«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Tichetele de servicii ar putea deveni cea mai simpla metoda de plata a zilierilor din agricultura

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-04-08


 

Cu un format aproape identic cu cel al unui bon de masa, tichetul de servicii ar putea deveni in curand, cea mai simpla si la indemana metoda de plata legala a zilierilor din agricultura si nu numai. Sistemul functioneaza deja in alte state europene, iar avantajul major este ca lucratorii isi pot pastra in continuare ajutorul social si, in plus, prin retinerea contributiilor sociale, vor beneficia si de pensie, asigurari sociale si de sanatate.

Proiectul legislativ prin care tichetele de servicii ar putea deveni functional si la noi ii apartine deputatului liberal Horia Cristian si va fi depus miercuri in Parlamentul Romaniei, intrand, astfel, in circuitul legislativ.

Cei care presteaza aceasta munca, mai mult sau mai putin ocazional, fie nu au posibilitatea de a legaliza raportul de munca, fie legalizarea prin formele actuale (PFA, contract cu o firma de leasing de forta de munca, etc) este prea complicata. "Multi dintre ei, in special, in mediul rural nu muncesc legal pentru ca "risca" sa piarda ajutorul social. Prin utilizarea acestor tichete, acesti prestatori contribuie si primesc beneficii sociale: pensie, asigurari sociale si asigurari de sanatate", a declarat deputatul.

 

Cum va functiona sistemul tichetelor de servicii 

Potrivit initiatorului proiectului, agentul economic (ferma, spre exemplu) sau persoana fizica (gospodarul, in mediul rural) care doreste sa angajeze zilieri va putea cumpara tichete de serviciu de la autoritatile locale sau de la firme specializate (ar putea fi aceleasi care vand si tichetele de masa). Costul unui tichet de serviciu va fi de 10 lei.

 

Tichete se vor schimba in bani pe loc, la primarie

Dupa munca depusa, zilierul va primi tichetele, pe care le va valorifica la Primarie, din total retinandu-i-se contributiile sociale, in cuantum de circa 1,5 lei pentru fiecare tichet. Cu alte cuvinte, din valoarea de 10 lei, prestatorul va primi 8,52 lei.

Directia fiscala locala inregistreaza fiecare beneficiar precum si numarul de tichete de servicii utilizate de acesta in cursul anului fiscal si ramburseaza beneficiarului, sub forma de deduceri fiscale, cate 0,5 ron/ tichet utilizat.

 

Cat se poate castiga

La un numar mediu de 170 ore/luna, deci si tot atatea tichete incasate, salariul net lunar atinge 1385,5 -1428 ron, in conditiile in care salariul mediu net este de 1538 ron, iar cel mai mic salariu mediu in servicii este in judetul Vaslui de 1154 ron.

 

 

sursa stire: www.agrointel.ro

sursa foto: aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile