«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

FDSC solicita respingerea Proiectului Legii Antreprenorului social, alaturi de alte 100 de organizatii

Postata in: Stiri IES
Data: 2011-09-27


Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) solicita respingerea Proiectului Legii Antreprenorului Social. Initiativa FDSC este sustinuta de alte 100 de organizatii.  FDSC, impreuna cu ceilalti contestatari, considera ca legea compromite ideea de antreprenoriat social in Romania.

Adoptata de Senat in  mai 2011, initiativa legislativa a avut avize negative si de la Consiliul Legislativ  si de la Comisia juridica iar Guvernul, prin punctul de vedere transmis din  martie 2011, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative.  Deputatii PDL au votat in ultima Comisie in favoarea acestui proiect, in conditiile in care in cadrul Ministerului condus de un reprezentant al actualei coalitii de guvernare se lucreaza la un alt proiect de lege si Guvernul  a avizat negativ acest proiect.

Actorii economiei sociale s-au opus inca din luna iunie acestei legi. In ciuda protestelor ONG-urilor, Comisia pentru Politica Economica condusa de deputatul PSD Mihai Tudose a avizat pozitiv in 6 septembrie legea antreprenorului social a colegul sau de partid, deputatul Iancu, legea aflandu-se in acest moment pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor. 130 de delegati la Conferinta Nationala a Economiei Sociale au dezbatut in 11 septembrie din nou problemele acestui proiect de lege si au solicitat respingerea sa.

Ancuta Vamesu de la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, ne-a declarat ca “in aceasta forma legea este in contradictie cu toate principiile europene in domeniul economiei sociale enuntate in Rezolutia Parlamentului European din 2009 si poate aduce grave deservicii beneficiarilor finali ai economiei sociale, persoanele defavorizate. Economia sociala din Romania grupeaza peste 23.000 de asociatii, fundatii, cooperative si case de ajutor reciproc si asigura peste 160.000 de locuri de munca, potrivit constatarilor Institutului de Economie Sociala, facute pe baza datelor Institutului National de Statistica. Legea propusa de Parlament ignora complet realitatea economica si sociala a acestui sector".

Problemele semnalate de ONG-uri privitor la aceasta lege sunt numeroase si se regasesc mai jos:

1. Initiativa porneste, conform Expunerii de motive, de la premisa falsa ca actorii economiei sociale nu exista in Romania si ca este nevoie de infiintarea lor prin aceasta lege.

2. Articolul 3 din lege include in definitia antreprenorului social statul si corporatiile mutinationale/nationale si recunoaste numai actorii economiei sociale (asociatii, fundatii, cooperative, etc) care au in obiect de activitate actiuni de antreprenoriat social sau doresc sa se implice in acestea in calitate de parteneri ai statului sau companiilor. Aceasta definitie este in totala contradictie cu recomandarile din Rezolutia Parlamentului European din 19 februarie 2009 referitoare la economia sociala (2008/2250(INI)).

3. Initiativa confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor

Antreprenoriatul social si responsabilitatea sociala corporatista sunt doua domenii distincte. Antreprenoriatul social presupune realizarea unor scopuri sociale prin activitati economice in timp de responsabilitatea sociala a companiilor face parte din strategia de promovare a afacerii acestora, companiile urmarind in principal scopul realizarii profitului. A pune semnul de egalitate intre ele dovedeste ignorarea definitiilor si conceptelor celor mai elementare folosite in mediul de afaceri din lumea civilizata.

4. In plus, conform comentariilor din avizul Consiliului Legislativ acest proiect de lege “utilizeaza notiuni care nu se regasesc in legislatia actuala” si “nu stabileste concret situatiile in care o persoana poate deveni antreprenor social si nici modalitatile de actiune ale acestuia”.

„Tot ce a insemnat, pana acum, initiativa antreprenoriala cu misiune sociala este sters cu buretele – spune Gabriela Dima de la Fundatia Cartea Calatoare. Activitatea noastra de zeci de ani este anulata. Se considera ca nu existam si se pleaca de la premisa ca nu exista antreprenoriat social in Romania si abia acum trebuie sa-l inventam.”

Textul scrisorii de respingere a Legii Antreprenorului Social inaintat de ONG-uri in luna iunie 2011 poate fi accesat AICI. Pentru a va documenta cu privire la motivele pentru care se solicita respingerea legii accesati AICI textul Notei de fundamentare privind Legea Antreprenorului Social inaintat de ONG-uri in luna iunie 2011.

Daca doriti sa sustineti initiativa mediului ONG va rugam sa il transmiteti completat pe adresa de e-mail viorelia.avram@fdsc.ro sau pe fax la 0213100180.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile