«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Senatorul Alexandru Cordos apara intreprinderea sociala creata de lucratorii de la Mechel Campia Turzii

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2014-04-28



"Intreprinderea sociala de la Campia Turzii este un exemplu de urmat, nu unul de blamat, pentru ca are ca scop principal integrarea pe piata muncii a persoanelor defavorizate. Prin Combinatul social, noi le-am oferit oamenilor un cadru in care ei pot sa isi desfasoare munca si unde au posibilitatea sa devina actionari la sfarsitul proiectului si sa beneficieze de profitul realizat", a declarat senatorul Alexandru Cordos, citat de Ziarul Cotidianul Transilvan .

Senatorul, care se afla si printre sustinatorii amendamentelor Coalitiei Economiei Sociale la Legea Economiei Sociale, apara aceasta initiativa care a intarziat din cauza unor dificultati procedurale in relatia cu Comisia Europeana, finantatorul demersului. Modelul propus de AJOFM - in care lucratorii nu au practic un cuvant de spus in forurile de conducere ale intreprinderii - contravine de fapt modeluluI de intreprindere sociala detinuta de salariati si poate trezi neincrederea si reduce angajamentul acestora intr-un astfel de proiect. 

Discutiile au aparut din cauza intarzierilor inregistrate in demararea proiectului care are un caracter de pionierat. Daniel Don, seful AJOFM Cluj, unul dintre promotorii proiectului, a explicat pentru Agerpres  ca acest proiect este poate cel mai greu din cariera sa si extrem de deosebit fata de tot ceea ce s-a implementat pana acum, oriunde in Europa, din Fondul Social de Ajustare la Globalizare. "Noutatea consta in faptul ca la Cluj va fi creata o intreprindere sociala, in cadrul careia fostii angajati de la Mechel vor fi si patroni, si angajati. Totusi, din punct de vedere al legislatiei europene si al procedurilor care trebuie urmate, lucrurile nu sunt atat de simple, iar din aceasta cauza discutiile intre AJOFM Cluj si Comisia Europeana au fost destul de complicate. Era in discutie la un moment dat forma de organizare. Propunerea noastra a fost de asociatie. Noi ne-am dus pe ideea de creare de locuri de munca, nu pe cea de profit, pentru ca eventuala creare a unui IMM nu se plia pe oamenii de la Mechel. Noi i-am testat pe toti si le-am aplicat si intrebari pentru abilitati antreprenoriale. Nu le au."

AJOFM Cluj sustine varianta asociatiei formata din  250 dintre fostii disponibilizati de la Mechel, ca membri cu drepturi depline, dar fara drepturi de conducere timp de sase ani, cat dureaza proiectul. Forul de conducere ar putea fi format din angajati ai AJOFM Cluj, iar fostii angajati Mechel nu vor avea voie sa schimbe conducerea pana la finalul celor sase ani de implementare. Prezumtia este ca "Daca ii lasam de la inceput sa se organizeze ei si sa se conduca, ar fi un esec. Aici este cea mai mare dilema. Este greu sa dai putere de decizie egala la 250 de oameni. Pe varianta asta o sa avem mari probleme. Oamenii nu se cunosc foarte bine intre ei chiar daca au lucrat in aceeasi intreprindere. Daca aleg o conducere, unul sigur va fi nemultumit, va avea o antipatie fata de un membru din conducere. Asa ca am hotarat ca din conducerea asociatiei sa faca parte angajati AJOFM, iar ei sa fie membri ai asociatiei cu drepturi depline, dar fara posibilitatea de a schimba conducerea un numar de ani. Agentia sa transfere toate drepturile dupa ce se termina sustenabilitatea proiectului catre oameni, respectiv unui nou for de conducere care sa se formeze intre timp", a completat Daniel Don.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile