«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Fondurile mutuale agricole, noi actori in peisajul economiei sociale

Postata in: Noutati legislative
Data: 2014-02-03



Noi actori in peisajul economiei sociale - Fondurile mutuale agricole, detinute de agricultori  care se vor asigura impotriva diverselor riscuri aparute in exploatarea agricola, vor putea fi constituite incepand cu acest an cu finantare de la Uniunea Europeana.

A fost publicata in Monitorul Oficial Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. 

Conform legii, fondurile mutuale se vor constitui ca organizatii neguvernamentale deschise, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, in conformitate cu prevederile Ordonantei  Guvernului nr. 26/2000.

Fondurile mutuale sunt create in scopul acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli si/sau daunatori la plante si animale, de un incident de mediu sau alti factori naturali.  

Create mai ales pentru a putea beneficia de sprijinul oferit de Uniunea Europeana, acestea vor oferi oportunitatea unor noi exercitii democratice si de auto-gestiune pentru agricultorii romani. Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor a propus conditii putin mai rezonabile pentru acreditare, dar inca greu de realizat data fiind experientele esuate de organizare ale fermierilor de la noi. 

Astfel, Comisia a fixat ca, pentru acreditare, fondurile mutuale trebuie sa aiba membri care exploateaza peste 20% din suprafata agricola a Romaniei sau echivalent in UVM/ha, fata de 30% in varianta initiala si 50% intr-o varianta propusa de unele organizatii ale fermierilor, si a eliminat conditia de reprezentativitate in toate sectoarele agricole si in toate judetele.

Astfel, fermierii romani ar putea beneficia direct de noua politica europeana promovata de comisarul roman Dacian Ciolos care are in vedere asigurarea unei mai bune protectii a fermierilor impotriva volatilitatii preturilor.
Comisia Europeana promeaza fondurile mutuale si asigurarea veniturilor din agricultura acordand o contributie importanta la constituirea acestora, pana la 75% din costurile initiale, in conditiile in care fermierii care constituite fondurile vor trebui sa contribuie si ei cu 35%. 

Comisia prevede ca acest sprjin se va constitui intr-o noua rezerva pentru situatii de criza va asigura imediat sprijinul pentru fermieri in eventualitatea unei crize economice, a unei crize legate de conditiile meteorologice sau a unui alt tip de criza.

(sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile