«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Reglementarea intreprinderilor sociale de insertie in munca din Europa - Austria

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2014-01-30

 

 

Institutul de Economie Sociala continua demersul de promovare a exemplelor de urmat din UE privind economia sociala, completand subiectul bunelor practici in administrarea fondurilor destinate sectorului cu modele de intreprinderi sociale de insertie si reglementari legislative specifice (regim patrimonial, fiscal si politici publice). Astazi va prezentam tipurile de intreprinderi sociale de insertie din Austria.

Regim patrimonial, fiscal si politici publice

In Austria exista 3 tipuri de intreprinderi sociale care vizau integrarea in munca, definite astfel de serviciul austriac de ocupare:

  1. Intreprinderi socio-economice (Sozialökonomischer Betrieb or SÖB) sunt asociatii sau societati comerciale non-profit.
    Finantarea acestora provine in proportie de aprox. 40 % din vanzarea de bunuri sau servicii, restul de la servicul austriac de ocupare, Fondul Social European, autoritatile locale si fondul pentru peroqasenele cu handicap.
    Acestea sunt integral non-profit, valoarea profitului distribuit de catre acestea fiind 0. 
  2. Proiecte sau intreprinderi non-profit pentru ocupare (Gemeinnützige - Beschäftigungsprojekte /  Beschäftigungsgesellschaften,  GBP) functioneaza de multe ori in cadrul unei asociatii nopn-profit sociale si sunt constituite in parteneriat cu autoritatile locale.
    Ponderea finantarilor publice in sursele de venit ale acestor enititati era de aproximativ 75%   
  3. Centre de formare pentru munca (Arbeitstrainingszentrum) 

Toate aceste tipuri de intreprinderi au cateva caracteristici comune:

- Angajeaza someri de luunga durata pentru o perioada determinate de timp, in general 1 an;
- Au un scop similar: de a oferi locuri de munca pentru grupurile lor tinta actionand ca o intreprindere viabila economic pe piata
- Ofera sprijin de specialitate (asistenta socio-pedagogica) pentru integrarea in munca a grupului respectiv

Politici publice in favoarea acestor intreprinderi sociale:

- Serviciile support de integrare ale intreprinderilor sociale de insertie in munca sunt finantate din fonduri publice prin contracte acordate anual
- Toate aceste intreprinderi si masurile care le sunt destinate sunt incluse in Legislatia privitoare la ocupare si in Planurile Anuale de Ocupare

* Acest articol este un rezumat al articolului NATIONAL PROFILES OF WORK INTEGRATION SOCIAL ENTERPRISES: AUSTRIA, autor Charlotte GRUBER.

(sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile