«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Opinie - Iulian Ifrim: Legea economiei sociale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-04-25Prezentam punctul de vedere al lui Iulian Ifrim, antreprenor social si primul manager al intreprinderii sociale de succes Sacosa de Panza, asupra legii economiei sociale

"Acest gen de modele economice apar tot mai des in Romania, au aparut si diverse surse de finantare, astfel ca se simte nevoia unui cadru legislativ care sa recunoasca acest model si care sa-l incurajeze. De aceea, in 2011, au inceput discutiile pe o lege a economiei sociale. Si asa ajungem la problema noastra-in loc sa se dezvolte o lege pentru a recunoaste economia sociala si a o reglementa in concordanta cu legislatia europeana, legea risca sa devina intrumentul de canalizare a fondurilor catre diferite firme(...)

Sunt trei actori implicati in dezvoltarea legii economiei sociale:

Statul-Romania este unul dintre putinele state din Europa care nu recunoaste prin lege aceasta forma de organizare. In 2011, pe un proiect cu finantare europeana, Ministerul Muncii a inceput sa studieze acest sector si sa initieze un proiect legislativ. Statul urmareste sa aiba o lege functionala.

Intreprinderile sociale existente(ONG-uri cu activitate economica, cooperative, CAR-uri)-In 2012 actorii sociali care desfasurau acest gen de activitati economice cu scop social au format Coalitia pentru Economie Sociala care si-a propus sa ajute statul in incercarea de crea o lege corecta a economiei sociale, o lege in concordanta cu ceea ce exista deja in realitate si cu legislatia europeana.Intreprinderile sociale cer sa se respecte principiile economiei sociale: obiectivul principal al afacerii este scopul social, sustenabilitatea financiara este un mijloc pentru atingerea scopului social, profitul apartine comunitatii si nu se distribuie.

Companii prin patronatul CPISC (Confederatia Patronala Industrie Servicii si Comert)-Au intrat de curand in procesul de dezvoltare al legii si au venit cu amendamente la lege in favoarea companiilor. Ei cer ca orice forma de organizare juridica sa poata fi intreprindere sociala indiferent de ce actionariat au(persoane fizice, ONG-uri) si ca 50% din profit sa se distribuie patronilor.(...)

De curand au avut loc dezbateri in senat pe aceasta lege. Coalitia intreprinderilor sociale, care se implica in aceasta inițiativa inca din 2012, nu a reusit sa isi treaca amendamentele, in schimb patronatul CPISC care a intrat pe ultima suta de metri in lucrul pe acestă lege, a reusit sa treacă o serie de amendamente periculoase cum ar fi ditributia majoritatii profitului catre patroni. Un lucru care se contrazice total cu principiile economiei sociale.

Institutul de Economie Sociala al FDSC si RISE au fost prezenti la aceste dezbateri si fac eforturi sustinute pentru a avea o lege corecta a economiei sociale. In spatele lor sunt insa 58 de intreprinderi sociales si organizatii implicate in economia sociala care sustin efortul si propunerile lor.(...)"

Cititi articolul integral aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile