«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Noi stim ca "Se poate"! - Loreta Isac, castigatoare a competitiei Fabricat in Tara lui Andrei

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2013-12-10
Loreta Isac, castigatoare a competitiei Fabricat in Tara lui Andrei, povesteste despre motivele care au determinat Asociatia Aliat (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) sa se inscrie in competitie, drumul parcurs si secretul reusitei.

Organizatiile non guvernamentale care ofera servicii pentru diferite grupuri vulnerabile se confrunta cu o problema majora: lipsa locurilor de munca pentru oamenii care acceseaza serviciile oferite de ONG. Asociatia Aliat ofera servicii de tratament persoanelor dependente de alcool, dar si familiilor acestora (inclusiv copiii).

Inca din 2011, ne-am propus sa dezvoltam locuri de munca in care sa poata fi angajate persoane care din diferite motive, intampina dificultati in a se integra pe piata muncii. A urmat un lung proces in care am inceput sa invatam despre ce inseamna o "afacere sociala", am discutat cu oameni care au pus pe picioare astfel de afaceri si am vizitat intreprinderi sociale atat in tara, cat si in alte state.

In spatele succesului Asociatiei Aliat in cadrul competitiei de afaceri sociale “Fabricat in Tara lui Andrei", sta aproape un an de munca constanta. Cunostintele noastre in domeniul afacerilor sociale erau doar teoretice. Cunosteam notiuni de baza, dar nu am realizat niciodata un plan de afaceri, nu am dezvoltat produsul pe care urmeaza sa il realizam, nu am cercetat piata tinta si nu ne-am studiat competitia. Toate aceste lucruri si multe, multe altele le-am realizat in ultimele 8 luni. 8 luni in care am invatat, am pus intrebari, ne-am imbunatatit ideea de produs si am pus la punct un plan de afaceri care ne-a asigurat un loc printre cei 10 finalisti.

Afacerea sociala propusa de Asociatia Aliat se numeste Atelier Simplu si va fi implementata in comuna Manesti, judetul Dambovita. In atelierul nostru, vom realiza trei categorii de produse: jucarii realizate dupa desenele copiilor (copilul deseneaza, parintele plaseaza comanda si noi realizam jucaria in atelier), jucarii de serie (2 modele concepute de un designer roman) si huse din fetru pentru laptopuri si tablete. Produsele noastre au la baza un concept simplu, insa vor fi unice pentru piata din Romania. Ne bucuram ca ideea a prins bine in randul publicului larg si asta nu poate decat sa ne incurajeze ca pana aici am facut o treaba buna.

Nu vom neglija nici componenta sociala a afacerii noastre. Vom angaja someri de lunga durata din comuna Manesti, vom oferi servicii psiho-sociale prin intermediul centrului Aliat Targoviste, vom realiza campanii de prevenire a consumului abuziv de alcool si vom realiza diferite activitati pentru copiii si adolescentii din comunitate. Suntem un ONG, avem o misiune de indeplinit si nu ne vom abate de la ea.

Nu a fost usor sa ajungem aici. A contat ca in spatele acestei afaceri sociale a stat o echipa care a lucrat cu determinare. A contat ajutorul celor de la NESsT, faptul ca au avut rabdare si au raspuns tuturor intrebarilor noastre. Si foarte mult au contat oamenii din jurul nostru care ne spuneau ca "Se poate!". Noi stim ca "Se poate", daca iti doresti, daca muncesti zi si uneori noapte pentru ca ce iti doresti sa prinda contur si daca ai oamenii potriviti care sa iti fie alaturi si sa creada in visul tau. Tara lui Andrei ii sarbatoreste pe cei care au renuntat la nu #sepoate.


Loreta Isac a fost unul dintre participantii la Scoala de Antreprenoriat in Economie Sociala organizata de Institutul de Economie Sociala, in cadrul proiectului "Prometeus – promovarea economiei sociale in România prin cercetare, educatie şi formare profesionala la standarde europene" (ID 57676). Premiul castigat in competitia Fabricat in Tara lui Andrei se datoreaza in parte si acestui curs de formare, dupa cum ne marturiseste:

Astazi am aflat ca ma numar printre cei 10 castigatori ai competitiei de afaceri sociale Fabricat in Tara lui Andrei, finantata de Petrom. Pentru mine e o implinire si sunt foarte foarte fericita.Vreau sa va multumesc si voua, pentru ca voi m-ati invatat ce e o afacere sociala, ce e pragul de rentabilitate, cum sa fac un plan de marketing si multe multe altele. Am invatat multe alaturi de voi si faptul ca eu am ajuns astazi sa am un plan de afaceri evaluat de unii dintre cei mai profesionisti oameni de business din tara asta si ei sa aiba incredere in mine, insemna enorm si ati avut si voi contributie la succesul meu."

Stire preluata de aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile