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Romania, tara cu cea mai putin cooperativizata agricultura din UE, ramane importator net de produse agricole

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-12-06



Romania, tara cu cea mai putin cooperativizata agricultura din UE, ramane importator net de produse agricole, conform unui studiu al Comisiei Europene folosind si date ale Institutului de Economie Sociala 

Conform studiului Comisiei Europene Support for Farmers' Cooperatives, in Romania se inregistreaza cea mai mica cota de piata in sectorul cooperatist - al cooperativelor agricole, de  1%, in timp ce in majoritatea statelor membre UE aceasta cota fiind de peste 10%, cu tari ca Olanda si Danemarca in care se inregistreaza cote de piata de peste 70% in sectorul agricol cooperatist.

Studiul Support for Farmers' Cooperatives integral si cu anexe poate fi citit la aceasta pagina.

Romania, arata studiul, considerata candva "granarul Europei" (the breadbasket of Europe), este in prezent importator net de produse agricole. Dupa retrocedarea terenurilor agricole s-au creat diverse forme asociative - cu precadere societati agricole, si, din 2004, si cooperative agricole (detalii despre societatile si cooperativele agricole din Romania in aceasta sectiune). Cu toate acestea, suprafata de teren agricol aflata in exploatarea unor forme asociative este de sub 1%.  

Raportul noteaza ca numarul de cooperative ramane redus si chiar in scadere in perioada analizata de la 108 in 2005 la 68 in 2010. Toate acestea erau active in productie si nu in procesare sau marketing. Studiul de tara despre situatia cooperativelor agricole din Romania citeaza datele despre cooperative din Atlasul Economiei Sociale, disponibil la aceasta pagina.

In majoritatea statelor europene cooperativa este principala forma de organizare legala din agricultura, in timp ce in Romania societatile comerciale sunt preponderente.  

  • Regimul fiscal al cooperativelor agricole - cheia succesului acestor forme de asociere in Europa si a insuccesului din Romania

Regimul fiscal pare principalul factor de dezvoltare si performanta economica al cooperativelor in statele membre UE noteaza studiul mentionat mai sus. 

Cooperativele sunt, in general, tratate din punct de vedere fiscal la fel ca fermele individuale. Astfel, surplusurile generate din vanzarea produselor membrilor sunt taxate doar la nivelul fermei (principiul taxarii singulare).

Astfel, la nivelul cooperativei sunt taxate doar profiturile generate de vanzarea altor bunuri si servicii, altele decat cele realizate de membri; acest lucru, insa, nu se intampla in toate statele membre. 

Exista state membre in care cooperativele sunt complet scutite de impozitul pe profit. Astfel de prevederi sunt in mod special utile pentru cooperativele aflate la inceput de drum, start-upuri.
Romania se incadreaza in categoria tarilor unde producatorii prefera sa isi desfaca produsele in piete informale decat prin intermediul unei cooperative, dat fiind si regimul fiscal al taxei pe valoare adaugata si a impozitului pe venit, respectiv profit.

In articolul publicat ieri, va prezentam cazul firmei FrieslandCampina, care, desi in Romania este constituita sub forma unei societati comerciale, in Olanda, tara de originie, aceasta este o cooperativa agricola. In acest moment, aceasta firma detine 20% din cota pueteti produselor lactate din Romania.

Prin propunerile privind PNDR 2014-2020, IES isi reitereaza pozitia de sustinator al formelor asociative din mediul rural, subliniind faptul ca doar un sprijin real acordat infiintarii si dezvoltarii unor astfel de entitati va asigura o dezvoltare sustenabila si durabila a spatiului rural romanesc. 

Alte articole recomandate

- Despre Cooperativele agricole
Reintoarcerea la principiile cooperatiste reprezinta o solutie pentru bunastarea comunitatilor din Romania.
- Studiu ICCV si IES: 75% din populatia mediului rural traieste in conditii precare
Propuneri IES privind Strategia de Dezvoltare Rurala 2014-2020

(Surse foto: aici si aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile