«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

AMPOSDRU se muta la MFE. Cum ramane cu DMI 6.1 - Dezvoltarea Economiei Sociale?

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-03-10


 

Organizatiile economiei sociale saluta trecerea AMPOSDRU in subordinea Ministerului Fondurilor Europene si solicita lansarea de urgenta a apelului de proiecte in cadrul Domeniul Major de Interventie 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale al POSDRU

Un grup de organizatii active in domeniul economiei sociale au transmis vineri o scrisoare (disponibila la aceasta pagina) dlui Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, prin care saluta initiativa trecerii Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane in subordinea acestui Minister. Cu aceasta ocazie semnatarii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la situatia uneia dintre masurile cu cel mai mare impact din actualul Program Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, si anume DMI 6.1 Dezvoltarea economiei sociale, aflata in prezent intr-o intarziere care risca compromiterea sa definitiva si au solicitat lansarea sa in cel mai scurt timp posibil.

Situatia finantarilor in cadrul Domeniului Major de Interventie 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale al POSDRU

Pentru Domeniul Major de Interventie 6.1, din cele 429 milioane de Euro prevazute in Documentul Cadru de Implementare initial din 2008, au fost lansate spre finantare si contractate pana in prezent, deci in 5 ani, doar 150 milioane euro.
Aceasta masura a fost deja penalizata in 2012 prin reducerea bugetului alocat la 319 milioane in 2012, cu mai mult de 100 milioane de euro, si, ulterior, prin anularea apelului CPP 112 (DMI 6.1) din 2011. 
Acest ultim apel a atras nu mai putin de 1.816 cereri de finantare, dar care nu au mai ajuns in faza de evaluare. 
Mai mult, desi la nivel declarativ acest apel a fost inchis, nu exista niciun Ordin prin care acesta sa fie oficial anulat.

Rezultatele programului

Chiar in aceste conditii, rezultatele programului au fost semnificative. Conform raportului anual 2012 al AMPOSDRU, pe acest domeniu major de interventie rezultatele au fost foarte bune: 

- S-au creat peste 55% din numarul preconizat de structuri de economie sociala;
- S-au creat peste 73% din numarul de locuri de munca preconizate in structurile economiei social.

In 2012 se creasera deja cu finantare din program  261 de intreprinderi sociale - structuri de economie sociala noi – din cele 830 preconizate pe durata intregului program pentru suma totala alocata.  
Astfel, cu 35% din resurse, s-au creat 31% din intreprinderile preconizate. 

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca create, acest indicator a inregistrat o dinamica spectaculoasa in 2012 fata de 2011, numarul locurilor de munca create crescand de aprox. 17 ori. Numarul locurilor de munca create de structurile economiei sociale finantate POSDRU a fost de  4.684 pana in 2012, fata de 3.630 cat era preconizat  adica 129% cu numai 35% din fondurile alocate.

Recunoasterea economiei sociale din Romania la nivel international

Economia sociala este un domeniu in care Romania s-a afirmat deja la nivel european, cateva intreprinderi sociale din Romania fiind mentionate ca studii de caz in documente europene. De asemenea, si primind nominalizari sau premii in competitii europene de profil.

Sectorul are o capacitate de mobilizare si implementare dovedita in apelurile anterioare si in proiectele deja implementate.

Lansarea DMI 6.1?

Lansarea apelurilor in cadrul acestui DMI a fost pregatita inca din august 2013 cand a fost lansat primul Ghid in consultare publica. Ghidurile au fost discutate in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale din august 2013 la care au participat numeroase organizatii cu experienta in acest domeniu si, ulterior, organizatiile semnatare au transmis comentarii asupra acestor documente, avand de asemenea ocazia sa le prezentam echipei de management a POSDRU in cateva ocazii.De asemenea, la ultimul Comitet de Monitorizare POSDRU s-a decis lansarea acestui DMI pana in luna decembrie 2013.

In actualul context legisltaiv, suntem constienti de necesitatea de a armoniza procedura de finantare cu reglementarile comunitare in materie de ajutor de stat. Reamintim insa disponibilitatea actorilor din sectorul economiei sociale pentru gasirea de solutii, precum si intentia Consiliului Concurentei care si-a exprimat in repetate randuri disponibilitatea de a oferi asistenta tehnica Autoritatii de Management.

Lansarea apelului in cadrul DMI 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale nu poate astepta adoptarea Legii economiei sociale

In scrisoarea transmisa se arata, de asemenea, ca este de inteles "necesitatea ca acest program de finantare sa fie coerent cu ceea ce se prefigureaza in procesul de legiferare a economiei sociale, dar identificarea si dezvoltarea unor modele de buna practica este un proces necesar anterior procesului de legiferare".

Constrangerile de timp nu permit acum ca AMPOSDRU sa astepte finalizarea procesului de legiferare in Parlament, mai ales ca implementarea noii legislatii va presupune si un pachet semnificativ de legislatie secundara a carei elaborare inca nici nu a inceput. 

Semnatari ai demersului

Coalitia ONGuri pentru Fonduri structurale
• Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile – Institutul de Economie Sociala
• Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor
• Reteaua Intreprinderilor de Insertie din Romania RISE  - Membri:
- Asociatia Ateliere Fara Frontiere,
- Asociatia Touched Collection
- Asociatia Regionala de Educare a Adultilor  Suceava (AREAS)
- Fundatia Dezvoltarea Popoarelor 
- ViitorPlus- Asociatia pentru dezvoltarea durabila
- Motivation
- Concordia
-Fundatia Alaturi de Voi Romania

MFE va organiza o intalnire cu reprezentantii societatii civile si reprezentantii AMPOSDRU marti 11 martie 2014.

Ministrul Teodorovici a invitat la o reuniune de dialog reprezentanti ai societatii civile - 35 de organizatii neguvernamentale, principalele sindicate si patronate si reprezentantii AMPOSDRU marti 11 martie 2014 in vederea informarii cu privire la obiectivele MFE.
In cadrul acestei intalniri se vor discuta si problemele intampinate in implementarea proiectelor precum si posibile solutii.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile