«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

In Scoala lui Andrei - "Traditiile de ieri, sansa noastra de maine"

Postata in: Scoala lui Andrei
Data: 2014-01-08





In programul de antreprenoriat Scoala lui Andrei, finantat de Petrom, traditiile si mestesugurile populare ocupa un loc important, prin proiectul Scolii cu Clasele I-VIII din localitatea Dragaesti-Pamanteni, judetul Dambovita.

Prin implementarea proiectului, echipa Micii Olari, formata din elevi si profesori ai scolii, va amenaja un atelier de olarit de care vor beneficia atat elevii scolii, cat si intreaga comunitate locala. Etapa de popularizare a proiectului va ajuta la cunoasterea principalei traditii locale - olaritul, acum uitata de majoritatea locuitorilor. Vanzarea produselor obtinute va fi realizata atat in cadrul targului saptamanal care are loc in comuna, cat si cu alte ocazii. Veniturile obtinute din vanzarea produselor realizate vor fi utilizate pentru reamenajarea salilor de clasa cu mobilier modern.

Cadrele didactice si elevii scolii din Dragaesti-Pamanteni au beneficiat de sustinerea Institutului de Economie Sociala din cadrul FDSC prin asistenta in elaborarea proiectului si a planului de afacere, precum si prin servicii de consultanta pentru implementarea in bune conditii a acestuia.

Inca din epoca feudala, locuitorii satului Dragaesti-Pamanteni au avut ca ocupatie de baza olaritul. Solul argilos al comunei a favorizat prelucrarea vaselor de pamant si a determinat dezvoltarea acestui mestesug. Majoritatea locuitorilor au imbratisat meseria de olari, din care si-au castigat existenta. Cu timpul, satul a evoluat, iar oamenii s-au detasat de traditia olaritului. Secretul acestui vechi mestesug s-a pierdut pe masura ce mesterii populari s-au stins din viata. Astazi, doar cateva persoane in varsta mai cunosc tainele acestei traditii, olaritul riscand sa dispara.

Aceasta afacere va construi capacitatea persoanelor implicate şi a membrilor comunitaţii locale de a lua iniţiative şi de a se asocia in vederea realizarii unui scop comun, şi anume schimbarea in bine a mediului in care traiesc. Doritorii vor putea participa la orice activitate, invaţȃnd sa olareasca, sa transmita tradiţia mai departe sau chiar sa o transforme intr-o sursa de venit proprie. Materia prima (lutul) nu este costisitoare, acesta putȃnd fi obţinut de pe raza satului, cunoscut pentru solul sau argilos. Prin urmare, oamenii vor invaţa sa valorifice potenţialul local, in vederea dezvoltarii personale sau a comunitaţii.", declara doamna Oana Nita, coordonatoarea proiectului.

Elevii vor fi implicati activ in toate etapele proiectului, atat in activitatile de promovare a activitatii atelierului de olarit, cat si in realizarea produselor. Data fiind apropierea de orasul Targoviste, vizitat adesea de turisti, echipa Micii Olari va realiza in cadrul atelierului 3 tipuri de suveniruri din lut (Turnul Chindiei, Biserica Domneasca si magneti), precum si ghivece din lut pentru flori.

Campania de lansare a produselor din lut va fi organizata in luna aprilie, in timpul saptamȃnii "Scoala altfel". Va invitam sa consultati la acest link oferta de produse a atelierului de olarit.

La acest link regasiti o serie de fotografii cu echipa Micii Olari, activitatea lor de promovare si spatiul pe care urmeaza sa il amenajeze. Fotografiile au fost realizate in timpul vizitei de consultanta a expertilor Institutului de Economie Sociala.

Mai multe detalii despre proiect sunt diponibile aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile