«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Reglementarea intreprinderilor sociale de insertie in munca din Europa - Irlanda

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2014-01-31

 

 

Institutul de Economie Sociala continua demersul de promovare a exemplelor de urmat din UE privind economia sociala, completand subiectul bunelor practici in administrarea fondurilor destinate sectorului cu modele de intreprinderi sociale de insertie si reglementari legislative specifice (regim patrimonial, fiscal si politici publice). Astazi va prezentam tipurile de intreprinderi sociale de insertie din Irlanda.

In Irlanda exista numeroase tipuri de intreprinderi sociale care difera prin forma legala si prin scop. In conformitate cu O’Hara (2001), acestea pot fi incluse in urmatoarele 5 categorii

Intreprinderi sociale de insertie in munca, asociate cu integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati sau dificultati de invatare, asemanatoare atelierelor protejate din Romania
uniuni de credit, asemanatoare caselor de ajutor reciproc; 
• intreprinderi sociale pentru furnizarea de servicii sociale si de proximitate - cooperative comunitare pot face distributia unor utilitati, colectarea si marketingul  produselor locale  
organizatii de dezvoltare locala - structuri de tipul parteneriale intre administratia locoala si alte organizatii cu rol socio-economic din comunitate.
Acestea includ Grupurile de Actiune Locala Leader (GAL) in mediul rural si au rol de structuri de sprijin pentru crearea si dezvoltarea unor intreprinderi sociale
intreprinderi sociale de locuire, care au ca scop furnizarea de locuinte sociale si includ cooperativele de locuinte care pot avea in vedere dezvoltarea si inchirierea de locuinte sociale in colaborare cu autoritatile locale.

Forme legale si grupuri tinta

Intreprinderile sociale de insertie in munca pot adopta in Irlanda orice forma legala: cooperative, organizatii non-profit sau societati comerciale.

Tipurile de lucratori dezavantajati avuti in vedere:

- someri de lunga durata
- parinti singuri
- emigranti
- mici fermieri - lucratori agricoli  

Lucratorii in astfel de intreprinderi primesc o subventie partiala pe salariu, iar intreprinderile, la randul lor, primesc in plus finantare pentru start-up si dezvoltare.

In plus lucratorii dezavantajati pot beneficia de sprijin pentru infiintarea unor intreprinderi proprii sub forma de finantare de start-up sau credit prin uniunile de credit (asemanatoare caselor de ajutor reciproc).

 

* Acest articol este rezumatul articolului NATIONAL PROFILES OF WORK INTEGRATION SOCIAL ENTERPRISES: IRELAND, autor Mary O'SHAUGNESSY.
(sursa foto aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile