«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

O cooperativa agro-alimentara - insula a ocuparii "complete" a fortei de munca in Catalonia

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2014-05-23

 


Euronews a prezentat  saptamanile trecute un reportaj despre un mic orasel din Catalonia. 

Micul oras Guissona din interiorul Cataloniei are mai multi locuitori straini decat spanioli, o premiera in Spania, si este infloritor. Populatia totala a crescut incepand cu anul 2000, la 7.000 datorita cooperativei agro-alimentare Guissona, fondata in urma cu mai mult de 50 de ani. In anul 2000, in ciuda crizei economice, aceasta a  inceput angajarea de lucratori din Europa de Est, Africa si America Latina. Aceasta zona rurala integreaza multi straini fara problemele sociale ale altor parti ale Europei. In fiecare zi, 5.500 de porci, 500 de oi, 150 de vitei si 100.000 de pui sunt livrate vii catre  abatoarele Grupului Alimentar Guissona. Grupul are 4.000 de salariati, 40 la suta dintre ei fiind straini - ucraineni si romani sunt de departe cei mai numerosi, apoi vin bulgari. Ei au inceput sa lucreze impreuna la Guissona imediat dupa 2000. Multi lucratori provin, de asemenea, din regiunea  sub-sahariana din Senegal si Maroc, si din din America Latina. 

Pentru a acomoda această crestere puternica a populatiei din localitatea aflata acum pe primul loc in Spania ca pondere a locuitorilor straini, cooperativa  agro-alimentara a creat de-a lungul anilor o retea de banci de economii si de asigurare, cursuri de formare, servicii de inchiriere de locuinte pentru nou-veniti si servicii sociale, cum ar fi un centru de sanatate si o casa de pensii. Monica Vajdea, romanca, este responsabil de primire la unul din aceste centre. 

Sute de camioane frigorifice pleaca in fiecare zi, încarcate cu produse proaspete, si alte produse cum ar fi  ulei si apă. Acestea furnizează produse la cele peste 400 de supermarket-uri la preturi reduse ale brandului. Alte produse sunt destinate exportului in alte parti din Europa.

Grupul cooperatist Guissona face parte dintr-un numar de grupuri cooperatiste care joca un rol cheie in economiile dezvoltate. Exemplul cel ma cunoscut este cel al cooperativei din Tara Basca Mondragon Corporación Cooperativa (MCC), cel mai important grup de afaceri din Tara Basca si al 7-lea din Spania, tara care ofera un exemplu in materie de succes antreprenorial al modelului cooperatist.

Grupul Alimentar Guissona este rezultatul unei serii de transformari prin care cooperativa a trecut. In anul 1999, conducerea cooperativei a decis ca acest model de afaceri se confrunta cu dificultati si a decis constiuirea unei societati pe actiuni catre care au cedat mare parte a patrimoniilor detinute. Astfel s-au creat mai multe subisidiare comerciale ale cooperativei care au dezvoltat diferite linii de business. Aceasta dezvoltare a fost insa contestata de un grup de membri ai cooperativei, sprijiniti de Uniunea Fermierilor si de Federatia Cooperativelor Agricole din Catalonia, care au contestat in instanta modificarea legala si a structurii de propritetate. Cu toate ca instanta a considerat valabile tranzactiile, cooperativa a inceput sa vanda actiuni in corporatie membrilor sai. Astazi, compania este controlata de membrii cooperatori catre care s-au vandit treptat actiuni. 

Mai multe despre Cooprativele din Guissona aici. 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile