«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comunicat de presa - Economia sociala in detaliu - Conferinta Nationala a Economiei Sociale, editia a 4a, 5 Iunie 2014, Bucuresti

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2014-06-05






Astazi la Bucuresti a avut loc Conferinta Nationala a Economiei Sociale, organizata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, un eveniment ce aduce in fiecare an date noi cu privire la acest domeniu, mai putin cunoscut in Romania. Economia sociala reprezinta insa una dintre prioritatile Comisiei Europene. Este o modalitate prin care domeniul social devine auto-sustenabil. In Romania, economia sociala creeaza in fiecare an noi locuri de munca si este un contribuitor important la bugetul de stat.

Codrin Scutaru, Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice saluta activitatea organizatiilor active in domeniul economiei sociale. “Un reper pentru noi este faptul ca romanii au incredere in Europa, sunt un model pentru increderea in Europa. Hai sa revenim la valorile ce ne-au adus aici: la pareteneriat, constructivism, solutii si rezultate.” declara Codrin Scutaru, sugerand faptul ca organizatiile de economie sociala sustin aceste valori in Romania.

Angajatorii din domeniul economiei sociale. Pentru cei peste 115.000 de angajati au fost platite peste 338 de milioane de lei in anul 2012. Potrivit Atlasului Economiei Sociale 2014, ponderea angajatilor in acest domeniu este in crestere fata de ultimii doi ani (aproximativ 2% in 2012, cu o crestere de 0.3% fata de anul anterior).  Atlasul este realizat anual de Institutul de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Contributor important la bugetul statului. Suma contributiilor platite catre bugetul de stat este si ea in crestere. Astfel, 4,18% din totalul impozitelor incasate de statul roman de la angajatori in 2012 provin din economie sociala.

Pondere importanta in economia nationala. Este pentru prima data cand in Romania este elaborata cercetarea Conturile satelit privind economia sociala in Romania pentru anii 2011-2012. Acest sector contribuie cu aproape 2% din valoarea adaugata bruta a economiei nationale iar in sectorul financiar cu 4%, iar raportul include date despre evolutia si rezultatele economice din acesta. Cercetarea este realizata pe baza unei metodologii de cercetare recunoscuta de Comisia Europeana.

Legislatie precara. Legislatia ofera antreprenorilor sociali un cadru potrivit pentru acreditarea intreprinderi sociale sau obtinerea certificarii prin marca sociala. Acestia sunt obligati sa respecte o serie de reglementari destul de stricte, fara sa beneficieze insa de masuri de sprijin (ex: subventii pentru lucratorii defavorizati).. In cadrul conferintei s-a discutat despre politicile publice ce privesc acest sector, iar unul dintre subiecte a fost Legea Economiei Sociale initiata de Guvern si aflata in dezbatere in Senat.

Finantarea problematica. Economia sociala este un sector aflat pe agenda institutiilor europene, iar noile regulamente prevad ca statele membre sa aloce resurse din aceste fonduri pentru dezvoltarea acestuia. Participantii au discutat principalele probleme intalnite in implementarea proiectelor finantate pana acum ca sa preintampine repetarea acestora pe viitor. Ultimul apel de proiecte lansat prin programul de fonduri structurale a fost deschis in anul 2009. Datorita blocarii programului, Romania risca sa piarda suma ramasa disponibila pentru finantarea acestui domeniu. Suma se ridica la aproximativ 150 milioane de euro.

In contextul crizei economice, conferinta aduce in discutie actori ai societatii civile ce reusesc sa aiba rezultate economice. Studiile realizate sunt resurse importante ce pot fi utilizate pentru viitoare politici publice si proiecte elaborate in domeniu. Acestea sunt disponibile pe portalul www.ies.org.ro.

Conferinta de astazi este realizata in cadrul proiectului  “Pentru ca economia sociala din Romania sa devina vizibila” finantat de Comisia Europeana – Directia Intreprinderi si Industrii si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Centrul National de Pregatire in Statistica (CNPS) si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. 

Pentru detalii: Vera Ularu, Coordonator Comunicare FDSC, vera.ularu@fdsc.ro, 0753.220.110

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. Prin programe de finantare, training, cercetare, advocacy si nu numai, FDSC sprijina organizatiile neguvernamentale din Romania sa se dezvolte. In cei peste 15 ani de activitate, FDSC a acumulat o vasta experienta in gestionarea si alocarea fondurilor catre organizatii neguvernamentale - peste 1700 de proiecte finantate, cu un buget total de peste 70 de milioane de euro.

Mai multe despre noi gasiti aici www.fdsc.ro.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile