«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Participare record la ONGFest - Targul Economiei Sociale: peste 55 000 de persoane

Postata in: Stiri IES
Data: 2011-11-01


ONGFest – Targul Economiei Sociale s-a desfasurat in perioada 9 septembrie – 16 octombrie in 10 orase din intreaga tara: Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea - Ciuc, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Oradea, Timisoara si Constanta.
Aflata la cea de a treia editie, manifestarea a inregistrat o participare record: peste 400 de organizatii inscrise si mai mult de 55 000 de vizitatori. Cel mai important eveniment al societatii civile din Romania a reusit astfel sa creeze un dialog intre cetateni si organizatii si sa contureze premisele implicarii civice.

Principala tema promovata in cadrul targului a fost economia sociala, alaturi de alte doua teme de interes pentru sectorul neguvernamental, voluntariatul si spiritul civic.
Organizatiile participante au avut ocazia de a-si promova programele si proiectele catre publicul larg. La nivel local, ONGFest – Targul Economiei Sociale a fost coordonat de catre 9 organizatii partenere, alese in urma unei proceduri de selectie.

“FDSC a lansat inca din 1999, in Piata Universitatii, FAR, Targul Asociatilor si Fundatiilor, sub deviza societatea civila esti tu. Din 2009 FAR se transforma in ONGFest, cu scopul de a deveni primul eveniment national in cadrul caruia ONG-urile ies in strada si atrag sprijinul cetatenilor si al comunitatilor. In toti acesti ani am reusit sa crestem participarea organizatiilor de la cateva zeci la cateva sute, de la cateva mii de cetateni la cateva zeci de mii si sa ne extindem in alte 9 orase in afara Bucurestiului. ONGFest a devenit o traditie, o oportunitate pentru romani, de  a participa si de a se implica”, a declarat Ionut Sibian, Director Executiv FDSC.

Seminariile organizate in cadrul targurilor s-au bucurat si ele de o participare extrem de activa.

Economia sociala a fost abordata in cadrul a 9 evenimente distincte, Dezbaterile Regionale de Economie Sociala, in fiecare dintre orasele in care a ajuns ONGFest – Targul Economiei Sociale. Formatorii instruiti de FDSC in cadrul proiectului PROMETEUS au fost cei care le-au prezentat participantilor conceptul de economie sociala, modele de succes, atat europene, cat si nationale si le-au demonstrat cu argumente faptul ca economia sociala poate fi o alternativa viabila la criza economica actuala. Mai multe detalii referitoare la Dezbaterile Regionale de Economie Sociala puteti gasi aici.

Organizatiile participante s-au declarat multumite de impactul pe care evenimentul l-a avut asupra opiniei publice si dornice sa comunice mult mai direct si simplu cu toti cei care pot contribui la desfasurarea  proiectelor pe care le au in derulare.

Voluntariatul, dincolo de a fi una dintre temele principale ale acestei editii ONGFest, a fost un punct forte al evenimentului: peste 150 de voluntari au fost implicati in organizarea si derularea manifestarilor din fiecare oras. Mai mult decat atat, targul a reprezentat o oportunitate pentru organizatiile participante de a recruta noi voluntari, dornici sa se implice activ in initiative civice.

Seria evenimentelor din cadrul caravanei ONGFest – Targul Economiei Sociale a inceput la Bucuresti, pe 9 septembrie si s-a incheiat la Constanta, pe 16 octombrie. Manifestarea, care anul acesta a fost organizata sub numele de Targul Economiei Sociale, a fost deschisa prin Conferinta Nationala a Economiei Sociale. Rapoartele prezentate au evidentiat rolul si ponderea economiei sociale in Romania, angajator a 3,3% din totalul fortei de munca salariate din Romania. Cu aceasta ocazie a fost lansat primul Atlas al Economiei Sociale, o publicatie care prezinta datele esentiale la zi de natura economica si financiara ale organizatiilor de economie sociala din Romania si anume: asociatii si fundatii, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, cooperative mestesugaresti, cooperative de consum si cooperative de credit.

Mai multe detalii referitoare la ONGFest - Targul Economiei Sociale puteti gasi pe portalul www.stiriong.ro si pe site-ul www.ongfest.ro.

Evenimentele au avut loc in cadrul proiectului PROMETEUS - Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeste in oameni! Proiectul este implementat de FDSC in parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Universitatea Bucuresti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises si Centrul National de Pregatire in Statistica.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile