«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Lansarea DMI 6.1 - Dezvoltarea Economiei Sociale nu trebuie sa astepte aprobarea Legii Economiei Sociale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-03-17


 

 

In contextul recentelor dezbateri din Romania legate de proiectul Legii Economiei Sociale si a problemelor aparute in implementarea DMI 6.1 din cadrul POSDRU, Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC si Reteaua Intreprinderilor Sociale de Insertie din Romania - RISE, au inaintat o a doua scrisoarea catre Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici prin care arata care sunt motivele pentru care lansarea DMI 6.1 -  Dezvoltarea Economiei Sociale nu ar trebui sa astepte aprobarea Legii Economiei Sociale, dupa cum a mentionat in ultima intalnire cu ONG-urile avuta saptamana trecuta.

Mai multe detalii privind demersul IES pentru lansarea DMI 6.1 - Dezvoltarea Economiei Sociale puteti citi in aceste articole:

AMPOSDRU se muta la MFE. Cum ramane cu DMI 6.1 - Dezvoltarea Economiei Sociale?
- DMI 6.1. Dezvoltarea Economiei Sociale, Cenusareasa programului POSDRU 

In articolele urmatoare puteti citi mai multe informatii privind proiectul de Lege a Economiei Sociale:

- Legea Economiei Sociale in Senat - stadiul dezbaterilor privind proiectul de lege
Impreuna pentru o Lege favorabila Economiei Sociale!
 - propunerile IES de modificare a proiectului legislativ


Principalele semnalari ale Scrisorii

In scrisoarea transmisa MFE, organizatiile semnatare, dupa un studiu atent al cadrului de functionare pentru economia sociala/intreprinderile sociale in statele membre UE si al procedurilor urmate de diverse Autoritati de Management din statele membre, au transmis urmatoarele observatii:

1. La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene nu exista legi speciale pentru economia sociala in afara a in trei dintre acestea si anume Spania, Portugalia si, in prezent in dezbatere parlamentara, in Franta. 

In toate celelalte tari nu exista o lege cadru pentru acest sector, sector format din asociatii, fundatii, cooperative, uniuni de credit – case de ajutor reciproc si societati mutuale, fiecare dintre aceste entitati avand cadrul legal specific de functionare. 

In unele state membre s-au adoptat cadre legale specifice pentru anumite tipuri de intreprinderi sociale, mai ales referitoare la intreprinderile sociale de insertie in munca, cu scopul de a le integra mai bine in dispozitivele nationale de furnizare de servicii sociale si de masuri de ocupare si de a le acorda un  sprijin corespunzator. Astfel de legi exista in Italia – cooperativele sociale de tip A servicii sociale si de tip B integrare in munca, Franta – intreprinderi de insertie, Polonia – cooperative sociale etc. 

2. Finantarea FSE pentru economia sociala/intreprinderile sociale nu necesita un cadru de reglementare special al acestor entitati, fiecare Autoritate de Management definind dupa propriile sale criterii entitatile care pot beneficia de sprijin, obiectivele si rezultatele asteptate in cadrul proiectelor finantate. 

Puteti citi despre cateva exemple de programe de finantare pentru economia sociala finantate din Fondul Social European in articolele urmatoare:
Franta - Bune practici din statele membre UE in finantarea intreprinderilor sociale din fondurile structurale in perioada 2007-2013
- Polonia - Bune practici din statele membre UE in finantarea intreprinderilor sociale din fondurile structurale in perioada 2007-2013
- Cehia - Bune practici din statele membre UE in finantarea intreprinderilor sociale din fondurile structurale in perioada 2007-2013 

De asemenea, Reteaua Better Future for the Social Economy (BFSE), formata din Autoritati de Management ale Fondului Social European si initiata de Ministerul Polonez al Dezvoltarii Regionale in colaborare cu Autoritatile de Management din Flandra (Belgia), Suedia, Republica Ceha, Regiunea Lombardia (Italia), Anglia si Finlanda, furnizeaza numeroase exemple de programe de sprijin pentru economia sociala in aceste state membre, in majoritatea dintre ele neexistand o legislatie specifica.

3. Prima runda de finantare a putut fi derulata in cadrul legal existent cu rezultate foarte bune, dupa cum arata chiar rapoartele de implementare POSDRU.

Putinele probleme specifice acestei scheme aparute la decontare, inerente de altfel unei scheme noi de finantare in Romania, au fost legate de modalitatea de definire a indicatorilor – intreprinderi sociale nou create - si de procedurile specifice de decontare si transfer intre beneficiarul finantarii si intreprinderile nou create. 

Aceste probleme credem ca pot fi rezolvate prin noua abordare propusa de AMPOSDRU a unei scheme specifice de ajutor de minimis pentru entitatile de economie sociala, abordare care va raspunde de asemenea si regulilor privind ajutorul de stat ale Comisiei Europene. 

4. Calendarul procesului legislativ si calendarul POSDRU 

Proiectul Legii Economiei Sociale are termen de dezbatere in plenul Senatului data de 23.04.2014, abia apoi urmand sa ajunga in Camera Deputatilor care este camera decizionala. Dezbaterile sunt destul de consistente in Senat, neexistand inca un consens asupra propunerilor din text, cu numeroase amendamentele inregistrate, unele dintre ele sustinute chiar de parlamentari din arcul guvernamental. 

Mai mult, pentru implementarea legii este necesara si o legislatie secundara legata de propusul atesat de economie sociala si propusa marca.
De asemenea, pentru operationalizarea efectiva va fi necesar ca beneficiarii chiar sa treaca prin procedura de atestare propusa, pana in acel moment legea neproducand nici un fel de efecte practice.
Estimam ca toate aceste proceduri nu pot dura mai putin de 12 luni, rezultand ca ele nu vor putea avea un impact asupra depunertii de proiecte pe actualul program POSDRU.   

In consecinta, consideram ca nu exista nici un impediment legal pentru continuarea implementarii DMI 6.1 asa cum a fost definit in documentul cadru de implementare in cadrul actual existent in Romania. 

Puteti consulta Scrisoarea transmisa MFE la aceasta pagina.

(sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile