«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

ONG-urile cer recunoasterea ca parteneri sociali

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-04-10



In cadrul intalnirii Comisiei ONG Iasi din data de 4 aprilie, ONG-urile membre si-au prezentat punctele de pe agenda de politica publica d-nei Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog si Relatia cu Societatea Civila.

In data de 4 aprilie 2014, dna Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog si Relatia cu Societatea Civila, la initiativa d-nei deputat Cristina Nichita, a fost intr-o vizita in Iasi, ocazie cu care s-a intalnit cu ONG-urile iesene.

Vizita de la Iasi a avut un dublu scop: cunoasterea unui model de economie socialaCentrul National de Economie Sociala al Fundatiei ADV Romania prin intermediul caruia au fost create locuri de munca pentru tineri cu dizabilitati, si participarea la sedinta Comisiei ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi.
Din Comisie fac parte 37 de ONG-uri iesene, unele dintre acestea active inclusiv la nivel national, presedintia fiind detinuta de ADV Romania.

ONG-urile: incluse in CES, nerecunoscute ca parteneri sociali

Pe agenda Comisiei ONG Iasi, s-a aflat si nemultumirea ONG-urilor fata de faptul ca nu sunt considerate parteneri de dialog social (nefiind incluse in Legea 62/2011). 

La acest moment, conform legii in vigoare, ONG-urile nu pot face parte din Comisiile de Dialog Social, alaturi de reprezentantii autoritatilor, patronatelor si sindicatelor, nefiind implicate astfel in procesul de consultare. Acest lucru intampla in pofida faptului ca ONG-urile sunt entitatile care au pulsul real a ceea ce se intampla in comunitate, feedback-ul pe care il pot oferi fiind unul extrem de important.
Totusi, interesant este ca ONG-urile, conform aceleiasi legi, pot face parte din Consiliului Economic si Social, fara a fi insa mentionate ca parteneri sociali.

Membrii comisiei ONG solicita, astfel, modificarea Legii 62/2011, prin includerea unor criterii calitative prin care sa fie numiti membrii in Comitetul Economic si Social, propuneri pe care, de altfel, le-au mai sustinut si in trecut, fara ca acestea sa fie, insa, luate in considerare.

D-na ministru Cristea a afirmat ca sustine propunerile facute de catre ONG-uri, iar d-na deputat Cristina Nichita s-a oferit sa preia amendamentele la Legea Dialogului Social si sa sustina acest demers.

Mentionam faptul ca, anul trecut, deputatul de Iasi Petru Movila a depus o initiativa in acest sens, dupa participarea la una din sedintele comisiei ONG, dar din pacate, aceasta a fost respinsa in comisiile de specialitate.

Alte puncte pe Agenda Comisie ONG

Comisia ONG a mai adus in discutie si problema Legii subventionarii serviciilor sociale, in varianta propusa de minister si au cerut inlocuirea acesteia cu o Lege a contractarii serviciilor sociale.
S-a mentionat si faptul ca stagnarea Legii economiei sociale - ajunsa in pragul aprobarii - impiedica dezvoltarea sectorului, inclusiv poate insemna pierderea fondurilor structurale special destinate acestui segment.

(Sursa: ADV Romania; sursa foto: aici si aici)

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile