«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

2013 - un an al asteptarilor deciziilor politice privind economia sociala

Postata in: Stiri IES
Data: 2013-12-20



Acest articol face parte din retrospectiva activitatii Institutului de Economie Sociala din anul 2013 si prezinta principalele provocari privind politicile publice referitoare la economia sociala din acest an.

"2013 a insemnat pentru noi, echipa IES si FDSC, un an al asteptarilor; asteptarea unor dezbateri reale privind legea economiei sociale, asteptarea apelurilor de finantare POSDRU dedicate economiei sociale..." (Ancuta Vamesu)

In prima jumatate a anului Institutul de Economie Sociala a incercat sa tina pe tapet aceste teme si sa asigure accesul la informatia de interes public pentru actorii economiei sociale cu privire la stadiul acestor initiative publice.

Lansarea 6.1 

Incepand din luna iulie am promovat activ lansarea apelului de finantare pentru economia sociala POSDRU, precum si dezbaterea problemelor de incidenta a reglementarilor privind ajutorul de stat pentru finantarea economiei sociale.

De asemenea, am pus accentul pe implicarea si a altor entitati de economie sociala, cum ar fi CAR-urile si CARP-urile in programele finantate POSDRU si introducerea de reguli simple si clare care sa asigure eficienta si impactul acestui program. 

Insa, dupa mai bine de 3 luni de la punerea spre consultare a Ghidurilor specifice apelului, Autoritatea de Management inca nu a lansat apelul pentru Cererea de proiecte pentru DMI 6.1. Speram, totusi, ca acest lucru sa se intample in perioada imediat urmatoare.
Mai multe informatii privind demerusile IES puteti gasi la aceasta pagina.

Legea Economiei Sociale

Dupa finalizarea consultarilor publice organizate de Ministerul Muncii in 2012 privind Legea Economiei Sociale, in acest an Ministerul a transmis catre celelalte institutii de resort (ministere, autoritati etc.) o varianta a proiectului de lege care nu a fost prezentata participantilor la consultari.

In septembrie, Institutul de Economie Sociala a reusit sa intre, in mod accidental, in posesia variantei de lege promovate catre institutiile mentionate, motiv pentru care am reinceput dezbaterile in cadrul sectorului. Au fost implicate marile grupuri ale actorilor economiei sociale: RISE (Reteaua de Intreprinderi Sociale de Insertie), UNCAR, Federatia CARP Omenia, FedCAR si numeroase ONG-uri si am reluat campania de promovare a unor articole cheie care fusesera eliminate dupa dezbaterea publica din 2012.

In decembrie 2013, Ministerul anunta ca proiectul de Lege a fost adoptat de Guvern, fara insa ca acest proiect sa existe in forma aprobata pe site-ul Ministerului si al Guvernului, nici pe paginile web ale celor 2 camere ale Parlamentului la aceasta data.

Puteti afla cateva detalii despre aceste demersuri in articolele de mai jos:
*Dezbatere privind proiectul de lege a economiei sociale
* Legea economiei sociale (actualizare)
* Proiectul de lege privind economia sociala a fost aprobat de Guvern

Acordul de Parteneriat 2014-2020

Demersurile privind introducerea economiei sociale in noul Acord de Parteneriat intre Romania si UE au inceput inca de anul trecut (2012) prin implicarea reprezentantilor IES in Grupul de Lucru Tematic alaturi de Ministerul Muncii si alti actori relevanti din sector.

In urma consultarilor continuate in acest an, Ministerul Muncii a transmis in luna octombrie o prima versiune a Acordului, in care se regasesc si propuneri privind economia sociala. 
IES a prezentat in acest articol propunerile privind economia sociala din Acordul de Parteneriat.

Speram ca 2014, spre deosebire de 2013, sa fie un an in care valorile fundamentale sa fie transparenta si colaborarea dintre actorii economiei sociale si institutiile statului care si-au asumat dezvoltarea acestui sector. (Adrian Secal)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile