«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Lectii invatate - Proiecte finantate anterior pe POSDRU 6.1 - Asociatia Romano ButiQ

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-07-15

 

 

“Romano Cher-Casa Romilor” este un proiect de integrare sociala si economica cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013 si are ca obiectiv principal readucerea pe piata economica si in viata activa a comunitatii a meseriasului traditional de etnie roma. Proiectul s-a desfasurat in perioada iunie 2010 - februarie 2013 si si-a propus sa refaca legatura intrerupta dintre priceperea meseriasului traditional de etnie roma si nevoile actuale ale pietei.
 In conditiile unei economii din ce in ce mai mecanizate si mai tehnologizate, meseriile ce au la baza lucrul de mana  si-au pierdut din popularitate. In acelasi timp, in ciuda faptului ca mestesugul practicat reprezinta o parte esentiala a identitatii lor, persoanele de etnie roma tind sa il abandoneze, pentru ca nu mai aduce venit ca odinioara. Proiectul a dorit sa ii incurajeze pe mestesugarii romi sa-si practice mai departe meseriile, prin transformarea acestora in activitati profitabile si sustenabile, asigurand in acelasi timp mentinerea cadrului legal si reprezentarea la nivel regional si national.
Unul dintre obiectivele centrale ale proiectului ”Romano Cher - Casa Romilor” a fost crearea unor forme asociative (cooperative), menite sa confere un statut reprezentativ si o siguranta in plus celor care practica mestesugul.
Cea mai mare parte a activitatilor proiectului “Romano Cher-Casa Romilor” dedicate publicului larg sunt concentrate in Atelierul Itinerant Romano ButiQ. Atelierul a pornit intr-un tur al tarii: primul popas a fost la Iasi (29 aprilie – 15 iulie 2011), apoi pe litoral (1 iulie – 1 septembrie 2011), la Craiova (6-13 aprilie 2012), Cluj (mai-iunie 2012) si Bucuresti (septembrie-octombrie 2012). La Atelier are loc profesionalizarea mestesugarilor, dar si interactiunea directa dintre mestesugari si public. Curiosii sunt provocati sa incerce mestesugurile cu propriile lor maini in programul numit Ucenicie la minut.
Tot in cadrul Atelierului Itinerant au loc concerte, spectacole de teatru, dans, expozitii de fotografie si de obiecte din toate timpurile, ateliere de creatie si concursuri de design de obiect sau vestimentar, toate cu specific sau influente romani.
In primul an de existenta, Atelierul Itinerant Romano ButiQ a primit peste 10.000 de vizitatori si s-a bucurat atat de interesul general al publicului cat si de atentia si sprijinul autoritatilor si mass-media locale si regionale. Au fost generate si preluate peste 200 de materiale de presa dedicate activitatilor desfasurate in cadrul Atelierului.


Sursa: aici.

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile