«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala prezenta pe Agenda Forumului ONG

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-12-10

 


In zilele de 9 si 10 decembrie 2013 a avut loc Forumul ONG, organizat de Fundatia Centras - Centrul  de Asistenta pentru  Organizatii Neguvernamentale, la Palatul Parlamentului. 

Economia sociala a fost o tema de interes in cadrul evenimentului, fiind abordata atat in perspectiva prezentarii Cartei Albe a Sectorului ONG, cat si din perspectiva identificarii provocarilor cu care se confrunta societatea.

Astfel, in cadrul atelierului Piata Muncii si politici sociale, Diana Berceanu, director programe FDSC, a prezentat principalele propuneri si obiective privind economia sociala prezente in Carta Alba. Participantii la acest atelier au avut ocazia sa propuna si alte directii de actiune, precum si sa contribuie la stabilirea prioritatilor de actiune in domeniu.

In a doua parte a evenimentului, in cadrul atelieriului Romania celor vulnerabili, Ancuta Vamesu (FDSC - IES), Angela Achitei (ADV - RISE) si Andreia Moraru (Alpha Transilvana), au prezentat principalele provocari cu care se confrunta categoriile vulnerabile, atat din perspectiva serviciilor existente, cat si a politicilor adresate acestora, fiind abordat si subiectul economiei sociale ca fiind una dintre solutiile la nevoile acestei categorii a populatiei.

Rezolutie privind dezvoltarea economiei sociale  

Discutiile din cadrul ultimului atelier a condus la elaborarea a doua rezolutii, dintre care una referitoare la economia sociala, astfel:

  1. Asigurarea accesului cetatenilor la servicii sociale si de ocupare si finantarea corespunzatoare a acestora din bugetul central si prin mecanisme adecvate de transferuri, respectiv alocarea bugetara pe principiul "banul urmeaza beneficiarul" (sistem de vouchere catre beneficiari, contractarea sociala, fondul de dizabilitate) in baza analizelor de nevoi la nivel teritorial si a hartilor de acoperire cu servicii, a standardelor de calitate si a  standardelor minime de cost pe categorii de servicii.
     
  2. Crearea unui cadru favorabil dezvoltarii economiei sociale (intreprinderi sociale create de ONGuri si activitati de economie sociala ale CAR si CARP) prin masuri concrete de sprijin  fiscale  - subventionare contributiilor de asigurari sociale si de sanatate ale lucratorilor din grupuri defavorizate, scutiri de plata a impozitului pe profitul reinvestit s.a. - si non-fiscale - achizitii sociale,  acces la scheme de ajutor de stat si de minimis, la masuri de ocupare activa pentru grupurile vulnerbaile, creditare si finantare pentru start-upuri, fonduri structurale FSE, FEDR, FEADR s.a.

Mai multe detalii despre Forumul ONG si abordarea economiei sociale in cadrul evenimentului puteti afla intr-un articol urmator pe www.ies.org.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile