«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Senatorul PSD Liviu Pop despre Legea Economiei Sociale

Postata in: Interviuri
Data: 2014-04-08

 

 

Astazi, in Comisia de Munca a Senatului Romaniei se discuta legea economiei sociale. Presedintele acestei Comisii, Senatorul PSD Liviu Pop, a dat curs invitatiei noastre si raspuns la cateva intrebari privind aceasta lege.

1. Stimate domnule Senator, in experienta dvs. profesionala anterioara ati experimentat "pe viu"economia sociala. Va rugam sa ne descrieti pe scurt experienta dvs. in domeniu si concluziile pe care le-ati putut trage.

In prezent, conceptul economiei sociale va fi reglementat prin intermediul propunerii legislative, L.14/2014, ce urmeaza sa intre in dezbatere la Senat.

In dorinta de a concepe un cadru legislativ propice dezvoltarii economiei sociale ce are rolul de a introduce pe piata muncii persoanele defavorizate, am organizat o dezbatere cu ONG-urile, sindicatele si patronatele pentru a dezbate amendamentele propuse de dansii.
De asemenea, am participat si 
a o dezbatere pe acest subiect organizata de Institutul Social Democrat alaturi de persoane avizate in acest domeniu, tocmai pentru a avea o documentare detaliata asupra cauzelor si efectelor generate de introducerea acestei masuri de incluziune sociala.

Legea Economiei Sociale va incadra legal un mecanism important, si anume intreprinderea sociala. Prin intermediul acestor entitati comerciale cu scop ne-lucrativ vom putea sa stimulam dezvoltarea economiei locale, sa reducem rata somajului prin incadrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii, sa dezvoltam capitalul social si cultural al localitatilor si, nu in ultimul rand, sa le oferim un ajutor angajatoriilor care opteaza sa isi infinteze o intreprindere sociala.

Acest proiect ne va da posibilitatea sa accesam  resursele financiare din Fondul European Social, special destinate intreprinderilor care au rolul de a integra in campul muncii persoanele defavorizate.

Cred ca odata adoptata Legea Economiei Sociale vom reusi sa oferim o sansa egala de angajare pentru fiecare om si nu vom mai tine cont de situatia precara in care se afla. Am incredere ca toate demersurile realizate vor conduce la o solutie pentru problemele economice si sociale pe care le confruntam.

2. Ati fost unul dintre promotorii unei initiative de pionierat in economia sociala din Romania - transferul unei companii falimentare catre salariati care au constituit o intreprindere sociala. Este vorba despre cazul Combinatului Mechel de la Campia Turzii.  Va rugam sa ne impartasiti pe scurt detaliile acestui experiment si dificulttatile cu care v-ati confruntat.

Combinatul Social Mechel de la Campia Turzii este un caz unic in Romania care ne demonstreaza ca acesta forma de societate economica poate functiona optim in realitate.

Prin toate demersurile realizate am reusit sa  introducem  aceasta unitate comerciala cu scop ne-lucrativ pentru a veni in ajutorul persoanelor disponibilizate de la fabrica Mechel. Obiectivul principal ale acestei intreprinderi sociale a fost sa oferim oamenilor o solutie dupa inchiderea fabricii.

Am avut deschidere atat de la autoritatiile locale si centrale, cat si de la Comisia Europeana care ne-a aprobat acest proiect si ne-a acordat fondurile europene necesare, respectiv o suma de 3,7 milioane de euro. In prezent, intreprinderea sociala se demareaza prin intermediul AJOFM Cluj care are rol de coordonare, supraveghere si implementare.

3. Care credeti ca ar trebui sa fie prioritatile de dezvoltare ale sectorului economiei sociale in Romania si ce ar trebui facut astfel incat sa poata avea rezultatele dorite?

O prioritate de dezvoltare a acestui sector este accesarea fondurilor europene destinate intreprinderilor sociale, astfel incat angajatorii sa primeasca un sprijin financiar consistent pentru infintarea si demararea entitatilor comerciale. In aceeasi nota, tin sa mentionez ca intreprinderile sociale de insertie, prin intermediul legii economiei sociale, vor putea beneficia de ajutor de la stat pentru constituirea lor.

Intreprinderile sociale reprezinta o investitie pe termen lung, prin urmare au nevoie de un sprijin constant pentru a-si putea atinge potentialul maxim , acela de a crea noi locuri de munca si de a veni in ajutorul persoanelor defavorizate.

 

NR: Mentionam ca, peste doua saptamani, Comisia pentru Munca, Familie si Protectie Sociala va decide asupra amendamentelor Legii Economiei Sociale.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile