«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Agricultura in Almeria - sau cum cultiva spaniolii legume in piatra seaca

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2014-07-18


Irina Opincaru, Institutul de Economie Sociala

Cum reuseste Spania sa exporte cantitati surprinzatoare de legume in toata Europa? Cum s-a ajuns la agricultura intensiva in cea mai arida zona a Europei?

Almeria este o regiune din Andaluzia, sud-estul Spaniei, aflata pe malul Marii Mediterane, catalogata drept regiunea cu cea mai uscata clima din Europa. In ciuda acestui fapt, Almeria a cunoscut o crestere economica spectaculoasa in a doua jumatate a secolului 20, datorata in special agriculturii intensive, cu culturi care cresc pe tot parcursul anului in sere imense. Mai mult de 70% din produsele regiunii sunt exportate in toata Europa.

Raspunsurile la intrebarile de mai sus si multe alte informatii le-am primit in luna mai a acestui an, in timpul vizitei organizate in Almeria, in cadrul proiectului European Coop Campus, in care Institutul de Economie Sociala este partener. Intalnirea a fost organizata de Coexphal (Asociatia Organizatiilor Producatorilor de Fructe si Legume din Almeria), si a oferit tuturor o imagine detaliata asupra activitatilor agricole si de creditare a agriculturii din regiune. 

Inceputuri dificile - sisteme de irigatii si cooperative de credit

Povestea cooperativelor spaniole incepe la sfarsitul anilor `60 o data cu infiintarea primelor sere. In mai putin de 10 ani, pana in 1976, suprafata cultivata a acestora creste umitor, de la 3440 de hectare la peste 25.000 de hectare. In articolul The Almería Agricultural Cooperative Model: creating successful economic and social communities, Cynthia Giagnocavo prezinta istoria agriculturii cooperatiste din Almeria, incepand cu perioada 1960-1976. 

In acea perioada s-a dezvoltat agricultura intensiva in Almeria, cand guvernul spaniol a facut primii pasi in tehnologizarea si modernizarea agriculturii, prin dezvoltarea unor sisteme de irigatii, absolut necesare primelor sere. Desi inca intr-un regim dictatorial, familiilor cu origini "potrivite" le-a fost permis sa cumpere mici suprafete de teren (maxim 3,5 hectare), pe care le-au putut cultiva cu fructe sau legume. Productia micilor agricultori era vanduta in conditii nefavorabile acestora, si, din aceasta cauza, a fost necesar sa se creeze Caja Rural Provincial de Almeria (acum cooperativa de credit Cajamar) la intiativa unor agricultorilor locali, ca raspuns la nevoia lor de a se organiza si finanta independent.   

Dupa 1975, o data cu instalarea regimului democratic in Spania, situatia socio-economica a tarii s-a imbunatatit, insa agricultorii din Almeria au fost pusi in fata unor noi provocari in ceea priveste costurile de productie, calitatea solului si capacitatea acestora de a face fata cererii si concurentei. Cooperativele agricole, alaturi de cooperativa de credit Cajamar, au devenit parteneri de nadejde in dezvoltarea, inovarea si tehnologizarea sectorului agricol. In anii ce au urmat, agricultorii au fost constant sustinuti de cooperativele agricole si Cajamar in testarea si studiul tehonologiilor inovative de productie (in special sisteme de irigatii si constructia serelor), pentru a ajunge astfel la solutiile cele mai potrivite pentru stabilizarea sistemului. 

Anii `90 si aderarea Spaniei la Uniunea Europeana marcheaza pentru Almeria deschiderea pietei de desfacere europene, moment ce aduce cu sine noi provocari si noi nevoi de investitii. Infuzia de capital din partea Cajamar continua in dezvoltarea tehnologiilor si a inovatiei, precum si sustinerea cooperativelor agricole, si astfel este creata infrastructura necesara producatorilor pentru a-si comercializa produsele in mod direct. 

Organizare pe mai multe nivele - de la cooperative, la cooperative de gradul 2 si organizatii umbrela

Cooperative de gradul 2 - Unica Group 

Nevoia de eficientizare a vanzarilor si cerintele tot mai crescute ale pietei europene au stimulat crearea de cooperative agricole de gradul 2 care sa ofere clientilor o gama cat mai variata de produse. Un bun exemplu in acest sens il constituie Unica Group, o cooperativa de gradul 2 formata din 6 cooperative ce produc diverse tipuri de fructe sau legume. 

Misunea Unica Group este de a obtine sustenabilitatea economica a producatorilor afiliati, printr-un angajament constant fata de calitatea si serviciile adresate clientilor, dezvoltarea personala si profesionala a lucratorilor si mediul inconjurator.

In anul 2013, Unica Group reunea 1.400 de producatori, 6.500 de muncitori in agricultura, 1.800 de angajati in depozite si halele de ambalare, 1.500 de hectare de culturi si a avut o productie de 160.000 de tone de fructe si legume.

Organizatii umbrela - Coexphal

Coexphal a luat fiinta in 1977, din initativa unui grup de exportatori ce isi doreau sa beneficieze de contracte nationale si internationale mai bune, sa faciliteze accesul membrilor la anumite servicii de interes si mai ales, sa protejeze exportul de rosii si castraveti.

In prezent, misiunea Coexphal este de a oferi servicii suport de management (proceduri de protectia mediului, formare, marketing, transport, studii, cercetari etc.) pentru organizatiile asociate, astfel incat acestea sa se poata ocupa de afacerea lor de baza, precum si servicii de reprezentare a acestora in cadrul diferitelor forumuri locale, regionale, nationale si europene. 

Coexphal reuneste astazi 60 de cooperative de producatori de fructe si legume, si reprezinta 65% din exportul de fructe si legume si 70% din productia provinciei Almeria. Companiile si cooperativele asociate Coexphal produc anual 1.9 milioane tone de fructe si legume, au un venit de 1.643 de milioane de Euro, angajeaza 18.500 de muncitori, distribuind productia a 7.800 de fermieri care cultiva 20.100 de hectare pe care lucreaza aproximativ 35.000 de persoane din 150 de nationalitati.

Printre cei mai importanti clienti europeni ai cooperativelor spaniole se numara Carrefour (Franta), Metro (Germania), Tesco (Marea Britanie), Lidl (Germania) si Auchan (Franta).

Autofinantare - de la Caja Rural Provincial de Almeria la Banca Cooperatista Cajamar Caja Rural

Activitatea cooperativei de credit Caja Rural Provincial de Almeria (acum Banca Cooperatista Cajamar Caja Rural) a inceput in anul 1963, la intiativa unor agricultorilor locali, din nevoia de a se organiza si finanta independent. Inca de atunci, agricultorii, cooperativele agricole si cooperativa de credit au format un parteneriat independent de stat care sa le pemita dezvoltarea si inovarea in productia de fructe si legume.

Primele birouri regionale au fost deschise in 1966, an ce a marcat si primele 2 imprumuturi acordate cooperativelor agricole. Pana in 1975, cooperativa avea deja peste 100 de angajati, iar profiturile au inceput sa fie reinvestite in sectorul agricol, prin infiintarea unui prim centru de cercetare. In anii urmatori Caja Rural se extinde, deschizand birouri in Murcia (1989), Barcelona (1990) si in alte 6 provincii pana in anul 2000, si fuzioneaza cu alte cooperative de credit pentru consolidarea sistemului. 

In prezent, Cajamar Group sau Cajamar Caja Rural este liderul bancilor de economii din mediul rural si cuprinde 19 Uniuni de Credit, are 1420 de birouri, 6800 de angajati, 1.284.00 de membri si 4.000.000 de clienti. Banca cooperatista a fost infiintata ca urmare a fuziunii bancilor de economii din Andaluzia  (Almería si Málaga, 2000), Murcia (Campo de Cartagena, 1989), Madrid (Grumeco, 2000), Castile-León (Caja Rural del Duero, 2007), Insulele Baleare (Caixa Rural de Balears, 2010), Valencia (CajaCampo, 2011; Caja Rural Castellón si Ruralcaja, 2012; Caja Rural de Casinos si Crédit Valencia, 2013) si Insulele Canare (Caja Rural de Canarias, 2013).

Alte cateva date cheie

Cele aproape 1 milion (989.790) exploatatii agricole din Spania sunt predominant mici si mjlocii - suprafata medie este totusi de 24 ha, mai mare decat media europeana de 14.4 ha. Spania are cel mai mare numar de organizatii de producatori din Uniunea Europeana. 

In 2012, erau 595 de organizatii de producatori, si 5 asociatii de producatori, ce reuneau aproximativ 166.000 de producatori de fructe si legume, a caror productie de piata valora aproximativ 6.250 de milioane de euro. Sprijinul UE pentru acest sector a fost in 2013 de aproximativ 180 de milioane de euro. 

Mai multe informatii despre sectorul cooperatist si proiectul European Coop Campus pot fi accesate la acest link.  

Surse de date:

http://www.coexphal.es 

http://www.unicagroup.es 

https://www.cajamar.es 

http://social.un.org/coopsyear/documents/AlmeriaPaperGiagnocavo.pdf 

http://ec.europa.eu/agriculture/cap-in-your-country/pdf/es_en.pdf  

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile