«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Finantarea POSDRU pentru economia sociala - va fi sau nu va fi?!

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-07-03



Romania poate pierde 150 milioane de Euro

Desi a creat in 3 ani 4600 de locuri de munca, economia sociala a devenit victima colaterala a ineficientei autoritatilor in managementul fondurilor europene 

Aceasta istorie devine pe zi ce trece mai neverosimila. Scriem despre ea de ani de zile deja. O trecere in revista a istoriei chinuite a finantarii POSDRU pentru economia sociala din Romania pentru cei care fie nu sunt la curent, fie pur si simplu au uitat din cauza trecerii timpului, cum au evouat lucrurile. 

Economia sociala, Domeniul Major de Interventie DMI 6.1 este domeniul cel mai afectat din cadrul POSDRU de ineficienta autoritatilor in managementul fondurilor europene. Din cele peste 400 milioane de Euro alocate, nu au fost lansate spre finantare si contractate decat 150 milioane, singura solutie gasita de autoritati pentru acest domeniu in perioada 2011-2013 fiind realocarea unei parti a fondurilor spre alte domenii.  In ianuarie 2014 Ministerul Fondurilor Europene raporta ca POSDRU a fost  programul cu cele mai slabe rezultate la absorbtie dupa Programul Operational Sectorial de Mediu. Astfel, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene si citate de Hotnews aicirata de absorbtie a acestui program la 30 decembrie 2013 era de numai 28,75% mult sub ratele inregistrate de programe ca cel de Dezvoltarea Capacitatii Administrative (50,6%) sau cel de Dezvoltare Regionala (45%). Date fiind problemele de ocupare si excluziune ale Romaniei este de mirare ca Ministerul Muncii, cel care a supervizat mult timp in mod direct acest program, nu a gasit solutii pentru accelerarea implementarii sale. 

Unul din apeluri CPP 112 pentru DMI 6.1 care a atras nu mai putin de 1.816 cereri de finantare in anul 2011 nu a ajuns inca in faza de evaluare si nici nu a fost anulat oficial. Numeroase balbaieli la nivelul Autoritatii de Management din cadrul Ministerului Muncii au afectat acest domeniu major de interventie. Procesul de evaluare a fost anulat din cauza necesitatii de definire a modalitătii de  implementare a proiectelor în cadrul acestui DMI din perspectiva legislatiei ajutorului de stat.  

Chiar in aceste conditii rezultatele programului au fost semnificative. Conform raportului anual 2012 al AMPOSDRU pe acest domeniu major de interventie rezultatele au fost foarte bune. In 2012 se creasera deja cu finantare in principal din Fondul Social European 261 de intreprinderi sociale - structuri de economie sociala noi, din cele 830 preconizate pe durata intregului program pentru suma totala alocata. Astfel cu 35% din resurse s-au creat 31% din intreprinderile preconizate si peste 73% din numărul de locuri de muncă preconizate in structurile economiei sociale. Numărul locurilor de muncă create de structurile economiei sociale finantate POSDRU a fost de 4.684 pana in 2012, fata de 3.630 cat era preconizat, adica 129% cu numai 35% din fondurile alocate. Acest indicator a inregistrat o dinamica spectaculoasa in 2012 fata de 2011 numarul locurilor de munca create crescand de aproximativ 17 ori (conform AMPOSDRU - PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL "DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE" 2007-2013 - RAPORTUL ANUAL DE IMPLEMENTARE 2012)

In acest an supervizarea Autoritatii de Management a fost preluata de Ministerul Fondurilor Europene. La scurt timp, in 18 aprilie 2014, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) a publicat spre consultare noul Ghid cu conditiile specifice, ghid care raspunde tuturor comentariilor anterioare ale Consiliului Concurentei asigurand respectarea regulilor privind ajutorul de stat catre intreprinderi. Organizatiile din sectorul economiei sociale au salutat eficienta care parea sa se instaleze in managementul POSDRU. In mod inexplicabil insa apelul oficial nu a fost inca lansat.

In data de 20 iunie, Ministrul Teorovici anunta lansarea finantarilor pentru economie sociala - prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 pana finalul acestei luni. "Legat de intreprinderile sociale, vrem sa ne indreptam si catre zona rurala, este vorba despre intreprinderi care pot fi infiintate si locuri de munca ce pot fi create; mergem pe ideea de a dezvolta si initiative comune intre primarii si mediul privat; iar taxele si impozitele care vor fi datorate de catre aceste afaceri sa ramana la bugetele locale" mai spunea acesta citat de Euractiv

Cu fiecare zi, durata posibila a proiectelor scade, si va fi din ce in ce mai greu sa vorbim despre calitate, impact si sustenabilitate in cazul proiectelor care vor fi finantate. Lucrurile bune necesita timp, iar autoritatile par sa creada ca beneficiarii sunt feti-frumosi care pot face in 10 luni ceea ce altii fac in 24. Sau autoritatile nu se pot decide in acest ultim ceas al programelor 2007-2013, in apropierea campaniei electorale, cine poate face mai bine economie sociala in Romania?!

Sursa foto: aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile