«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala mai cunoscuta decat intreprinderile sociale - Cooperativele si CARurile cele mai cunoscute entitati de economie sociala

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2013-12-11

Asociatia React a dat publicitatii rezultatele Studiului national "Responsabilitatea sociala individuala in Romania" realizat de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala. Este primul sondaj national care a masurat perceptiile publicului cu privire la economia sociala.

Cei mai multi dintre repsondenti (67%) au auzit de conceptul de economie sociala, fata de numai 51% si respectiv 49% care au auzit de conceptele de "intreprindere sociala", respectiv "antreprenor social". Cu toate acestea, 35% din populatie nu gaseste echivalentul practic al acestora, iar 23% dintre respondenti identifica economia sociala cu companiile mici si mijlocii si 18% cu ONG-urile.

Cele mai cunoscute structuri ale economiei sociale sunt cooperativele agricole (62%), casele de ajutor reciproc (61%) si cooperativele de credit (55%). Aceasta mare notorietatea a cooperativelor agricole, care au ramas in memoria celor mai multi dintre romani ca acele institutii care au deposedat taranii romani de pamanturile lor prin colectivizarea fortata din anii ’50, poate fi un obstacol in dezvoltarea formelor de cooperatiste agricole moderne, existente in toate statele lumii civilizate si care sunt in general cooperative de marketing si procesare.

50% dintre romani asociaza economia sociala cu serviciile sociale, 24% cu productia sau comercializarea produselor alimentare si 22% cu sanatatea.

Rezultatele complete ale sondajului pot fi consultate la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile