«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Distributivitate vs Ne-distributivitate a profitului Intreprinderilor Sociale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-04-08


 


Poate o intreprindere sociala sa distribuie profit? Ce ar trebui sa se intample cu patrimoniul unei intreprinderi sociale in caz de lichidare? Aceste aspecte se decid in zilele acestea in Parlament in cadrul dezbaterilor privind legea economiei sociale. 

Proiectul de Lege privind Economia Sociala a fost dezbatuta si saptamana trecuta in Senatul Romaniei, in cadrul sedintei Comisiei Economice a acestei camere.

Distribuirea profitului, pe langa forma juridica a entitatilor economiei sociale, este una dintre temele care suscita un foarte mare interes in dezbaterile privind acest proiect legislativ, pe deoparte din partea patronatelor – care in realitate nu reprezinta nicio entitate a sectorului economiei sociale, si pe de alta parte din partea actorilor economiei sociale, care sustin implementarea practicilor europene si in cadrul legislativ din Romania.

Din pacate insa, in cadrul intalnirii de saptamana trecuta din Senat, unul dintre amendamentele adoptate de Comisia Economica face referire exact la aceasta tema, acesta fiind amendamentul sustinut de reprezentantul Confederatiei Patronale din Industrie, Servicii si Comert (CPISC), si anume scaderea limitei minime de distribuire a profitului IS catre scopul social la doar 50 %.

Amendamentul Coalitia Actorilor Economiei Sociale pe de alta parte, Coalitie formata in prezent din peste 58 de organizatii (vezi aici lista semnatarilor si amendamentele propuse), propune o limitare a distribuirii profitului dupa exemplu statelor europene in care au fost adoptate astfel de legi, propunand o limita de maxim 10 % a distributiei profitului in alte scopuri decat cel social.

Mentionam ca aceasta limitare este esenta acestui tip de organizatii si unul dintre principiile de baza ale sectorului economiei sociale, fiind si una dintre resursele acestor organizatii pentru a se capitaliza, in conditiile in care accesul la credite si la piete de capital este mult mai dificil.

Mai mult, pe acest principiu se bazeaza dezvoltarea formelor antreprenoriale de tipul intreprinderilor sociale in toata lumea, tarile care au introdus mecanisme legale pentru acest tip de entitati avand in vedere si aspect. Astfel:

1. Italia

Legea italiana privind intreprinderile sociale prevede ca  profiturile nu pot fi distribuite nici direct,  nici in alte forme catre angajati sau conducere de exemplu prin intermediul unor operatiuni care le pot aduce avantaje acestora direct sau indirect nejustificat.  Un astfel de avantaj, precizeaza legea italiana, ar fi remunerarea acestora peste nivelul salariilor medii inregistrate pe piata muncii la calificari si responsabilitati asemanatoare. 

2. Portugalia

Similar, in Portugalia, unde intreprinderile sociale pot avea numai forma cooperatista constrangerea non-distributivitatii este totala iar transmiterea patrimoniului in caz de lichidare este facuta catre o alta cooperativa. 

3. Polonia 

In Polonia, legea cooperativelor sociale prevede ca profitul acestora nu poate fi distribuit iar, in caz de lichidare, maxim 20 % din patrimoniul ramas poate fi distribuit catre membrii acestor entitati.

4. Belgia

In Belgia cadrul legal privind Societé à finalité sociale (SFS), care dateaza inca din anul 1995, limiteaza profitul ce poate fi distribuit la 6%.


Speram ca cel putin membrii Comisiei de Munca din Senat, si apoi membrii comisiile de specialitate din Camera Deputatilor - for decizional in cazul acestei legi, sa inteleaga importanta limitarii distributiei profitului pentru dezvoltarea si sustenabilitatea acestui sector si insemanatatea acestui aspect intr-o lege care pune bazele acestui sector in Romania.

Asteptam comentariile dumneavoastra la aceasta pagina.

(sursa foto: aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile