«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Intrebarile fermierilor pentru autoritati - Ioan Agapi, Federatia Agricultorilor de Munte Dorna, despre fondurile mutuale de asigurari pentru agricultori si nu numai;

Postata in: Oportunitati de finantare
Data: 2014-03-24

 

 

"Ce sanse are o ferma mica din Romania sa beneficieze de asigurare prin aceste fonduri, stiut fiind cate milioane de ferme mici avem care nici macar nu sunt  in evidenta APIA  si care rezolva hrana a milioane de cetateni ?"

                                                                                                                        Ioan Agapi, FAMD

Cine este Ioan Agapi si ce este Federatia Agricultorilor de Munte Dorna?

Federatia Agriculorilor de Munte, situata in Carpatii Orientali ai Romaniei a fost fondata in 1993 ca o asociatie a taranilor din zona de munte  De atunci Federatia a derulat nenumarate proiecte de creditare a femierilor din Bazinul Dornelor,  loturi demonstrative - Bazinul Dornelor, fabrica de lapte in zona Bicaz Chei – Neamt, proiecte complexe  Carpatic Farcasa - Neamt ( a inclus- oi, peste, stupi, agroturism, modernizare stana, formare profesionala, ingrasatorie de berbecuti,  Carlibaba - Suceava - oi, vaci de carne, peste, formare profesionala, ingrasatorie de berbecuti, stane moderne in Tulghes, plasament initial de animale si pasarea "darului" in Brosteni, Dorna Arini, Bilbor, in Panaci plasament vaci de carne si primii produsi de Angus si multe altele.

Multi dintre taranii din aceste sate  de munte ale Carpatilor Orientali, cu nume care coboara parca direct din Amintirile lui Ion Creanga,  au aflat  in acesti ani ca  "in Vatra Dornei exista Federatia Agricultorilor de Munte "Dorna" (FAMD), care cumpara astfel de vaci (care nu-s pentru muls, ci vaci de carne) pe bani neinchipuit de multi si le da gratis taranilor de la munte, ei neavand alta obligatie decat sa se ingrijeasca de ele si, cand fata, sa dea vitica, tot fara nici un ban, altui taran, iar acela sa dea altuia, si tot asa, astfel incat, in timp, rasa aceasta sa se raspandeasca, si agricultorii de la munte, care acum vand laptele pe nimic, sa scoata un ban pe carnea de vita."  (sursa)

Ioan Agapi despre despre fondurile mutuale de asigurari pentru agricultori si nu numai:

L-am intrebat pe Ioan Agapi, Director al Federatiei Agricultorilor de Munte "Dorna" (FAMD), ce crede despre modul in care se vor introduce in Romania fondurile mutuale de asigurari detinute de agricultori.  

"Am mari rezerve in realizarea unui LUCRU CONCRET si bine finalizat, gandit de la km 0 fara a se cunoaste realitatea de zi cu zi din teritoriu (avem experienta PNDR) si anume cum raspunde acest proiect la urmatoarele intrebari:

  1. Cum se rezolva in mintea celor care gandesc acum acest proiect milioanele de hectare de pajisti alpine ale Romaniei ? Cum se rezolva spre exemplu livezile de pomi fructiferi din zonele montane unde in acest moment este putin probabil sa aiba in exploatare suprafata minima de 20 % din suprafata agricola. Camerele agricole unde sunt in aceasta ecuatie? Sunt mari probleme cu organizarea acestora in teritoriu , acestea sufera de exagerata politizare.
  2. Ce sanse are o ferma mica din Romania sa beneficieze de asigurare prin aceste fonduri stiut fiind cate milioane de ferme mici avem care nici macar nu sunt  in evidenta APIA  si care rezolva hrana a milioane de cetateni ?

Cred ca  ca ar trebui facuta o consultare a celor implicati sa se ajunga la niste cai de actiune in concordanta cu realitatea de zi cu zi. Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala ar putea juca un rol in acest sens. Ar trebui sa se aiba in vedere revitalizarea acesteia.

Ma astept ca totusi decidentii din Bucuresti sa recunoasca odata ca avem 30 % din teritoriu national  ZONA MONTANA  si ca aceasta are un specific aparte. Sugerez sa se uite la politica pe care o face Austria in acest sens.

Sa speram ca legea va functiona intr-adevar in beneficiul agricultorilor de toate marimile!"


sursa foto: aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile